eur:
385.49
usd:
355.11
bux:
67866.13
2024. május 22. szerda Júlia, Rita

Könyvpercek magazin

Az InfoRádió könyvajánlója minden kedden, csütörtökön és szombaton.

A Könyvpercek támogatója a Nemzeti Kulturális Alap.  

NKA logó

Adás: kedd, csütörtök, szombat, 7.45 után

A "Magyar rocktörténet" című képregény első részének megjelenése után a Petőfi Kulturális Ügynökség támogatásával, a Képes Krónikák Kiadó gondozásában megjelent a kötet folytatása a rendszerváltás előtti, és az azt követő évtizedek zenei világáról, a korszak nagyjairól. Rozgonyi Ádám kérdezte Mészáros Jánost, a Képes Krónikák Kiadó vezetőjét. 

Meghallgatom

A Prae Kiadó gondozásában jelent meg Tallér Edina új regénye. A "Jóemberek" című kötet a szerző megfogalmazása szerint egy "párkapcsolati roadtrip". Tallér Edinával Rozgonyi Ádám készített interjút.

Meghallgatom

Mártonffy András második regényében egy különös „párbaj” szemtanúi lehetnek az olvasók a gondozó és gondozottja között: csatározásuk során a 20. század tébolyult valósága összemosódik a mesék bizarr világával. A 11 éjszaka című kötetéről Rozgonyi Ádám beszélgetett Mártonffy Andrással.

Meghallgatom

Innovációs különdíjat kapott az idei Év Gyerekkönyve Díjátadó gálán Raskó Gabi Hoztok nekünk túrórudit? című kötete. A kiadványról Rozgonyi Ádám összeállítását hallják.

Meghallgatom

A Magyar animációs rendezőportrék hét hazai alkotó életművét mutatja be az 1970-es évektől napjainkig. Varga Zoltán kötete az MMA Kiadó gondozásában jelent meg. Rozgonyi Ádám összeállítása.

Meghallgatom

Élete és pályafutása fontos történéseit összegezte - örömöket, kudarcokat és a megrendítő családi tragédiákat - Benedek Miklós a Vajda Katalin által írt, a színművész halála után megjelent kötetben. A Maradok tisztelettel, Benedek Miklós című könyvben beszélgetések is vannak, de színdarabként indul - mondta Vajda Katalin, akivel Rozgonyi Ádám beszélgetett.

Meghallgatom

Hét kategóriában adta át a HUBBY - Magyar Gyerekkönyv Fórum szakmai zsűrije az Év Gyerekkönyve díjat. Idén 90 nevezés érkezett, és nemcsak a kiadók, hanem a szerzők, illusztrátorok és a fordítók is nevezhették a köteteiket. Az elismertekről Rozgonyi Ádám kérdezte Berg Juditot, a HUBBY - Magyar Gyerekkönyv Fórum elnökét.

Meghallgatom

Egy underground történész. Tanulmányok Lugosi András tiszteletére címmel jelent meg tanulmánykötet a Gondolat Kiadó gondozásában. A kiadvány szerkesztője Szécsényi Mihály, akivel Rozgonyi Ádám beszélgetett.

Meghallgatom

Az MMA Kiadó gondozásában jelent meg a Minden másképp van című kötet, amely Dárday István és Szalai Györgyi hat évtizedes filmrendezői pályáját mutatja be az olvasóknak. Rozgonyi Ádám összeállítása.

Meghallgatom

Juhász Árpád geológus, televíziós és rádiós szerkesztőként, műsorvezetőként az 1970-es évektől kezdve több száz hazai tudóssal, kutatóval, egyetemi oktatóval készített interjúkat. 1986-tól az interjúalanyok köre Amerikában élő magyar származású neves szakemberekkel bővült. A geológus újonnan megjelent Amerikába jöttem című kötetébe tizennyolc beszélgetést gyűjtött össze. Juhász Árpáddal Rozgonyi Ádám beszélgetett.

Meghallgatom

"Papírbabák - avagy lehet-e két hazád" címmel jelent meg Havas Juli új könyve a Kalligram Kiadó gondozásában. A regényről Rozgonyi Ádám beszélgetett a szerzővel.

Meghallgatom

A Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány gondozásában jelent meg A magyarországi zsidó holokauszt kisenciklopédiája. Az e-könyv koncepciót a 2023 januárjában elhunyt Gerő András történészprofesszor alakította ki. Az elektronikus kiadványról Rozgonyi Ádám beszélgetett Baczoni Dorottya történésszel, a XX. Század Intézet igazgatójával.

Meghallgatom

Szabó Gyuri bácsi, a bükki füvesember már 96 éves lenne, ezért lánya, Lopes-Szabó Zsuzsa egy személyes életrajzi könyvben állít emléket az ország füvesemberének. Az InfoRádióban elmondta, az Apám, a füvesember című könyvben egy olyan ember történetét meséli el, aki a nehéz történelmi idők ellenére is megtalálta a boldogság és a siker útját. Szabó Gergő interjúja.

Meghallgatom

"Varjúszellem" címmel jelent meg Kocsis Gergely regénye a Prae Kiadó gondozásában. A kötet a krimi és a misztika, a történelmi regény és a fantasy finom iróniával megírt, különleges ötvözete, amely a két világháború közötti, legendákkal teli magyar vidék sötét titkaiba kalauzolja az olvasót. Kocsis Gergellyel Rozgonyi Ádám készített interjút. 

Meghallgatom

A Pagony Kiadó gondozásában jelent meg Vészits Andrea Agáta és a jegenyenyár című regénye, amely egy Tourette-szindrómás lány és egy magányos, zárkózott fiú különleges barátságát meséli el. Rozgonyi Ádám a szerzővel, Vészits Andreával készített interjút.

Meghallgatom

A Nemzet Színészével, Csikos Sándorral készült el korábban Kornya István interjúkötete, amely egy életútinterjút és pályatársak, tanítványok írásait is tartalmazza. A Kulisszák nélkül című könyvről Rozgonyi Ádám készített összeállítást.

Meghallgatom

A Kortárs Könyvkiadó Kft. gondozásában jelent meg a Gyümölcsök és praktikák a Tündérkertből című kötet, amelyet csaknem kétszáz gyümölcs- és faillusztráció színesít. Ambrus Lajos, József Attila-díjas író és Kovács Gyula, Prima Primissima-díjas erdész műve "előhírnöke" a Tündérkerti pomológiának, amely áttekinti majd az elmúlt évezred Kárpát-medencei magyarságának gyümölcskultúráját. Rozgonyi Ádám Kovács Gyulával beszélgetett a kötetről.

Meghallgatom

Sikeres roma férfiak küzdelmes életútjáról olvashatunk a Sorsformálók című, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért gondozásában megjelent kötetben. Rozgonyi Ádám beszélgetett Antal Istvánnal, a Kopp Mária Intézet elnöki tanácsadójával, az interjúkötet szerkesztőjével.

Meghallgatom

Könyvbemutatóval zárult a Máltai Szeretetszolgálat és a Felzárkózó települések program "Szemben" című kiállítása a FUGA Budapesti Építészeti Központban. A tárlat címét viselő 160 oldalas album a kiállítás kibővített fotós és írásos anyagából készült. Mátrai Roxána kommunikációs szakember és Majoros Árpád Csaba fotóriporter fotókon és történeteken keresztül elzárt közösségek "láthatatlan arcát" mutatják meg közelről. A Máltai Szeretetszolgálat munkatársaival Rozgonyi Ádám beszélgetett.

Meghallgatom

"Te ezt még úgysem érted..." címmel jelent meg Janikovszky Éva elbeszélésciklusa a Kincskereső folyóiratban még 1990-ben, Réber László rajzaival. A Móra Kiadó most az eredeti illusztrációkkal együtt rendezte kötetbe az írásokat. Rozgonyi Ádám kérdezte Pacskovszki Zsoltot, a könykiadó főszerkesztőjét. 

Meghallgatom
×
×
×