eur:
397.95
usd:
359.53
bux:
74189.72
2024. október 2. szerda Petra
Interest rate financial and mortgage rates concept. Hand putting wood cube block increasing on top with icon percentage symbol upward direction
Nyitókép: marchmeena29/Getty Images

A vártnál kedvezőbben alakult a kormányzati szektor első féléves egyenlege, de most jön a neheze

Előzetes adatok szerint 1489 milliárd forint, a GDP 3,7 százaléka volt a kormányzati szektor hiánya az első félévben. A második negyedévi hiány 469 milliárd forint, a GDP 2,3 százaléka volt. Regős Gábor, a Gránit Alapkezelő vezető közgazdásza az InfoRádióban elmondta: ha feszes lesz a gazdálkodás, tartható a kormány 4,5 százalékos hiánycélja, amit a hitelminősítők is elvárnak, ellenkező esetben ugyanis leminősítés következhet.

A második negyedévben a kormányzati szektor hiánya a GDP 2,3 százalékát tette ki, ami 0,8 százalékponttal alacsonyabb, mint az egy évvel korábbi érték, azaz a hiánypálya kedvezőbben alakult, mint a tavalyi. Az idei első félévben az összbevétel 16 825 milliárd, míg a kiadás 18 314 milliárd forint volt ebben a szektorban. A Gránit Alapkezelő vezető közgazdásza az InfoRádióban elmondta: a Pénzügyminisztérium célhoz viszonyított százalékban hónapról hónapra publikál költségvetési adatokat, míg a negyedéves kimutatások eredményszemléletű adatokat jeleznek. A kormányzati szektor éves GDP-arányos hiányának Regős Gábor megfogalmazása szerint „normális esetben 3 százalék alatt kell lennie”, az idei célkitűzés azonban ennél magasabb, 4,5 százalék.

Az első félévben 1489 milliárd forint, a GDP 3,7 százaléka volt a kormányzati szektor hiánya, ami a közgazdász megítélése szerint „nem egy rossz adat”, ugyanakkor hozzátette, hogy

általában a negyedik negyedéves hiány szokott magas lenni és esetlegesen problémákat okozni.

Emlékeztetett, hogy GDP-arányosan 2022-ben 14,3, míg tavaly 10,9 százalékos volt a szektor hiánya. A korábbi adatokat azonban döntően befolyásolta, hogy két évvel ezelőtt rendkívül magas energiaárszint volt tapasztalható idehaza, ami a költségvetést is megterhelte. Ez egyrészt jelentkezett az állami oldalon, hiszen az állami szerveknek is kellett energiát vásárolniuk, másrészt a lakossági támogatást is érintette a kedvezőtlen helyzet.

Regős Gábor a bevételekkel kapcsolatban kiemelte, hogy idén kedvező ütemben emelkedtek a keresetek, ami meglátszik a költségvetési adatokon is. A társadalombiztosítási hozzájárulásokból származó bevételek 14,1 százalékkal emelkedtek az első félében, míg a jövedelemadó-bevételeknél 17,5 százalékos volt a növekedés. Az áfabevételeket illetően megjegyezte, hogy „a hazai fogyasztás nem olyan mértékben növekszik, mint ahogy kellene”.

A júniusig terjedő időszakban csak 7,6 százalékot nőttek az áfabevételek, viszont ha csak a második negyedéves adatot vizsgáljuk, akkor 9,7 százalékos bővülés történt, ami a közgazdász szerint kedvező változás.

A kiadási oldalon több tényező is befolyásolta a kormányzati szektor egyenlegét. Regős Gábor szerint jól látszik, hogy az állam takarékoskodási okokból visszafog bizonyos beruházásokat, ami éves alapon hétszázalékos csökkenést eredményezett június végéig. Ugyanakkor a kamatkörnyezet az elmúlt években megemelkedett, mivel a prémium állampapírok után sok kamatot kell fizetni a korábbi magas infláció miatt. Ez 11,8 százalékos növekményt (plusz 195 milliárd forint) vont maga után a kamatkiadások oldalán.

A közgazdász úgy véli, a kormány által kitűzött 4,5 százalékos hiánycél a jelenlegi állapot szerint „nem tarthatatlan” az év végére. Mint mondta, fegyelmezett gazdálkodásra van szükség, illetve az évből még hátralevő hónapokban „nagyon oda kell figyelni a kiadásokra is”. Hozzátette: a bevételi oldalt nagyjából determinálni fogja a makrokörnyezet, vagyis az, hogy miként alakul a fogyasztás, ami pedig kihat az áfabevételekre. Sok függ attól is, hogyan alakulnak a keresetek a következő három hónapban, hiszen ez meghatározza az szja-bevételeket.

Regős Gábor végül elmondta:

„ha feszes lesz a gazdálkodás, tartható a 4,5 százalékos hiánycél”,

amit egyébként a hitelminősítők is elvárnak, ellenkező esetben leminősítés jöhet. A Gránit Alapkezelő vezető közgazdásza megjegyezte: ezt mindenképpen el kellene kerülni, mert „romolhat a kockázati megítélésünk, gyengülhet a forint, aminek nyomán az is bekövetkezhet, hogy a kamatszint magasabban ragad”.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat
Tudósítónktól

Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat

Órákkal azután, hogy az izraeli hadsereg „korlátozott” invázióba kezdett Libanonban, megjött Teherán bosszúja Haszan Naszrallah Hezbollah-vezér likvidálására: közel kétszáz ballisztikus rakétát lőttek ki Izraelre. Tel-Aviv egy külvárosában közben két fegyveres támadó lelőtt több embert.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Új mélyponton is járt a forint az iráni támadás hírére

Új mélyponton is járt a forint az iráni támadás hírére

Az elmúlt napok sorozatos forintgyengülése folytatódott kedden is. A kora délutáni órákban a forint 398 felett az euróval szemben, ami új kéthavi forintmélypont. Ebben a Fed-elnök lassabb kamatvágásra utaló tegnapi beszéde, a dollár határozott erősödése, és az is szerepet játszik, hogy a Fehér Ház információi szerint Irán rövidesen ballisztikus rakétákkal fogja megtámadni Izraelt. A dollár ereje miatt a dollár/forint jegyzések 360-ig ugrottak, ami új egyhavi forintmélypontot jelent.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 1. 19:30
×
×
×
×