eur:
397.95
usd:
359.53
bux:
74189.72
2024. október 2. szerda Petra

Tamás Gáspár Miklós: "A kormány ebbe már belebukott"

Válaszúton címmel nyílt levelet írt több mint 140 társadalomtudós, szakszervezeti vezető, környezetvédő, művész és aktivista. Az aláírók a levélben azt kérik a kormánypárti parlamenti képviselőktől, hogy utasítsák el az Országgyűlés előtt fekvő és zárószavazás előtt álló egészségbiztosítási törvényjavaslatot. A petíciót jegyző Tamás Gáspár Miklós az InfoRádiónak azt mondta: a kormány már csak a jogszokás alapján van hatalmon, támogatottságát már rég elvesztette.

Kik írták alá a dokumentumot?

Ez egy elég különleges felhívás, lényegében egy nyugati típusú baloldali összefogás dokumentuma, hiszen ebben szerepelnek zöldek, szakszervezeti vezetők, a legkülönfélébb civil szervezetek vezetői. Négy nagy szakszervezeti vezető, akik több millió embert képviselnek. Szerepelnek szociáldemokraták, kommunisták, baloldali értelmiségiek. A törvényjavaslatot ennek ellenére feltehetően meg fogják szavazni, de a levél mégis figyelmeztető jel kell, hogy legyen a szocialista párt számára. Tőle balra ugyanis olyan emberek, akiknek szavuk van a szavazóbázisukra és a velük rokonszenvezőkre, a leghatározottabban tiltakoznak, és ezek az emberek nem az ő parlamenti ellenzékük.

Az a napnál világosabb volt a szocialisták számukra is, hogy a társadalom nagy része elutasítja a javaslatukat.

De itt kifejezetten egy baloldali ellenállás van a balközép kormánnyal szemben. Tehát nem egy ellenzékkel kell számolniuk, hanem kettővel.
Ez mit jelent?

Gondolom, egy demokráciában nem teljesen ismeretlen a társadalmi nyomás kifejezés. Ha társadalmi nyomást gyakorolnak szervezetek, mozgalmak, amelyek sztrájkot, tiltakozást képesek szervezni, embereket tudnak kivinni az utcára, befolyásolni tudják az értelmiséget - érdemes megnézni a listát, rengeteg szociológus, közgazdász, társadalomtudós szerepel ezek között az emberek között -, akkor egy demokráciában, de még egy diktatúrában sem hagyhatja ezt figyelmen kívül a kormány. Számolnia kell az ellene felsorakozott erőkkel.

Gyurcsány Ferenc többször is azt nyilatkozta: a tiltakozás nem számít.

Igen, de ilyen természetű ellenállással Gyurcsány Ferenc még nem nézett szembe. Ezek az erők, ha nem is rokonszenveztek a kormányzat politikájával, de legalább jóindulatú semlegességet tanúsítanak. Amint ezt a fajta tűrését elveszíti a kormány, új helyzet áll elő: a baloldalon kell szembenéznie a lázadással.
Milyen lázadással?

Azzal, amit ez a levél kifejez.

Ön szerint mi változhat a levél hatására? Elveszíti az MSZP és az SZDSZ értelmiségi holdudvarának támogatását?

Itt nem csak az értelmiségről, és főleg nem a holdudvarról van szó. Olyan emberek nem szerepelnek az aláírók között, akik az MSZP holdudvarához tartoznának. Arról van szó, hogy a szocialista kormány elveszíti a baloldal támogatását. Ez egy komoly politikai tény.

A koalíció ennek ellenére azt mondja: a reformokat végre kell hajtani.

Nem akarom eltúlozni a levél jelentőségét, de azt mondom: ezzel egy politikai fordulat történt. Nem egy óriási jelentőségű, de nem is jelentőség nélküli fordulat. Eddig a kormánynak egy jobboldali ellenzékkel kellett szembenéznie, most már egy baloldalival is szembe kell néznie.

Az egészségbiztosítási törvény 2009. január 1-jétől lép hatályba. Van még egy év, amely alatt fel lehet rá készülni. Ön szerint a december 17-ei elfogadása után mennyire puhulhat fel a törvény, mennyire alakulhat át vagy semmisülhet meg az intézkedéscsomag?

Én nem hiszek abban, hogy a magyar demokráciában végre lehet hajtani egy intézkedéscsomagot, amelyet a lakosság háromnegyede ellenez. Ez végrehajthatatlan lesz, ellenállás fogadja, el fogják szabotálni, fel fogja morzsolni a kormány politikai támogatását. Én azt gondolom, hogy ebből nem lesz semmi.

Ön szerint belebukhat ebbe a korány?

A kormány ebbe politikai értelemben már belebukott. A jogszokás értelmében hatalmon van, de egy kormány, amelynek ilyen kicsi a támogatása, nem igazán tud kormányozni.

Mit gondol, ennek ellenére helyén marad a kabinet 2010-ig?

Feltételezem, hogy igen. Makacs embereknek látszanak.Nyílt levél a kormányhoz és a parlamenti képviselőkhöz

Gyurcsány Ferenc a legutóbbi parlamenti választások előtti vitában maga is amiatt aggódott, hogy "...el fog válni a szegények biztosítója a gazdagok biztosítójától ...". Ezért kérjük a szocialista pártot, a kormányzati képviselőket, hogy ne bontsák föl az egységes biztosítási rendszert, utasítsák el a parlament előtt fekvő társadalombiztosítási reformtervezetet" - olvasható a Válaszúton című nyílt levélben.

Ebben olvasható az is: "ne nyugtassa magát az MSZP vele, hogy sikerült belopnia néhány állítólagos garanciát a rendszer kockázatainak csökkentése végett". A levélben az is olvasható: nem létezik olyan garancia, amely kizárná, hogy szűkítsék a szolgáltatási csomagot, vagy azt, hogy a rendszer a súlyos betegeken takarékoskodjék.

"És nincs garancia arra se, hogy a kiegészítő magánbiztosítások függvényében a társadalom ne szakadjon ketté" - olvasható a levélben.

Arra is figyelmeztetnek: "a kormánypártok ne tévesszék össze a karakán és bátor politizálást a választási programok megszegésével, a hajthatatlan gőggel, a közvélemény semmibevételével".

"Önök kétféle úton indulhatnak el: vagy antidemokratikus, minden baloldali elvet megtagadó döntést hoznak, vagy - híven azokhoz a korábbi elképzelésekhez, amelyek jóvoltából ma önöké a döntéshez szükséges többség, s amelyek valóra váltásához érvényes fölhatalmazásuk volt a magyar néptől - újrakezdik a párbeszédet a közvéleménnyel. Ezt követeli a nép szolgálatának erkölcse, amelyre fölesküdtek" - zárul a levél.

Az aláírói között van Ferge Zsuzsa szociológus, Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke, Kende Tamás történész, Krausz Tamás történész, az MSZP Baloldali Tömörülésének tagja, Pataky Imre, az MSZOSZ elnöke és Schiffer András jogász.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat
Tudósítónktól

Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat

Órákkal azután, hogy az izraeli hadsereg „korlátozott” invázióba kezdett Libanonban, megjött Teherán bosszúja Haszan Naszrallah Hezbollah-vezér likvidálására: közel kétszáz ballisztikus rakétát lőttek ki Izraelre. Tel-Aviv egy külvárosában közben két fegyveres támadó lelőtt több embert.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Új mélyponton is járt a forint az iráni támadás hírére

Új mélyponton is járt a forint az iráni támadás hírére

Az elmúlt napok sorozatos forintgyengülése folytatódott kedden is. A kora délutáni órákban a forint 398 felett az euróval szemben, ami új kéthavi forintmélypont. Ebben a Fed-elnök lassabb kamatvágásra utaló tegnapi beszéde, a dollár határozott erősödése, és az is szerepet játszik, hogy a Fehér Ház információi szerint Irán rövidesen ballisztikus rakétákkal fogja megtámadni Izraelt. A dollár ereje miatt a dollár/forint jegyzések 360-ig ugrottak, ami új egyhavi forintmélypontot jelent.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×