eur:
397.9
usd:
359.64
bux:
74189.72
2024. október 1. kedd Malvin
Nyitókép: Karácsony Gergely hivatalos Facebook-oldala

Karácsony Gergely: hajlandó lettem volna támogatni Vitézy Dávid főpolgármester-helyettességét

Bejelentéseket tett az új önkormányzati ciklus első napján a főpolgármester.

Nem tesz javaslatot főpolgármester-helyettes személyére a Fővárosi Közgyűlés pénteki alakuló ülésén a főpolgármester - ezt maga Karácsony Gergely jelentette be keddi, a Városházán megtartott sajtótájékoztatóján.

Azt közölte: hajlandó lett volna támogatni Vitézy Dávid (Vitézy Dáviddal Budapestért - LMP-Zöldek) korábbi főpolgármester-jelölt helyettesi kinevezését abban az esetben, ha sikerül többséget alkotni Kiss Ambrus kinevezése mellett is, ám erre nem lát esélyt.

Ebben a helyzetben az elmúlt öt évben a főpolgármester-helyettesi posztot betöltő Kiss Ambrust kinevezte egy újonnan létrehozott pozícióba, a Fővárosi Önkormányzat főigazgatójává, amelynek keretében Kiss Ambrus ugyanazokat a feladatokat látja el, mint korábban főpolgármester-helyettesként - tette hozzá.

Karácsony Gergely örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a Tisza Párt jelezte, tanácsnoki pozíciókat kíván vállalni az akadálymentesítés és az átláthatóság területén, ily módon bekapcsolódva a város irányításának munkájába.

Elmondta: az új önkormányzati ciklusban a törvényi változások és a közgyűlésben megjelenő új pártok miatt az eddigiektől eltérő önkormányzati munkára számít.

Korábban a kerületi polgármesterek többsége irányította a várost, most viszont új pártok és olyan, listán megválasztott képviselők jelentek meg a közgyűlésben, akik egy jelentős része nem rendelkezik önkormányzati tapasztalattal - mondta.

Ebben a helyzetben heteken keresztül próbálta kialakítani azt az együttműködést, ami azt a célt szolgálta, hogy Budapest még zöldebb, még szabadabb, még szolidárisabb város legyen, és az eltérő politikai szempontok ne hátrányává, hanem előnyévé váljanak a fővárosnak - mondta.

Mivel főpolgármester-helyettes személyére nem tesz javaslatot, ezért az alakuló ülésen arra kíván fókuszálni, amit meg tudnak oldani. A többi között egy olyan új, a frakciók javaslatai alapján készített szervezeti és működési szabályzat (SZMSZ) elfogadására tesz javaslatot, amely 19, eddig a főpolgármester által gyakorolt jogkört a közgyűléshez, illetve a bizottságokhoz delegál.

Megtartja azt a jogkört, hogy két ülés között a főpolgármester a közgyűlés nevében eljárhat bizonyos ügyekben, továbbá a cégvezetők esetében a munkáltatói jogok a főpolgármesternél maradnak, miközben a cégvezetők kinevezése továbbra is a közgyűlés feladata - ismertette.

Emelik a képviselői tiszteletdíjakat, a kerületi önkormányzati képviselők szintjére, továbbá várja a frakciók bizottsági tagokra és tanácsnokokra vonatkozó javaslatait - tette hozzá.

Szintén javasolni kívánja, hogy a krízishelyzet feloldása érdekében a főváros vegye át az Oltalom egyesület által fenntartott hajléktalanellátó intézmények működtetését, ha ezek a "kormány vegzálása" miatt kiesnek a rendszerből.

Kérdésre válaszolva elmondta, ha hosszú távon nem sikerül főpolgármester-helyettest választani, akkor a főispán jelölhet személyt erre a posztra, de ez egy hosszú jogi folyamat végén történhet meg.

Arra a felvetésre, hogy a Fidesz frakció javaslatait nem vette napirendjére a közgyűlés, Karácsony Gergely azt válaszolta: a Fidesznek a közbiztonságot és a hajléktalankérdést érintő javaslatai a meghívó kiküldése után érkeztek. A közgyűlés azonban dönthet arról, hogy azokat napirendre vegye. Részleteiben nem ismeri ezeket a javaslatokat, ám a maga részéről támogatni fogja, hogy napirendre kerüljenek - tette hozzá Karácsony Gergely.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Tárik Meszár: a Hezbollah meggyengült, nehéz lesz kilábalnia a szorult helyzetből

Tárik Meszár: a Hezbollah meggyengült, nehéz lesz kilábalnia a szorult helyzetből

A dél-libanoni offenzívával az lehet az izraeli hadsereg célja, hogy a 60 ezer evakuált embert vissza lehessen költöztetni Észak-Izraelbe, illetve a határ menti zónában lévő demarkációs vonalnál felszámolja a Hezbollah katonai infrastruktúráját – mondta az InfoRádióban a Migrációkutató Intézet vezető kutatója. Tárik Meszár hozzátette: a libanoni kormánynak is érdeke, hogy hosszabb távon demilitarizált övezet legyen a libanoni–izraeli határ.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Betört Libanonba az izraeli hadsereg, elsöprő válaszcsapásra készülhet Irán - Híreink a közel-keleti konfliktusról kedden

Betört Libanonba az izraeli hadsereg, elsöprő válaszcsapásra készülhet Irán - Híreink a közel-keleti konfliktusról kedden

Magyar idő szerint hétfő este kilenckor elkezdte megdolgozni az izraeli tüzérség Libanon határ menti területeit. Az Egyesült Államokkal történő egyeztetést követően Jeruzsálem bejelentette, hogy a korábbi elvárásokkal ellentétben nem fogják megszállva tartani Libanon déli részét, "mindössze" a Hamász infrastruktúráját semmisítik meg. A libanoni reguláris erők már a támadás előtt visszavonultak, a nemzetközi közösség több tagja pedig még most is fegyvernyugvásra szólít fel. Hajnalban bejelentette Jeruzsálem, hogy betörtek Libanonba az izraeli katonák, kedd délután pedig megérkezett a figyelmeztetés: Irán is válaszcsapásra készülhet. Cikkünk folyamatosan frissül Izrael libanoni inváziójának legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×