eur:
397.32
usd:
356.86
bux:
73896.18
2024. szeptember 30. hétfő Jeromos
Boris Johnson brit miniszterelnök sajtótájékoztatót tart a délkelet-angliai Lydd repülőtéren 2022. április 14-én. Johnson bejelentette, hogy a brit hatóságok Ruandába telepíthetik át mindazokat, akik a brit határt illegálisan átlépve próbálnak bejutni Nagy-Britanniába. London új migrációs és gazdasági fejlesztési egyezményt kötött Ruanda kormányával. E megállapodás alapján mindazokat, akik illegálisan lépnek be brit területre, a brit hatóságok áttelepíthetik a közép-afrikai országba.
Nyitókép: MTI/AP/Matt Dunham

Boris Jonhson tengeri rajtaütést fontolgatott Hollandia ellen

A volt brit kormányfő ezt azzal magyarázta, hogy a pandémia idején szerinte „elraboltak” országától ötmillió, brit fejlesztésű Covid-vakcinát.

Miként sok remek festmény megörökíti, Anglia és Hollandia több tengeri háborút vívott a vizek uralmáért a 16-17. században. Aztán szövetségesek lettek, de a Covid-pandémia idején úgy tűnt, megint összetűznek. Erre utalgat az írói vénával megáldott Boris Johnson októberben boltokba kerülő memoárjában. A műveiben – és politikai kommunikációjában – a fikciótól sem idegenkedő volt brit miniszterelnök azt írta:

utasítást adott a fegyveres erőknek, tanulmányozzák, rajta tudnak-e ütni egy hollandiai raktáron.

Miért a barátságtalan gesztus a hollandok felé? A potenciális célpont egy leideni raktár volt, ahol AstraZeneca Covid-vakcinákat tároltak. Mivel ezt a hatékony (de később ellentmondásossá vált) oltóanyagot brit tudósok fejlesztették ki, Johnson úgy érezte, hogy a kérdéses ötmillió adag is brit tulajdon volt.

2021-ben botrány alakult ki a vakcina miatt, az Európai Bizottság beperelte a céget. A vita azzal indult, hogy egy belgiumi AstraZeneca-gyár bajai miatt a cég azt mondta: nem tud időben szállítani az uniónak, de el tudja látni Nagy-Britanniát. Válaszul az EU közölte, akkor igényt formál a brit AstraZeneca-üzemekben gyártott adagok egy részére. Viszont a vállalat az állította: nem engedték, hogy brit gyáraiból az Európai Unióba küldjön szállítmányokat. Erre válaszolt az EU azzal, hogy nem akarta engedni a cég hollandiai telepén létrehozott vakcinák exportját az addigra a brexit nyomán a blokkból kilépett Nagy-Britanniába.

Öt hét eredménytelen tárgyalás után Boris Johnson a brit fegyveres erőktől kért tanácsot: rajta lehet-e ütni egy ötmillió dózist őrző leideni raktáron? Amire a brit vezérkari főnök helyettese azt mondta: igen, és elmondta, hogyan. Egy csapatot normál légijárattal, polgári utasként küldtek volna Amszterdamba, egy másik pedig az éj leple alatt, motorcsónakokon szelte volna át a tengert és hatolt volna fel Leidenig a holland csatornákon. A merész terv részeként a zsákmányt kamionnal vitték volna az európai oldalon lévő kikötőkbe, majd onnan vélhetően hajóval, Nagy-Britanniába.

A modernkori kalóztámadás ötletét közben gyorsan elvetették, mivel Johnson szembesült azzal: „őrültség lett volna lerohanni egy NATO-szövetségest”. Ugyanakkor azt állította: az EU rosszindulatúan bánt a britekkel, mert azok gyorsabban oltottak, mint a tagállamok.

Az ügy további pikantériája az volt, hogy a vita idején az Európai Gyógyszerészeti Ügynökség még nem is hagyta jóvá az AstraZeneca-vakcinát. Később azonban igen, ám az elmúlt években ritka, de súlyos mellékhatásai miatt beperelték a gyártót.

A Johnson-memoár címe azonban utal szerzője nonkomformista lényére és stílusára: az Unleased címet kapta, amit Szabadon engedettnek vagy akár Láncról szabadultnak is lehet fordítani. A volt brit kormányfő a visszaemlékezéseiben kitér arra is, hogy

majdnem belehalt a Covid-fertőzésébe. Csak két ápolója 24 órás odaadó munkája mentette meg.

Pikáns módon két migráns dolgozóról, egy portugálról és egy új-zélandiról volt szó, miközben a brexitkampány, amelynek Johnson egyik kulcsfigurája volt, részben a migráció elleni szlogenekre épül (ráadásul összemosta a legális migrációt az illegálissal).

Bár magából a koronavírus-fertőzésből felépült, a Covid lett az, ami megölte Johnson politikai karrierjét: belebukott a karanténtilalmak ellenére megtartott kormányzati bulik ügyébe. A könyvben azonban ismét ártatlanságát hangoztatta.

A kötet megjelenését a brit konzervatívok őszi konferenciájához és a pártvezető-választás utolsó fordulóihoz időzítették, és kérdés, hogyan hat rájuk. Johnson – akit saját pártja kényszerített lemondásra – jelezte, nem megy el a tory kongresszusra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

A Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke a múlt heti, zürichi éves kongresszuson jelezte a nemzetközi szövetségnek, hogy hazánk országúti világbajnokságot rendezne, sőt más szakágak világversenyeinek idehozatala is szóba jöhet. Az egyre sikeresebb Tour de Hongrie révén az infrastruktúra adott, Schneller Domonkos az InfoRádióban elmondta, hogy milyen egyéb feltételeknek kellene még teljesülniük ahhoz, hogy az álom valósággá váljon.

Orbán Viktor: ha baj van, a magyarok példásan összefognak, ebből kéne valamit átmenteni a békeidőkre

A miniszterelnök beszéde nyitja meg az Országgyűlés őszi ülésszakát. Szólt az árvízi védekezésről, a gyermekeket érintő nyári intézkedésekről is. A gazdasági semlegesség politikáját kell felépíteni szerinte, nem szabad egyik blokk mögé sem beállni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Magyar idő szerint este kilenckor elkezdte megdolgozni az izraeli tüzérség Libanon határ menti területeit. Az Egyesült Államokkal történő egyeztetést követően Jeruzsálem bejelentette, hogy a korábbi elvárásokkal ellentétben nem fogják megszállva tartani Libanon déli részét, "mindössze" a Hamász infrastruktúráját semmisítik meg. A libanoni reguláris erők már a támadás előtt visszavonultak, a nemzetközi közösség több tagja pedig még most is fegyvernyugvásra szólít fel. Cikkünk folyamatosan frissül Izrael libanoni inváziójának legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×