eur:
397.95
usd:
359.53
bux:
74189.72
2024. október 2. szerda Petra
Az Amazon internetes kiskereskedelmi óriásvállalat raktárának bejárata az Illinois állambeli Waukeganben 2021. február 2-án. Az Amazon bejelentette, hogy Jeff Bezos vezérigazgató az év során lemond posztjáról, és helyét Andy Jassy, az Amazon internetes kiskereskedelmi vállalat felhő alapú platformjáért felelős Amazon Web Services (AWS) vezetője veszi át.
Nyitókép: MTI/EPA/Tannen Maury

Megvádolták az Amazont, hogy trükkös módszerrel emeli az árait

Az óriásvállalat ellen felhozott, illegális monopólium fenntartására vonatkozó vádak egy részét a szövetségi bíróság elutasította. A keresetet benyújtók azt állítják, az Amazon algoritmus segítségével hajtotta fel az árait.

A Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) azzal vádolta az online kiskereskedőt, hogy versenyellenes taktikát alkalmaz, ezzel tartja fent az online boltok és piacterek között az erőfölényét - írja a Reuters beszámolója nyomán a Portfolio.

A szervezet azt állította tavaly, hogy az Amazon.com olyan algoritmust használ, amely több mint 1 milliárd dollárral emelte fel az amerikai háztartások számára az árakat.

A vállalat év végén arra kérte John Chun kerületi bírót, hogy utasítsa el a vádakat, mivel az FTC nem szolgált bizonyítékkal a fogyasztóknak okozott kárra vonatkozóan. Az Amazon a bírósági dokumentumok szerint azt állította, már 2019-ben leállt az algoritmus használatával.

A bíró részben helyt adott a vállalat indítványának, de a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság továbbra is fenntarthat minden olyan követelést, amit nem utasítottak el véglegesen. John Chun azt is kimondta, hogy az ügyet két részben tárgyalják, elutasítva az Amazon azon kérelmét, hogy az FTC ugyanazon a tárgyaláson mutassa be az állítólagos jogsértések bizonyítékait és az általa javasolt jogorvoslati lehetőségeket.

Az FTC azt állította tavaly benyújtott panaszában, hogy az Amazon akadályozza a versenyt, többek között azzal, hogy arra kényszeríti eladóit, vegyék igénybe reklám- és teljesítési szolgáltatásait.

Az Amazon az elutasításra tett indítványban azzal érvelt, hogy az áregyeztetés és a Prime szállítási szolgáltatásai a fogyasztók érdekeit szolgálják, és példaként szolgálnak arra, hogy a vállalat több ezer online és bolti kiskereskedővel versenyez.

Címlapról ajánljuk
Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat
Tudósítónktól

Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat

Órákkal azután, hogy az izraeli hadsereg „korlátozott” invázióba kezdett Libanonban, megjött Teherán bosszúja Haszan Naszrallah Hezbollah-vezér likvidálására: közel kétszáz ballisztikus rakétát lőttek ki Izraelre. Tel-Aviv egy külvárosában közben két fegyveres támadó lelőtt több embert.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Új mélyponton is járt a forint az iráni támadás hírére

Új mélyponton is járt a forint az iráni támadás hírére

Az elmúlt napok sorozatos forintgyengülése folytatódott kedden is. A kora délutáni órákban a forint 398 felett az euróval szemben, ami új kéthavi forintmélypont. Ebben a Fed-elnök lassabb kamatvágásra utaló tegnapi beszéde, a dollár határozott erősödése, és az is szerepet játszik, hogy a Fehér Ház információi szerint Irán rövidesen ballisztikus rakétákkal fogja megtámadni Izraelt. A dollár ereje miatt a dollár/forint jegyzések 360-ig ugrottak, ami új egyhavi forintmélypontot jelent.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 1. 22:01
×
×
×
×