eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Construction of new and modern modular house. Walls made from composite wooden sip panels with styrofoam insulation inside. Building new frame of energy efficient home concept.
Nyitókép: Bilanol/Getty Images

Könnyűszerkezetes ház hitelből: így kerülhetjük el a buktatókat!

A hagyományos építkezésnél olcsóbb, gyorsabb és energetikai szempontból is rendkívül kedvező a könnyűszerkezetes technológia. Az építkezés megkezdésétől számítva már 3-4 hónapon belül kulcsrakész állapotba kerülhet az ingatlan. A money szakértői utánajártak a könnyűszerkezetes házépítés finanszírozási lehetőségeinek, és felhívják a figyelmet néhány buktatóra is.

Gyors és energiatakarékos házak

A könnyűszerkezetes technológia sokak számára az olcsóbb építkezés szinonimája. A hagyományos téglaházakhoz képest akár 50-70 százalékkal rövidebb idő alatt felépíthető egy könnyűszerkezetes otthon. Ráadásul egyre nagyobb teret hódítanak az előregyártott elemekből épített lakóingatlanok, mint például a SIP paneles építkezés. Ezzel a technológiával akár egy-két munkanap alatt felállíthatók a főfalak.

Egy könnyűszerkezetes ház energetikai szempontból is kedvező, könnyen túl is teljesíti a jelenlegi építési szabályozás alapján elvárt energetikai követelményeket. A vékonyabb falak miatt ráadásul ugyanakkora külső alapterületen nagyobb belső tér alakítható ki.

Hogyan hitelezik a bankok?

A hitelintézetek általában elfogadják a könnyűszerkezetes házakat fedezetként, így mind a klasszikus könnyűszerkezetes ingatlan, mind pedig a SIP paneles kivitelezésű ház finanszírozható államilag támogatott vagy piaci kamatozású építési hitellel is, ha az adott bank számára megfelelő a választott építési technológia is. A hagyományos piaci hitelek mellett CSOK Plusz hitel és Babaváró kölcsön segítségével is finanszírozható az építkezés (ez utóbbi egyébként szabad felhasználású), amennyiben a házaspár megfelel az államilag támogatott hitelek feltételeinek.

Építési hitel igénylése előtt érdemes tisztában lenni a banki feltételekkel, szabályokkal. A money.hu szakértői összegyűjtötték a legfontosabb kérdéseket, amiket még a kölcsönkérelem benyújtása előtt fontos alaposan körbejárni. Ezek elmulasztásával megakadhat vagy akár meg is hiúsulhat az építkezés.

  • Megfelelő kivitelezői engedéllyel rendelkezik a kivitelező? A könnyűszerkezetes épület finanszírozásához kivitelezői szerződést kell bemutatni pénzintézetnek, illetve a cégnek kell rendelkeznie ÉMI/NMÉ engedéllyel. A kivitelezői engedélyeknek meg kell felelniük a pénzintézet által támasztott követelményeknek.
  • Az értékbecslő elfogadja a becsült minimum négyzetméterárat és a költségvetést? Az építési hitel összege nagymértékben függ az ingatlan várható értékétől, amelyet értékbecslő állapít meg helyszíni szemle alapján. Az építési hitel igényléséhez részletes költségvetést kell készíteni. A legtöbb pénzintézetnek van egy minimálisan elvárt négyzetméterára, amely az épület műszaki paramétereitől, az építési módtól, a szintek számától és az elhelyezkedéstől függően változhat. Az értékbecslőnek el kell fogadnia a benyújtott költségvetést.
  • Mikor folyósítja a bank a hitelt? Építési hitel esetén a bank többnyire szakaszosan folyósítja a hitel összegét, több részletben. Minden folyósítási szakasz előtt a bank értékbecslője megállapítja az épülő ingatlan készültségi fokát. Ezt követően kerül kiutalásra a következő részlet. Van azonban olyan banki gyakorlat is, amely szerint csak emelt szintű szerkezetkész állapot esetén kezdik meg a folyósítást. Ez nagyságrendileg 70 százalékos készültségi fokot jelent.

Így előzhetők meg a buktatók az építkezés során

A megfontolt előkészítés és a banki elvárások alapos ismerete segíthet elkerülni a későbbi kellemetlenségeket és biztosíthatja az építkezés zökkenőmentes lebonyolítását. Az alábbiakban öt fontos tanács, amelyek segíthetnek a finanszírozással kapcsolatos döntések meghozatalában.

  1. Még telekvásárlás előtt érdemes utánajárni, hogy az adott településen milyen költségvetést fogadnak el a bankok. Külterületi telek esetén, ha nincs kivonva művelési ág alól, fontos előre tudni, hogy elfogadja-e a bank fedezetként.
  2. Nem feltétlenül a legolcsóbb kivitelező a legjobb. Érdemes rákérdezni, hogy rendelkezik-e egyáltalán az adott bank által elvárt engedélyekkel.
  3. Bankválasztás előtt érdeklődni kell, hogy az egyes pénzintézetek az építés mely szakaszában kezdik meg a finanszírozást. Ennek különösen akkor van jelentősége, ha alacsony az önerő.
  4. A költségvetés az egyik alapja a kölcsönkérelmi dokumentációnak. Javasolt előminősítést kérni, és már ekkor megkérdezni a bankot, hogy a költségvetés megfelel-e az általuk elvártaknak.
  5. Nem szabad megfeledkezni a támogatott hitelek jogszabályi feltételeinek teljesítéséről sem.
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 09:19
×
×
×
×