eur:
397.97
usd:
359.75
bux:
0
2024. október 2. szerda Petra
Nyitókép: Pixabay

Mérföldkő a Hold meghódításában

A NASA már dolgozik egy, a Földéhez hasonló, de attól független Hold-időzónarendszer kialakításán.

Maga az amerikai űrügynökség jelentette be, hogy saját időzónát kap a Hold - írja a Telex. A tervek szerint az ott kialakított ökoszisztéma mintájára később akár a Naprendszer további részeire is kiterjesztenék a módszert.

Mint írják, a feladat nem egyszerű, ugyanis a Föld és a Hold közötti gravitációs különbségek befolyásolják az idő mérését. A Földön atomórákat használunk, viszont a Hold gyengébb gravitációja miatt az órák naponta 56 mikroszekundummal gyorsabban járnak.

Egy mikroszekundum a másodperc milliomod része, ami bár elképesztően kevésnek tűnik, idővel viszont ezek összeadódnak, ami jelentős navigációs és küldetés-szinkronizációs problémákat okozhat.

A Nemzeti Szabványügyi és Technológiai Intézet (NIST) kutatói egy olyan holdi időkeretet javasoltak, amely a földi UTC-hez hasonlóan működne. Ez biztosítaná, hogy az összes holdi óra szinkronizálva legyen, hogy a Holdon mindenki ugyanabban az ütemtervben dolgozzon - írja a lap. A terv szerint jó néhány atomórát kellene elhelyezni a Hold felszínén és Föld körüli pályán, amelyek függetlenül működnek a földi rendszerektől, de továbbra is köthetők lennének az UTC-hez.

A fejlesztés egyik vezetője, Ben Ashman elmondta, a kereskedelmi célú űripar fejlődésével egyre nagyobb szükség van az idő szabványosítására, a jövőben ez lesz a záloga a kutatások fenntartható és rugalmas működésének.

Címlapról ajánljuk
Izrael megtorolja az iráni rakétatámadást

Izrael megtorolja az iráni rakétatámadást

Válaszcsapást helyezett kilátásba a kedd este Izraelt ért iráni rakétatámadásra Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, és kudarcnak ítélte azt. Ugyanakkor Irán is figyelmeztette Izraelt, hogy tartózkodjon megtorló csapástól, mert súlyosabb válaszlépésre számíthat.

Akár karácsonyig is várhat az új kormányára Ausztria

Fennállása óta legnagyobb győzelmét aratta parlamenti választásokon Ausztriában a radikális jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ), de az elemzők szerint először mégis a jelenlegi kancellár, a választáson vesztes Osztrák Néppárt elnöke, Karl Nehammer kaphat kormányalakítási megbízást az államfőtől.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×