eur:
397.95
usd:
359.53
bux:
74189.72
2024. október 2. szerda Petra
Az első magyar KC-390 katonai szállítórepülőgép megérkezésekor a Magyar Honvédség vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár bázisán Kecskeméten 2024. április 12-én. Az új szállítógép nyolcvan felszerelt katona, valamint az intenzív ellátásra szoruló betegek ápolására szolgáló betegágyak befogadására is alkalmas, akár huszonhat tonna hasznos tömegű szállítmányt tud szállítani, annak ejtőernyővel való célba juttatására és a levegőben történő tankolásra is alkalmas.
Nyitókép: MTI/Bús Csaba

A kormány gyors cselekvési lehetőségét biztosítanák a honvédelmi törvények átírásával

Megtárgyalta az Országgyűlés azt a törvénymódosítási javaslatot, amelynek alapján néhány esetben az Országgyűlés helyett a kormány dönthet a magyar katonák bevetéséről. A jogalkotó azt állítja, hogy a parlament jogkörei nem sérülnek.

A módosítás lényegét Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára ismertette expozéjában. Az új rendelkezések alapján a Magyar Honvédség, valamint a külföldi fegyveres erők Magyarország területét érintő katonai műveleteinek, állomásoztatásának és más, határátlépéssel járó csapatmozgásának engedélyezésével összefüggő alapvető szabályokat sarkalatos törvény határozza meg.

"A mostani háborús időszakban a leggyorsabban kell cselekednünk, hogy fenntartsuk és megerősítsük hazánk biztonságát.

Ez az új szabályozás biztosítja a kormány számára a hatékony és változó kihívásokat eredményesen követni képes jogszabályi környezet megalkotását" – fogalmazott.

A KDNP nevében Vejkey Imre biztosította frakciója támogatásáról az indítványt. A Honvédelmi Bizottság elnöke, Kósa Lajos fideszes vezérszónokként hangsúlyozta, hogy a változtatás nem von el jogköröket az Országgyűléstől.

"Az Országgyűlés dönt a külföldi fegyveres erők magyarországi vagy a Magyarország területéről kiinduló alkalmazásáról, azok magyarországi állomásoztatásáról, kivéve, ha ez ENSZ BT-, európai uniós vagy NATO-határozaton alapuló műveleteket érint" – közölte.

A szocialista Harangozó Tamás szerint a törvény igenis döntési jogkört vesz el az országgyűléstől, amely így nemcsak arról nem dönthet, hogy külföldi, szövetséges csapatok hogyan mozoghatnak Magyarország területén, hanem arról sem, hogy a magyar katonák hova mennek külföldre háborúzni.

A jobbikos Sas Zoltán szerint a kormányzati irányítást csak a katonai csapatok belföldi mozgásaira szabadna bevezetni.

A Mi Hazánk vezérszónoka, Novák Előd szerint a magyar katonákat egyáltalán nem kellene külföldi missziókba küldeni.

Vargha Tamás államtitkár zárszavában azt hangsúlyozta, hogy a parlament ellenőrzési lehetősége a módosítás után is megmarad.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat
Tudósítónktól

Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat

Órákkal azután, hogy az izraeli hadsereg „korlátozott” invázióba kezdett Libanonban, megjött Teherán bosszúja Haszan Naszrallah Hezbollah-vezér likvidálására: közel kétszáz ballisztikus rakétát lőttek ki Izraelre. Tel-Aviv egy külvárosában közben két fegyveres támadó lelőtt több embert.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Új mélyponton is járt a forint az iráni támadás hírére

Új mélyponton is járt a forint az iráni támadás hírére

Az elmúlt napok sorozatos forintgyengülése folytatódott kedden is. A kora délutáni órákban a forint 398 felett az euróval szemben, ami új kéthavi forintmélypont. Ebben a Fed-elnök lassabb kamatvágásra utaló tegnapi beszéde, a dollár határozott erősödése, és az is szerepet játszik, hogy a Fehér Ház információi szerint Irán rövidesen ballisztikus rakétákkal fogja megtámadni Izraelt. A dollár ereje miatt a dollár/forint jegyzések 360-ig ugrottak, ami új egyhavi forintmélypontot jelent.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×