eur:
397.95
usd:
359.53
bux:
74189.72
2024. október 2. szerda Petra
Prison Cell Bars - Black and White
Nyitókép: DanHenson1/Getty Images

Megölte zárkatársát két elítélt

A Fővárosi Főügyészség vádat emelt és - a feltételes szabadság kizárása mellett - életfogytig tartó fegyházbüntetést indítványoz az ellen a két férfi ellen, akik többszörösen minősített emberölést követtek el zárkatársuk sérelmére; az ügy további vádlottja egy segítséget nem nyújtó elítélt is.

A Fővárosi Főügyészség közlése szerint a három vádlott - egy 41, egy 30 és egy 54 éves férfi - és a sértett, másokkal együtt, jogerős szabadságvesztésüket töltötték ugyanabban a zárkában, a Budapesti Fegyház és Börtön egyik X. kerületi, Maglódi úti épületében. A 41 és a 30 éves férfi a zárkában vezető szerepre törekedett, "domináns helyzetükben" egyedül csak az 54 éves férfi tudott osztozni, aki a másik két férfi viselkedését képes volt befolyásolni.

A 41 és a 30 éves fogvatartott a zárkában egyik társukat, a sértettet, időnként élő súlyként használták, valamint bántalmazták, 2022 augusztusában megtiltották neki, hogy egyen, majd pedig túlevésre kényszerítették.

Ezt követően egyik zárkatársukat arra kényszerítettek, hogy bántalmazza a sértettet, aki kényszerhelyzetében ennek kis mértékben eleget tett, ezután a két vádlott maga is erősen bántalmazta a sértettet.

Az ügyészség szerint a sértett a bántalmazás miatt életveszélyes sérüléseket szenvedett.

A bántalmazók megtiltották neki, hogy az esti gyógyszerelosztáson részt vegyen, így nem derült ki rövid időn belül az állapota, az éjjeli órákban a sérülései következtében életét vesztette.

A hajnali zárkaellenőrzésen a büntetés-végrehajtási személyzet megkezdte a sértett újraélesztését, ez azonban már nem vezetett eredményre - írták.

Az 54 éves férfi annak ellenére, hogy a bántalmazást mindvégig látta és felmérte annak súlyosságát, majd azt, hogy a sértett orvosi ellátást igényel, mégsem kísérelte meg leállítani társait, emellett sem az esti gyógyszerosztás alkalmával a büntetés-végrehajtási intézet személyzetének személyesen, sem pedig a zárkában elhelyezett segélyhívó gomb megnyomásával nem jelzett, nem nyújtotta a sértett részére a tőle elvárható segítséget.

A Fővárosi Főügyészség a két bántalmazót aljas indokból, különös kegyetlenséggel, védekezésre képtelen személy sérelmére társtettesként elkövetett emberölés bűntettével vádolja a Fővárosi Törvényszék előtt és életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélésüket indítványozza azzal, hogy a feltételes szabadságra bocsátást a bíróság zárja ki.

A harmadik társukat a főügyészség segítségnyújtás halált okozó elmulasztásának bűntettével vádolja és határozott idejű fegyházbüntetés kiszabására tett indítványt vele szemben.

Címlapról ajánljuk
Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat
Tudósítónktól

Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat

Órákkal azután, hogy az izraeli hadsereg „korlátozott” invázióba kezdett Libanonban, megjött Teherán bosszúja Haszan Naszrallah Hezbollah-vezér likvidálására: közel kétszáz ballisztikus rakétát lőttek ki Izraelre. Tel-Aviv egy külvárosában közben két fegyveres támadó lelőtt több embert.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Új mélyponton is járt a forint az iráni támadás hírére

Új mélyponton is járt a forint az iráni támadás hírére

Az elmúlt napok sorozatos forintgyengülése folytatódott kedden is. A kora délutáni órákban a forint 398 felett az euróval szemben, ami új kéthavi forintmélypont. Ebben a Fed-elnök lassabb kamatvágásra utaló tegnapi beszéde, a dollár határozott erősödése, és az is szerepet játszik, hogy a Fehér Ház információi szerint Irán rövidesen ballisztikus rakétákkal fogja megtámadni Izraelt. A dollár ereje miatt a dollár/forint jegyzések 360-ig ugrottak, ami új egyhavi forintmélypontot jelent.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 1. 17:30
×
×
×
×