eur:
397.62
usd:
358.4
bux:
74128.79
2024. október 1. kedd Malvin
Izraeli harckocsik egy észak-izraeli gyülekezési ponton 2024. október elsején, amikor az izraeli hadsereg folytatja libanoni szélsőséges szervezetek elleni támadásokat. Az izraeli hadsereg hajnalban bejelentette, hogy korlátozott katonai műveleteket indított Libanonban, az izraeli határ mentén.
Nyitókép: MTI/AP/Baz Ratner

"Libanon az ország történetének egyik legveszélyesebb szakaszába ért"

Heves összecsapások folynak az izraeli hadsereg egyik hadosztálya és a Hezbollah között Dél-Libanonban, miután Izrael kedd hajnalban a határt átlépve "korlátozott hadműveletet" indított a síita milícia infrastruktúrájának felszámolására, hogy ne támadhassa az észak-izraeli településeket - közölte az izraeli hadsereg (IDF).

Egy, az Izraeli Védelmi Erők által közzétett videó megerősíteni látszik, hogy néhány izraeli csapat már Libanonban tevékenykedett azelőtt, hogy a szárazföldi offenzíva hétfő éjszaka megkezdődött. Az IDF közösségi oldalán megosztott képsorokon a Hezbollah elleni küzdelemre létrehozott Egoz elit egység parancsnoka mond beszédet csapataihoz. Héberül azt mondja, hogy a hadsereg eddig "kevésbé nyilvános" műveleteket hajtott végre Libanonon belül, és most kezdődik a földi offenzíva.

Ez lehet az első megerősítése annak, amiről az elmúlt hetekben számos értesülés érkezett már, vagyis hogy kis létszámú izraeli csapatok már végrehajtottak műveleteket Libanonban - írta a BBC.

A Hezbollah kedd reggel azt közölte, hogy újabb tűzérségi támadást indított Izrael északi részeinek további területei ellen: katonákra lőttek a libanoni határhoz közeli Avivim régióban. Korábban Metula térségében lévő izraeli egységekre mértek csapást.

Megerősítette a támadások hírét Izrael, a védelmi erők közlése szerint számos támadás érte az ország középső területét, beleértve Tel Aviv régióját is, ahonnan a légvédelmi szirénák is megszólaltak a támadásra figyelmeztetve.

"Libanon az ország történetének egyik legveszélyesebb szakaszába ért"

- nyilatkozta Nadzsib Mikati libanoni kormányfő egy ENSZ-találkozón, néhány órával azután, hogy az izraeli csapatok behatoltak Libanon déli részére.

Dél-Libanonban heves összecsapások folynak az izraeli hadsereg egyik hadosztálya és a Hezbollah között. Izrael célja a síita milícia infrastruktúrájának felszámolása, hogy ne támadhassa az észak-izraeli településeket - közölte az izraeli hadsereg. A 98-as hadosztály már hetek óta készült a behatolásra. Előtte a Gázai övezetben a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet elleni harcokban vett részt - tették hozzá.

A légierő újabb támadásokat hajtott végre a Hezbollah fegyvergyártó üzemei és más létesítményei ellen Bejrút déli Dahíja negyedében, a szervezet fellegvárában. Libanoni jelentések szerint az IDF megtámadott egy épületet a tengerparti Szidón város közelében lévő palesztin menekülttáborban is, mert tudni vélte, hogy ott tartózkodik Munír al-Makdah, a Fatah palesztin párt katonai szárnyának libanoni vezetője.

Izrael ismét arról számolt be, hogy a Hezbollah civileket használ pajzsul a védekezéshez.

(A nyitóképen: Izraeli harckocsik egy észak-izraeli gyülekezési ponton 2024. október elsején, amikor az izraeli hadsereg folytatja libanoni szélsőséges szervezetek elleni támadásokat.)

Címlapról ajánljuk

"Libanon az ország történetének egyik legveszélyesebb szakaszába ért"

Heves összecsapások folynak az izraeli hadsereg egyik hadosztálya és a Hezbollah között Dél-Libanonban. Megszólalt az országába való izraeli behatolásról Nadzsib Mikati kormányfő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
Betört Libanonba az izraeli hadsereg, dübörög az Északi Nyilak hadművelet - Híreink a közel-keleti konfliktusról kedden

Betört Libanonba az izraeli hadsereg, dübörög az Északi Nyilak hadművelet - Híreink a közel-keleti konfliktusról kedden

Magyar idő szerint este kilenckor elkezdte megdolgozni az izraeli tüzérség Libanon határ menti területeit. Az Egyesült Államokkal történő egyeztetést követően Jeruzsálem bejelentette, hogy a korábbi elvárásokkal ellentétben nem fogják megszállva tartani Libanon déli részét, "mindössze" a Hamász infrastruktúráját semmisítik meg. A libanoni reguláris erők már a támadás előtt visszavonultak, a nemzetközi közösség több tagja pedig még most is fegyvernyugvásra szólít fel. Hajnalban bejelentette Jeruzsálem, hogy betörtek Libanonba az izraeli katonák. Cikkünk folyamatosan frissül Izrael libanoni inváziójának legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×