eur:
397.62
usd:
358.4
bux:
74128.79
2024. október 1. kedd Malvin

Hova tűntek el a lányok?

Hazatérnek Indiába, hogy elvetessék leánymagzataikat a Nagy-Britanniában élő indiai származású nők - derült ki egy vizsgálatból. Bár a szelektív abortusz Indiában is tilos, a szokás mégis általánosan elterjedt.

Indiában - Kínához hasonlóan - hagyományosan "értékesebbnek" tartják a fiúkat, az állapotos nők ezért nem egyszer elvetetik leánymagzatukat. Igaz ez néhány indiai származású nőre azok közül is, akik Nagy-Britanniában élnek.

Egy vizsgálat megállapította, hogy 1990 és 2005 között legalább 1500-szal kevesebb lány született indiai anyától Angliában és Walesben, mint amennyinek a becslések szerint kellett volna. A vizsgálat eredményéről a BBC rádióműsorában számoltak be hétfőn este.

Az adásban egy, már Nagy-Britanniában született indiai származású asszony elmesélte a saját történetét. Meenának már három lánya van, és nem akart egy negyediket szülni. Mint mondta, a legkisebb gondot sem jelentette, hogy találjon Delhiben egy olyan nőgyógyászt, aki hajlandó volt megállapítani a magzat nemét, és elvégezni az abortuszt.

"A férjemmel úgy döntöttünk, hogy megpróbáljuk kideríteni a magzat nemét - sajnos, kislány volt. Úgy gondoltuk, még egy lány túl nagy terhet jelentene, ezért az abortusz mellett döntöttünk" - számolt be a harmincas éveiben járó asszony.

Tudják, hogy tilos - mégis vállalják

A műsor készítői elküldtek egy álruhás riporter Újdelhibe, aki több vezető nőgyógyászt is felkeresett az indiai fővárosban, hogy megtudja a magzat nemét - és hárman úgy is vállalták az ultrahangos vizsgálatot, hogy tudták: ha "rossz" a hír, az asszony az abortuszt választja.

Indiában ma már tilos közölni a magzat nemét éppen a szelektív abortuszok elkerülése érdekében. Bár az országban elméletileg a nőket a férfiakkal azonos jogok illetik meg, vallási és kulturális okokból még mindig alacsonyabb rendűnek számítanak.

A lányok azért jelentenek súlyos terhet a szegény családok számára, mert a hagyományok megkövetelik jelentős hozomány kifizetését a vőlegény családja számára - sokak szerint a szelektív abortuszoknak ez a legnyomosabb indoka.

Az indiai származású brit orvosok szövetségének elnökét valósággal sokkolta a vizsgálat eredménye. "Elképesztő, hogy Nagy-Britanniában élő nők is képesek ilyesmire" - jelentette ki Ramesh Mehta.

Címlapról ajánljuk

"Libanon az ország történetének egyik legveszélyesebb szakaszába ért"

Heves összecsapások folynak az izraeli hadsereg egyik hadosztálya és a Hezbollah között Dél-Libanonban. Megszólalt az országába való izraeli behatolásról Nadzsib Mikati kormányfő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
Betört Libanonba az izraeli hadsereg, dübörög az Északi Nyilak hadművelet - Híreink a közel-keleti konfliktusról kedden

Betört Libanonba az izraeli hadsereg, dübörög az Északi Nyilak hadművelet - Híreink a közel-keleti konfliktusról kedden

Magyar idő szerint este kilenckor elkezdte megdolgozni az izraeli tüzérség Libanon határ menti területeit. Az Egyesült Államokkal történő egyeztetést követően Jeruzsálem bejelentette, hogy a korábbi elvárásokkal ellentétben nem fogják megszállva tartani Libanon déli részét, "mindössze" a Hamász infrastruktúráját semmisítik meg. A libanoni reguláris erők már a támadás előtt visszavonultak, a nemzetközi közösség több tagja pedig még most is fegyvernyugvásra szólít fel. Hajnalban bejelentette Jeruzsálem, hogy betörtek Libanonba az izraeli katonák. Cikkünk folyamatosan frissül Izrael libanoni inváziójának legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×