eur:
385.49
usd:
355.11
bux:
67866.13
2024. május 22. szerda Júlia, Rita

Családi hét magazin

Az InfoRádió család- és ifjúságügyi magazinja. A családok életét érintő hírek, aktualitások, érdekességek, szakértői beszélgetések, illetve kormányzati döntések és a hátterük. Unokáktól a nagyszülőkig, a gyestől a nyugdíjig.

A műsor együttműködő partnere a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért.

Adás: hétfő, 19.30

NOE-díjjal tüntette ki a KINCS elnökét a Nagycsaládosok Országos Egyesülete, erről is szól a magazin első beszélgetése. A Családi Hétben beszámolunk arról, hogy Szigetszentmiklóson is elindult a Gyermekút Módszertani Központ szülőtámogató csoportja. A Semmelweis Egyetem infektológusa a szamárköhögés elleni védőoltás fontosságára hívja fel a figyelmet, az elmúlt hónapokban ugyanis itthon is több a megbetegedés. A magazin zárásaként az oktatáskutató arról mesél, miképpen használják a fiatalok a mesterséges intelligenciát egy házidolgozat elkészítése során.

Meghallgatom

30 évvel ezelőtt nyilvánította az ENSZ május 15-ét a Család Nemzetközi Napjává - erről szól a magazin első beszélgetése. A Családi Hétben bemutatjuk egy friss kutatás eredményeit, miszerint különösen az egyedül élő idősek kiszolgáltatottak az online veszélyekkel szemben. A magazin harmadik beszélgetésében az érettségi és a vizsgaidőszak táplálkozási tévútjaira hívjuk fel a figyelmet a dietetikus segítségével.

Meghallgatom

A magyarok 96 százaléka felköszönti az édesanyját Anyák napján - egyebek mellett ez derül ki a KINCS kutatásából, a részletekről számolunk be a magazin első beszélgetésében. A Családi Hétben hallhatnak arról, hogy hét éve indította el a "Gyereket a magasba" akcióját a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom, a klinikai szakpszichológussal pedig arról beszélgetünk, hogy az érzelmi kommunikáció, a bizalom és a beszélgetés a kulcsa annak, hogy egy szülő mielőbb észrevegye, ha gyermeke bántalmazás áldozata lett.

Meghallgatom

Útjára indult a Nemzeti Tehetség Program idei kampánya - a magazinban elsőként a program részleteiről beszélgetünk. A Családi Hétben beszámolunk arról, hogy elindult a robotikus terápia alkalmazása a Bethesda Gyermekkórházban és ősztől már a mindennapok részévé válhat. Végül egy kisgyermekes szülőket érintő téma: az ösztönanyu alapítója szerint a hiszti leginkább csak egy kifejezés és valójában nem is létezik.

Meghallgatom

1600 árva, félárva gyermeket támogat a Regőczi István Alapítvány a Koronavírus Árváiért, idén először számukra is fel lehet ajánlani az adó egy százalékát - az alapítványt mutatja be a Családi Hét első beszélgetése. A magazinban megtudhatják, miként segíti a bölcsődei, óvodai szakembereket a Gyermekút Módszertani Központ online gyermekfejlődési kérdőíve. Beszélgetünk arról is, hogy 40 éve működik a Református telefonos lelkisegélyszolgálat és arról, hogy 15 év alatt csaknem kilencezer eladósodott családnak segített a Máltai Szeretetszolgálat.

Meghallgatom

Sorsformálók címmel, sikeres roma férfiakról szóló könyv jelent meg a KINCS gondozásában - erről beszélgetünk elsőként a magazinban. A Családi Hétben szólunk arról is, hogy tömegesen perelnek be háziorvosokat az oltásellenes szülők, az NNGYK azonban az átoltottsági szint megőrzésére és a hiteles forrásokra hívja fel a figyelmet. Hallgatnak a műsorban arról is, hogy a gyerekek akár már önállóan is bejelenthetik az online bántalmazást a Biztonsagosinternet.hu oldalon és beszámolunk arról, hogy elindult a jelentkezés a nyári balatoni Erzsébet-táborokba.

Meghallgatom

Újjáalakult a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság Gyermekvédelmi Internet-kerekasztala – az eddigi és a jövőbeli prioritásokról beszélgetünk elsőként a magazinban. A Családi Hétben a láthatatlan munka világnapja apropóján hallhatnak a fizetetlen munka helyzetéről, megbecsüléséről, majd beszámolunk a Páratlan Szülő Díjról, amelyre több kategóriában április 14-ig várja a jelöléseket az Egyszülős Központ.

Meghallgatom

20 milliárd forintos bölcsődefejlesztés indulhat el Magyarországon - a program részleteiről hallhatnak elsőként a Családi Hétben. A magazinban beszélgetünk arról, hogy több kutatás is igazolja, jó hatással lehet a lelki egészségre a vallásosság. Végül az Iránytű című előadássorozat következő előadójával beszélgetünk arról, hogy nem csak a szülőkön múlik, milyen mintát visz majd magával egy gyermek.

Meghallgatom

A magyar EU elnökség egyik prioritása, a demográfia volt a téma a napokban az Európai Bizottság Budapesti irodájában - erről számolunk be elsőként a Családi Hétben. A magazinban szólunk a magyar nyugdíjak európai helyzetéről, majd beszélgetünk arról, hogy komoly támogatást kapnak a magyar családoktól és az intézményektől is a nálunk tanuló ukrán gyerekek. A magazin végén pedig arról hallhatnak interjút, hogy óvatosságra inti a GVH a Temu vásárlóit, a külföldről is rendelő magyarok csaknem harmada rendelt már a piactérről.

Meghallgatom

Március 20-a a boldogság világnapja, amely arra épül, hogy nem csak a gazdasági értékek döntik el, mennyire elégedett egy ember. Az ötlet Bhutánból származik, ahol be is vezették a “bruttó nemzeti boldogság” fogalmát. Hogy a boldogság kinek mit jelenthet, arról szól a Családi Hét első beszélgetése. A magazinban megismerhetik a KINCS felmérését, amely a magyarok lelkiállapotát vizsgálja, majd egy nyugdíjszakértővel a 13. havi nyugdíj és az egységes nyugdíjemelés hatásait elemezzük.

Meghallgatom

A magyarok 57 százaléka szerint a két, 30 százalék szerint pedig a három gyermek az ideális egy családban - a KINCS kutatásáról beszélgetünk elsőként a Családi Hétben. A magazinban bemutatjuk az Ifjúságkutató Intézet kutatását, amely szerint elvárható a szülőktől, hogy gyermekeiket 24 éves korukig támogassák. Beszámolunk arról, hogy üdüléssel támogatja a sérült gyermeket nevelő egyszülős családokat az Egyszülős Központ és arról is, hogy elindult a jelentkezés a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom mutiholdolgozol programjára.

Meghallgatom

Bemutatták a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért Társadalomtudományi ikerkutatások című tanulmánykötetét - erről szól a Családi Hét első beszélgetése. A magazinban hallhatnak arról, hogy nézőpontváltásra kérik a gyerekeket az online zaklatással kapcsolatban a Bűvösvölgy médiaértés-oktató központ játékos foglalkozásain és szólunk arról is, hogy egyre több itthon az önkéntes, 2022-ben már csaknem 2 millió 300 ezren voltak.

Meghallgatom

Bő egy hónap alatt meghaladta az ezret a CSOK pluszt igénylők száma - erről szól a Családi Hét első beszélgetése. A magazinban beszámolunk arról, hogy Magyarországon is csökkent a házasságban élők aránya, de van kedvező tendencia is és bemutatjuk az Eurostudent felmérését, miszerint a magyar egyetemisták több mint fele vállal munkát. Hallhatnak arról is, hogy Angliában betilthatják a mobiltelefonokat az iskolákban és beszélgetünk a Poco Bar veszélyeiről, a legújabb elektromos cigaretta gyakran okoz nikotinmérgezést.

Meghallgatom

A Valentin nap jó lehetőség az ünneplésre, de rendszeresen szükség van a minőségi együtt töltött időre - emelte ki a Családi Hét első beszélgetésében a KINCS tanácsadója. A magazinban bemutatjuk az NMHH szülőknek készített új kiadványát, amely a gyermekek digitális nevelését segíti. Beszámolunk a Bonis Bona és a Tehetségbarát Önkormányzat díjak jelölési lehetőségeiről, és megismerhetik a Katolikus Karitász munkáját, amely során hátrányos helyzetű gyerekek és családok prevenciós szűrését végzik Kárpátalján.

Meghallgatom

A magyarok házasságpártiak, a 30 év alatti fiatalok 75 százaléka házasságban képzeli el az életét - a KINCS kutatási eredményeiről beszélgetünk elsőként a magazinban. A Családi Hétben hallhatnak az NMHH online gyermekvédelmi törekvéseiről, bemutatjuk a XXI. kerület Családmentő Gyermekvédelmi Programját, szólunk a gyermekeket is érintő banki csalásokról és arról is, hogy évente nagyjából 400 édesanya, nő hal méhnyakrákban, a szűrésen való részvétel hektikus.

Meghallgatom

Közzétette friss népmozgalmi adatait a Központi Statisztikai Hivatal – megállapításaikról és annak hátteréről beszélgetünk elsőként a Családi Hétben. A magazinban szólunk arról, hogy február 18-ig lehet szavazni Családbarát Kórházi Innováció különdíjára, de megtudhatják azt is, milyen problémákkal küszködnek a sérült gyermekeket nevelő egyszülős családok. Megismerhetik UNICEF Magyarország “Ne nézz félre!” című kampányát és az NMHH új felnőttképzését, amely a fiatalok és a szülők médiatudatosságát segíti.

Meghallgatom

Minden hatodik pár küzd ma meddőségi problémákkal, de ez nem csak nőket érintő probléma - egy témát érintő felmérés részleteiről, illetve a meddőségi ellátórendszert érintő fejlesztésekről szólunk elsőként a Családi Hétben. A magazinban hallhatnak arról is, hogy a digitalizáció egyre jobban megjelenik a nyelvhasználatban, a legjobb ellenszer pedig az olvasás. Végül bemutatjuk a “Gyermek elsősegély” nevű applikációt, amely a kiélezett helyzetekben szeretne segítséget nyújtani a szülőknek.

Meghallgatom

Egy felmérés szerint tízből négy fiatal követi legalább egy celeb életét az online térben, a családi minta mégis meghatározóbb - a részletekről számolunk be a Családi Hét első beszélgetésében. A magazinban megismerkedhetnek az “Ifjúság 23” jelentés részleteivel, és bemutatjuk az NMHH friss kutatását, miszerint amíg internetezéssel három és fél órát, tévénézéssel csaknem öt órát töltenek a 15 évnél idősebbek.

Meghallgatom

Megjelent a Család-Érték-Tér, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért, valamint a Századvég Alapítvány közös kötete - elsőként erről hallhatnak beszélgetést a Családi Hétben. A magazinban szólunk arról, hogy miért fontos a szülők mentális egészsége és beszámolunk arról is, hogy még az idén nyolc meddőségkezelési szakambulancia jön létre az országban.

Meghallgatom

A megkérdezettek 68 százaléka szerint a csok plusz elősegíti a gyermekvállalási és a házasságkötési kedv növekedését – a kutatás részleteiről szólunk elsőként a Családi hétben. A magazinban beszélgetést hallhatnak az iskolakezdés halasztását érintő határidőről, a nyugdíjasok helyzetéről és arról is, hogy a szakemberek szerint a családi életre és a munkavégzésre nézve is negatív következményei vannak a rendszeres fejfájásnak.

Meghallgatom
×
×
×