eur:
397.21
usd:
356.55
bux:
0
2024. október 1. kedd Malvin
Nyitókép: Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.

Kutyahalakkal árasztották el a Balatont

A Balatoni Limnológiai Kutatóintézet tihanyi kikötőjében 10 000 darab egynyaras korosztályú menyhalat telepítettek a Balatonba - közölte a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. A menyhalat a horgászok számos néven ismerik, az egyik változat a kutyahal.

A most telepített halak kicsit olyanok, mint Ságvári Endre, hiszen majdnem 32 neve van a menyhalaknak is, miként a kommunista exhősnek.

A telepítésről a Balaton halgazdálkodási vállalata számolt be, az akcióról egy videót is alkottak a horgászoknak:

@balatoni_halgazdalkodas 10 000 db egynyaras menyhal érkezett a Balatonba. ?? #balaton #lakebalaton #fy #fyp #foryoupage #balatonihal #haltelepites #menyhal ♬ original sound - balatonihalgazdalkodas

A Wikipédia szerint több népies elnevezése is ismert a menyhalaknak: kutyahal, téliharcsa, méhal, ményhal, menyus, törzsökhal, nagyagyú hal, tarka meny(hal).

A menyhal télen érzi magát elemében, meleg vízben nyári álmot alszik. Nyilvánvaló tehát, hogy a menyusokat a téli turizmus fellendítésére küldik a Balatonba. A messzi észak hideg tavaiban a menyhalak gigászi példányai 30-40 kilogrammos tömeget is elérhetnek, de a klímaváltozás által sújtott magyar vizekben csupán ennek a méretnek az egytizedét érhetik el.

Tihanynál 11 méter mély a tó, ott találhatnak majd a menyusok nyáron is hűvösebb vizet.

A menyhalak szaporodása is igen izgalmas, erről itt olvashatnak egy leírást!

Forrás: Wikipédia
Forrás: Wikipédia
Címlapról ajánljuk

Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

A Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke a múlt heti, zürichi éves kongresszuson jelezte a nemzetközi szövetségnek, hogy hazánk országúti világbajnokságot rendezne, sőt más szakágak világversenyeinek idehozatala is szóba jöhet. Az egyre sikeresebb Tour de Hongrie révén az infrastruktúra adott, Schneller Domonkos az InfoRádióban elmondta, hogy milyen egyéb feltételeknek kellene még teljesülniük ahhoz, hogy az álom valósággá váljon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×