eur:
397.89
usd:
359.46
bux:
74189.72
2024. október 2. szerda Petra
Varga-Bajusz Veronika felsőoktatásért, szak- és felnőttképzésért, fiatalokért felelős államtitkár a pótfelvételi eredményeiről a Kulturális és Innovációs Minisztériumban tartott sajtótájékoztatón 2024. augusztus 13-án. Több mint 17 ezren adták be a pótfelvételi jelentkezésüket a magyar egyetemekre és főiskolákra.
Nyitókép: MTI/Kovács Attila

Nem vár Brüsszelre a kormány, kész a kulcs az Erasmus program "felszabadításához"

Megkezdődött annak a törvénytervezetnek a társadalmi vitája, amelynek célja a kizárás megszüntetése az Erasmus és Horizon programokból. Az InfoRádió Varga-Bajusz Veronikát, a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, szak- és felnőttképzésért, valamint fiatalokért felelős államtitkárát kérdezte.

Tavaly novemberben küldte meg a magyar kormány az Európai Bizottság részére azt a szabályozási javaslatot, amellyel kezelni tervezte azokat az aggályokat, amelyeket korábban az Európai Bizottság megfogalmazott. Erre a levélre azonban azóta sem kapott választ Budapest, viszont a kormány egyértelműnek látja, hogy azokat a problémákat, aggályokat kezeli a törvénytervezet, amelyeket a Bizottság támasztott, így annak érdekében, hogy előre tudjon haladni az ügy, úgy döntött a kormány, hogy társadalmi egyeztetésre bocsátja, és azt követően az Országgyűlés részére benyújtja a törvénytervezetet.

Mint a tervezetről az InfoRádió Varga-Bajusz Veronikától, a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, szak- és felnőttképzésért, valamint fiatalokért felelős államtitkárától megtudta, az hivatott kezelni azokat az ügycsoportokat, amelyeket a Bizottság kifogásként jelzett.

"Egyrészt az összeférhetetlenség kérdését, másrészt az úgynevezett lehűlési időt, amely az az időtartam, amit egy tisztség betöltését követően nem lehet valaki kuratóriumi tag. Emellett kezeli a határozatlan idejűből határozott idejű kuratóriumi tagsággá változtatás javaslatát, illetve azokat az előírásokat, amelyeket még javasolt a Bizottság" - sorolta.

Amit viszont nem tartalmaz - és ezt korábban is már jelezték az Európai Bizottság felé -, hogy hiába várta volna az EU, hogy "különféle NGO-k, civil szervezetek jelöljék a kuratóriumi tagokat", és azt is, hogy az egyetemi tanárokat, professzorokat, rektorokat a kuratóriumi tagságból kizárják.

A társadalmi egyeztetésről Varga-Bajusz Veronika elmondta, annak folyamán nyilvánosan elérhetővé tették a Kormány.hu-n a törvénytervezetet, ott meg lehet vizsgálni, és akinek van hozzá javaslata, az meg is tudja azt fogalmazni, el tudja juttatni elektronikus úton a megfelelő helyre.

A törvénytervezet tehát tíz hónapja kész, Brüsszel pedig nem reagált róla a kormánynak.

"Semmilyen hivatalos reakciót nem kaptunk, ezért is tartottuk fontosnak, hogy most már lépjünk. 2024 szeptemberétől már nem tudnak részt venni az Erasmus Mobilitás programban a modellváltott intézmények hallgatói, kutatói, oktatói, ezért mindenféleképpen meg kellett ezt tennünk. Bízunk benne, hogy most, elindul a társadalmi egyeztetés, a Bizottság is végre komolyan veszi: meg kell szüntetni azt a diszkriminatív állapotot, amiben tartja ezeket az egyetemeket, illetve hallgatóikat, oktatóikat, kutatóikat az unió" - fogalmazott.

Hogy a törvénytervezetből mikor lehet törvény, arról azt mondta, a "tervezett út" mintegy hat hét, általános vita, részletes vita előtt is áll még, aztán jön a záró szavazás.

"Az őszi ülésszak során, annak a vége előtt jóval, szerintem október végére, november elejére törvény lehet" - vélekedett.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat
Tudósítónktól

Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat

Órákkal azután, hogy az izraeli hadsereg „korlátozott” invázióba kezdett Libanonban, megjött Teherán bosszúja Haszan Naszrallah Hezbollah-vezér likvidálására: közel kétszáz ballisztikus rakétát lőttek ki Izraelre. Tel-Aviv egy külvárosában közben két fegyveres támadó lelőtt több embert.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Új mélyponton is járt a forint az iráni támadás hírére

Új mélyponton is járt a forint az iráni támadás hírére

Az elmúlt napok sorozatos forintgyengülése folytatódott kedden is. A kora délutáni órákban a forint 398 felett az euróval szemben, ami új kéthavi forintmélypont. Ebben a Fed-elnök lassabb kamatvágásra utaló tegnapi beszéde, a dollár határozott erősödése, és az is szerepet játszik, hogy a Fehér Ház információi szerint Irán rövidesen ballisztikus rakétákkal fogja megtámadni Izraelt. A dollár ereje miatt a dollár/forint jegyzések 360-ig ugrottak, ami új egyhavi forintmélypontot jelent.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×