eur:
396.21
usd:
354.7
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert

Mikor ér véget az árvizi csata? Láng István, Inforádió, Aréna

2024.09.26. 17:31
A műsor támogatója a HOLD - Nem csak vagyont, kockázatot is kezelünk, 1994 óta. https://hold.hu/

Milyen tapasztalatokkal járt a 2024-es dunai árvíz? Mennyi víz folyt át a Dunán másfél hét alatt? Mi a siker definíciója egy árvizi védekezésben? Mik voltak a kritikus pontok és pillanatok?
Egyre gyakoribbak és nagyobbak lesznek az árvizek és az aszályok? Milyen javaslatai lesznek a vízügynek a kormány számára?
A katasztrófaturisták mennyi gondot okoztak?
Ausztriában, Csehországban és Lengyelországban miért okozott nagyobb pusztítást az árvíz, mint nálunk? Magyarországnak a szokásosnál több ideje volt felkészülni?

Hogyan lehet előrejelezni egy árvizet és annak mértékét? Az előrejelzésben már használják a mesterséges intelligenciát is?
A felvízi és az alvízi országok vízügyi hatóságaival hogyan működnek együtt? Az aszály ellen hogyan lehet védekezni? Milyen vízpótlási lehetőségek vannak? Lehetséges ebben országhatáron átnyúló, regionális együttműködés?
Mitől függ, hogy az állam, az önkormányzat vagy az ingatlantulajdonos védekezik az árvíz ellen? Mindig a vízügyesé a végső szó?
Hová kellene és lehetne még mobilgátat építeni?
Meddig lehetséges magasítani és szélesíteni egy töltést, hogy még működjön?
Több elárasztható ártéri terület kellene?
A folyószabályozás részleges „visszacsinálása”, a kanyarulatok egy részének visszaállítása szükséges és lehetséges? A rendszeres mederkotrás segítene?
A homokzsákolás hosszú távon is árvizes „szuperfegyver” marad? Hogyan kell jól homokzsákot megtölteni és felpakolni?

Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában 2024.09.26-án. A műsorvezető Herczeg Zsolt. Podcast.

×
×
×