eur:
398.11
usd:
359.78
bux:
74189.72
2024. október 1. kedd Malvin
Nyitókép: Pixabay

Október 15-én lesz Jelenits István temetése

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Zsódi Viktor piarista tartományfőnök búcsúztatja, majd piarista rend sírboltjában helyezik örök nyugalomra.

Október 15-én vesznek végső búcsút Jelenits István piarista szerzetestől, nyugalmazott tanártól Budapesten a Fiumei úti sírkertben.

Jelenits István búcsúztatása október 15-én 13 órakor kezdődik a Fiumei úti sírkert ravatalozójában, ahol a 91 éves korában elhunyt szerzetest Sulyok Tamás köztársasági elnök és Zsódi Viktor tartományfőnök búcsúztatja, majd piarista rend sírboltjában helyezik örök nyugalomra - tájékoztatta a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) az MTI-t kedden.

A Prima- és Széchenyi-díjas szerzetes lelki üdvéért felajánlott gyászmise 15:30-kor kezdődik a Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templomban Erdő Péter bíboros celebrálásával, majd 17 órától ünnepi szenátusi ülést tartanak a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán - írják.

Jelenits István 1932. december 16-án született Berettyóújfalun. A Budapesti Piarista Gimnáziumban érettségizett 1951-ben. 1955-ben végezte el az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának magyar szakát.

1955-ben lépett be a piarista rendbe, négy év múlva pappá szentelték, és teológiai doktorrá avatták.

1960-tól hittant, valamint magyar nyelvet és irodalmat tanított a kecskeméti, később a budapesti piarista gimnáziumban, egészen 2003-ig.

1965-től bibliai tárgyakat is oktatott a fővárosban a rend hittudományi főiskoláján, a Kalazantinumban, 2000-től pedig annak utódintézményében, a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán.

1985 és 1995 között a piarista rend magyarországi tartományfőnöke volt. 1992-től éveken át tanított a gödi, illetve 1993-tól a váci piarista iskolában, később a váci Apor Vilmos Katolikus Főiskolán is.

1995-től a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Karán az Esztétika Tanszék tanára és tanszékvezetője volt, 2015 óta professor emeritus.

1993 és 1997 között az Országos Köznevelési Tanács, 1998-tól 2003-ig a Nemzeti Tankönyvkiadó Rt. igazgatóságának tagja, 1995 óta pedig a Pilinszky János Irodalmi és Művészeti Társaság elnöke volt.

Jelenits István szeptember 26-án hunyt el.

Címlapról ajánljuk
Nem vár Brüsszelre a kormány, kész a kulcs az Erasmus program felszabadításához
Parlamenti kedd

Nem vár Brüsszelre a kormány, kész a kulcs az Erasmus program "felszabadításához"

Megkezdődött annak a törvénytervezetnek a társadalmi vitája, amelynek célja a kizárás megszüntetése az Erasmus és Horizon programokból. Az InfoRádió Varga-Bajusz Veronikát, a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, szak- és felnőttképzésért, valamint fiatalokért felelős államtitkárát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Irán megtámadta Izraelt, súlyos háború jöhet - Híreink a közel-keleti konfliktusról kedden

Irán megtámadta Izraelt, súlyos háború jöhet - Híreink a közel-keleti konfliktusról kedden

Magyar idő szerint hétfő este kilenckor elkezdte megdolgozni az izraeli tüzérség Libanon határ menti területeit. Az Egyesült Államokkal történő egyeztetést követően Jeruzsálem bejelentette, hogy a korábbi elvárásokkal ellentétben nem fogják megszállva tartani Libanon déli részét, "mindössze" a Hamász infrastruktúráját semmisítik meg. A libanoni reguláris erők már a támadás előtt visszavonultak, a nemzetközi közösség több tagja pedig még most is fegyvernyugvásra szólít fel. Hajnalban bejelentette Jeruzsálem, hogy betörtek Libanonba az izraeli katonák, kedd délután pedig megérkezett a figyelmeztetés: Irán is válaszcsapásra készülhet. Kedd este meg is kezdődött az iráni támadás, egész Izraelben szólnak a szirénák. Cikkünk folyamatosan frissül Izrael libanoni inváziójának legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×