eur:
397.9
usd:
359.42
bux:
74189.72
2024. október 2. szerda Petra

Egészségbiztosítási törvény: a koalíció összezárt

Az Országgyűlés elfogadta az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvényt. A képviselők név szerinti szavazással döntöttek.

A szavazás előtt elhúzódó, időnként indulatos záróvitát folytatott az Országgyűlés; az is előfordult, hogy Szili Katalin házelnök megvonta a szót a képviselőtől.

Az ellenzéki politikusok azt kifogásolták, hogy későn kapták meg az alkotmányügyi bizottság záróvitához készített, 134 pontból álló ajánlását, így azt nem tudták áttanulmányozni.

A vitában Szili Katalin megvonta a szót Salamon Lászlótól, a KDNP képviselőjétől arra hivatkozva, hogy nem az ilyenkor mérvadó, részletes vitára vonatkozó szabályok szerint szólt hozzá a témához.

Az Országgyűlés elnöke többször figyelmeztette a képviselőket, hogy a házszabálynak megfelelően szólaljanak fel a vitában.

"Szégyelljék magukat!" - mondta egy alkalommal a házelnök, miután többszöri kérése ellenére sem az ajánlás pontjaihoz szóltak hozzá a képviselők, illetve folyamatosan zajongtak és kiabáltak.

A fideszes Mikola István, a kereszténydemokrata Nagy Kálmán és frakciótársa, Puskás Tivadar a vitában egyaránt azt kifogásolta, hogy a törvényjavaslat átláthatatlanná, igazságtalanná és költségessé teszi az egészségügyet.

Horváth Zsolt (Fidesz) a koalíciós pártok frakcióinak címezve szavait azt mondta: nem lehet házszabályszerűen tárgyalni a törvényjavaslathoz érkezett bizottsági ajánlásokat, mert a kormánypártok nem tették azt lehetővé.

"Ebből csak baj lehet" - mondta az elhangzottakhoz kapcsolódva Kósa Lajos (Fidesz) a törvényjavaslat elfogadására utalva.

Csáky András (MDF) úgy vélte: az, hogy húszszázalékos díjtételeltérés lehet az egyes pénztárak között, azt jelenti, hogy nem lesz egységes rendszer.

A politikus álláspontja szerint ezt erősíti a betegutak szervezésének pénztári gyakorlata, valamint a pénztári várólisták rendszere is.

A képviselő hangsúlyozta: az, hogy a területi kórházakkal nem lesz a pénztáraknak szerződéskötési kötelezettségük, azt jelenti, hogy ezek az intézmények elsorvadnak, egy idő után kénytelenek lesznek bezárni.

Ehhez kapcsolódóan Horváth Zsolt (Fidesz) azt mondta: akik olyan településen élnek, ahol területi kórház van - és nincs súlyponti kórház - ott az embereknek utazniuk kell majd, ha kórházi ellátást akarnak kapni.

Közölte: a leggyakoribb betegségeket a területi intézményekben látják el. Úgy vélte, a kormány szerzett jogot vesz el az emberektől.

Molnár Oszkár (Fidesz) szintén e kérdéssel foglalkozva azt mondta: a területi kórházak elsorvasztása a cél.

Kelemen András (Fidesz) úgy vélte, a biztosítók abban lesznek érdekeltek, hogy a betegeket távol tartsák az egészségügyi szolgáltatásoktól.

Kupper András (Fidesz) azt emelte ki, hogy vidéken - ahol a jelenlegi ismeretek szerint egy pénztár lesz - monopóliumok alakulnak ki.

Pesti Imre (Fidesz) szerint elfogadhatatlan a javaslat azon pontja, amely szerint a hatvan napnál régebben lejárt kintlévőségek esetén az érintett intézménnyel a pénztárak nem köthetnek szerződést.

Közölte: a kormány hozta olyan helyzetbe az intézményeket, hogy felhalmozódtak kintlévőségeik és most a kabinet bünteti őket.A ciklus legjelentősebb törvényjavaslatának nevezte az egészségbiztosítási törvényt Horváth Ágnes egészségügyi miniszter.

Kijelentette: "15 éve mérjük, hogy miként alakítsuk át az egészségügyet, a mai napon hagyjuk abba a méricskélést, hozzuk meg a döntést".

Horváth Ágnes a csaknem kétórás vitára és az ellenzéki képviselők kritikáira reagálva azt mondta, hogy az átalakítás nem vesz el, csak ad: valódi szolidaritást, a befizetésekben és az ellátás igénybevételében mindenkinek, a rokkantaknak, az időseknek, a fiataloknak, a munkanélkülieknek az értelmiségieknek és a munkásoknak is.

Szerinte az új rendszer jobb ellátási minőséget ad, és választási lehetőséget kínál a pénztárak között.

A rendszer ügyfélközpontú lesz, végre a beteg kerül a középpontba, igazságos lesz, és elvezet a hálapénz megszüntetéshez.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat
Tudósítónktól

Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat

Órákkal azután, hogy az izraeli hadsereg „korlátozott” invázióba kezdett Libanonban, megjött Teherán bosszúja Haszan Naszrallah Hezbollah-vezér likvidálására: közel kétszáz ballisztikus rakétát lőttek ki Izraelre. Tel-Aviv egy külvárosában közben két fegyveres támadó lelőtt több embert.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×