eur:
397.66
usd:
358.41
bux:
74158.95
2024. október 1. kedd Malvin
A Peachtree patak megáradt vízében kajakkal közlekedő helyi lakosok a Helene névre keresztelt trópusi ciklon elvonulása után Atlantában 2024. szeptember 27-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Erik S. Lesser

Élelmiszer- és ivóvízhiány alakult ki az Egyesült Államok egyes részeiben

A mentőegységek folytatták ivóvíz és élelmiszersegély szállítását az Egyesült Államok délkeleti, hurrikán és árvíz sújtotta elzárt térségeibe hétfőn, miközben tovább növekedett a természeti katasztrófa megtalált halálos áldozatainak száma.

A hétfői adatok szerint legkevesebb 106 ember vesztette életét Florida, Georgia, Dél- és Észak-Karolina, Tennessee és Virginia államban. A Helene hurrikán nyomában járó árvizek az Appalache-hegység déli térségében fekvő államokat érintették a legsúlyosabban, elsősorban elmosott hidak és utak formájában.

A 60 ezres Asheville városában több mint 30 halálos áldozatot követelt az áradás. A településen nincs áramszolgáltatás, a mobiltelefon-hálózat sem működik, és szárazföldön nehéz odajutni is a megrongálódott utak miatt.

Roy Cooper, Észak-Karolina kormányzója elmondta, hogy

az időjárási katasztrófa rövid idő alatt 250-700 milliméter esőt hozott az állam nyugati részére, aminek nyomán a soha nem látott árvíz kialakult.

A politikus elmondta, hogy még további halálos áldozatokra bukkanhatnak, ahogy a kutató-mentőegységek átvizsgálják a romokat.

Brian Kemp, Georgia állam kormányzója hétfőn arról számolt be, hogy az államban a megtalált halálos áldozatok száma 25-re növekedett.

A károsultak javára számos amerikai jótékonysági szervezet gyűjtést szervezett, hogy átmeneti menedéket és élelmiszert biztosíthassanak az érintetteknek.

A magántulajdonban az előzetes becslések szerint 15-26 milliárd dollár kárt okozott a hurrikán és árvíz, valamint az iskolák és hivatalok lezárásának kárösszegét további 5-8 milliárdra teszik. A természeti katasztrófa teljes kárai elérhetik a 110 milliárd dollárt is a hétvégi becslések szerint.

Joe Biden elnök a hétvégén katasztrófahelyzetet hirdetetett több érintett államra, ami megkönnyíti a szövetségi források igénybevételét. Észak-Karolina esetében az elnök súlyos katasztrófának minősítette a pusztítást, ami további pénzügyi forrásokat tesz lehetővé, miközben a Szövetségi Vészhelyzetkezelési Ügynökség (FEMA) 800 embert rendelt ki az állam érintett területeire.

  • Donald Trump volt elnök, republikánus elnökjelölt a Georgia állambeli Valdosta városban járt, ahova segítséget juttatott el az árvíz áldozatai számára. Újságírók előtt tétlenség, valamint lassú cselekvés miatt bírálta a Biden-adminisztrációt.
  • Kamala Harris demokrata elnökjelölt hétfőn utazik vissza Washingtonba a nyugati államokban tartott kampányútjáról, ahol a bejelentés szerint szándéka szerint ellátogat a FEMA központjába, ahol tájékoztatják a természeti katasztrófáról.

A Helene hurrikán négyes fokozatú viharként óránként 225 kilométeres széllökésekkel csütörtök éjszaka ért partot Florida északnyugati partvidékén, ahol miatta számos lakóépület is összeomlott, valamint a tengervíz árasztott el utcákat.

A vihar által okozott szélkárok és a nyomában járó súlyos esőzések az Egyesült Államok legkevesebb hat államát - Florida, Georgia, Dél- és Észak-Karolina, Virginia, valamint Tennessee - érintették komolyan.

Georgia állam legnagyobb városában, Atlantában az ítéletidő két nap alatt 280 milliméter esőt hozott, amivel csaknem 140 éves, 1886-ból származó csapadékrekord dőlt meg.

Észak-Karolinában volt olyan település, Spruce Pine, ahol keddtől szombatig 610 milliméter csapadékot jegyeztek fel.

(A nyitóképen: A Peachtree patak megáradt vízében kajakkal közlekedő helyi lakosok a Helene névre keresztelt trópusi ciklon elvonulása után Atlantában 2024. szeptember 27-én.)

Címlapról ajánljuk
Kövér László Orbán Balázsról, a Tisza Pártról és a jegybankelnök megválasztásáról

Kövér László Orbán Balázsról, a Tisza Pártról és a jegybankelnök megválasztásáról

Aki államtitkári pozíciót tölt be, az ne kezdjen el értelmiségi módon viselkedni és okoskodni, mert hibát követ el, vagy ha nem is követ el hibát, de megkeresik benne azt a lehetőséget, hogy ellene fordítsák azt, amit mondott – mondta Kövér László, az Országgyűlés és a Fidesz országos választmányának elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában. Beszélt a költségvetés elfogadásának várható időpontjáról, a leendő jegybank elnök személyéről, az amerikai elnökválasztásról és az Európai Unió és Magyarország jövőbeni kapcsolatáról is.

"Libanon az ország történetének egyik legveszélyesebb szakaszába ért"

Heves összecsapások folynak az izraeli hadsereg egyik hadosztálya és a Hezbollah között Dél-Libanonban. Megszólalt az országába való izraeli behatolásról Nadzsib Mikati kormányfő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×