eur:
397.98
usd:
359.8
bux:
0
2024. október 2. szerda Petra
Monkeypox new disease dangerous over the world. Patient with Monkey Pox. Painful rash, red spots blisters on the hand. Close up rash, human hands with Health problem. Banner, copy space. Woman scratches her hands with rash, red spots blisters. Monkeypox new disease dangerous over the world. Patient with Monkey Pox. Close up rash, human with Health problem. Copy space.
Nyitókép: Marina Demidiuk/Getty Images

Rusvai Miklós: a fejlett világ nem lehet fukar, ha a majomhimlő megállítása a tét

Folyamatosan emelkedik a majomhimlős esetek száma Afrikában, a fertőzés egyre több térségben üti fel a fejét – jelentette az Egészségügyi Világszervezet. A kontinensen eddig 32 ember halt bele a betegség okozta szövődményekbe, 25 haláleset a majomhimlő által leginkább sújtott Kongóban történt. Rusvai Miklós víruskutató szerint a fejlett világon is múlik, hogy világjárvánnyá dagad-e a fertőzés terjedése.

"A két évvel ezelőtti járvány során a világ 117 országában közel százezer ember betegedett meg, és körülbelül kétszázan haltak bele a fertőzésbe, mindezt a majomhimlő vírusának gyenge változata idézte elő" – emlékeztetett Rusvai Miklós virológus az InfoRádióban.

A kutató elmondta, a mostani változat Afrika középső részén terjed, és jóval virulensebb, mint a korábbi. A mostaninak nagyjából hét és tíz százalék közé tehető a halálozási aránya, miközben a korábbié az egy százalékot sem érte el, ezért a veszély ebből a szempontból nagyobb, és Afrikában ez kifejezetten nagy gondot okoz. A virológus szerint:

akár világjárvány is lehet belőle, ha nagyon nem megfelelően kezeljük a dolgokat.

Hozzátette, hogy az elszabadulása két tényezőn múlik. Egyrészt az afrikai helyzet kezelésén, hiszen most is azért tud terjedni a járvány, mert az érintett országokban, például a Közép-afrikai Köztársaságban, a Kongói Demokratikus Köztársaságban, Gabonban, vagy éppen Nigerben vallásháborúk, törzsi háborúk dúlnak, a központi hatalom gyenge, és ezért nincs szervezett egészségügy. Másrészt az éhínség is jelen van, az emberek vadállatokat is fogyasztanak, amelyek viszont hordozzák a vírust. Mi több, az emberek legtöbbször az állatoktól kapják meg, aztán egymás között továbbadják a kórokozót a törzsi közösségekben, szexuális úton – sorolta Rusvai Miklós.

"A vírus helyi terjedése biztosított, és a világ is rosszul kezeli, vagy kezelheti a járványt" – mondta a víruskutató. Leszögezte: van vakcina a kórokozó ellen, a fekete himlő elleni oltás nagyon jól véd a majomhimlő ellen is, és ebből pár százezer már érkezett is az érintett országokba. Összességében több százmillió ember él a térségben, vagyis ez elenyésző mennyiség, ugyanakkor a vakcina nem olcsó. A virológus hozzátette:

ha a fejlett világ most fukarkodik, és nem adja oda a vakcinát, akár áron alul, valamint ha a helyi hatóságok nem tudnak felülemelkedni az egészségügy hatékonyságát akadályozó ellentéteken, akkor ebből akár világjárvány is lehet.

Rusvai Miklós szerint minden okunk megvan rá, hogy itt, Európában a fekete himlőre asszociáljunk a majomhimlőről, lévén "rokonok". Arra azonban emlékeztetett, hogy az előbbinek jóval nagyobb, 20-25 százalékos a halálozási aránya, főként a gyerekek körében. Megjegyezte viszont, hogy Angliában még az 1960-as években is bukkantak fel olykor halálos kimenetelű fekete himlős esetek.

A virológus felidézte, hogy két évvel ezelőtt is nagyon sok, több tízezer majomhimlős eset volt Európában, Magyarországon is 71. Hozzátette, szerencsére az a járvány teljesen megszűnt, de importált esetek most is előfordulhatnak, sőt, elő is fordultak már a jelenlegi járványból. Példaként említette, hogy Svédországban is megbetegedett valaki, miután hazatért. Azonnal léptek a hatóságok, azaz házi karantént rendeltek el, kontaktkutatást végeztek.

A kutató azonban figyelmeztetett: ha nem vagyunk elég óvatosak, akkor az ilyen elszigetelt esetekből akár terjedni is kezdhet a betegség, bár őszintén reméli, hogy az itteni egészségügyi körülmények révén akár még az országos járványok is megelőzhetők lehetnek.

A tünetek elég jellegzetesek, bár elég későn jelentkeznek, akár 10 nap is eltelhet az észlelésig, és a betegek addig is fertőzhetnek, hordozzák a vírust. Leszögezte, a kontaktkutatás, a házi karanténba helyezés, a vakcinázás elkezdése, az úgynevezett gócoltás, vagyis a családtagok immunizálása mind-mind fontos védekező eszköz. Rusvai Miklós úgy véli, ez megakadályozhatja a vírus terjedését a fejlett országokban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Izrael megtorolja az iráni rakétatámadást

Izrael megtorolja az iráni rakétatámadást

Válaszcsapást helyezett kilátásba a kedd este Izraelt ért iráni rakétatámadásra Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, és kudarcnak ítélte azt. Ugyanakkor Irán is figyelmeztette Izraelt, hogy tartózkodjon megtorló csapástól, mert súlyosabb válaszlépésre számíthat.

Akár karácsonyig is várhat az új kormányára Ausztria

Fennállása óta legnagyobb győzelmét aratta parlamenti választásokon Ausztriában a radikális jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ), de az elemzők szerint először mégis a jelenlegi kancellár, a választáson vesztes Osztrák Néppárt elnöke, Karl Nehammer kaphat kormányalakítási megbízást az államfőtől.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 2. 06:13
×
×
×
×