eur:
398.71
usd:
360.35
bux:
74372.71
2024. október 2. szerda Petra

Kína: hogyan fér össze az olimpia elve az emberi jogok tiprásával?

Erőteljesebben kell fellépnie a nemzetközi közösségnek ahhoz, hogy Kína valóban betartsa a jövő évi nyári olimpia rendezési jogával kapcsolatos emberi jogi vállalásait - mondta Szent-Iványi István, szabad demokrata európai parlamenti képviselő. Bár Kína még 2001-ben vállalta, hogy hatékonyabban lép fel az emberi jogok érvényesítése érdekében, azóta azonban sok területen csak visszalépést tapasztaltak a szakemberek. Az olimpiai játékokig pedig már csak nyolc hónap van hátra.

Az Olimpiai Charta alapelvei között szerepel, hogy a játék gondolata a többi mellett az univerzális etikai elvek tiszteletén alapul.

Kína, ahol a világon a legtöbb halálbüntetést hajtják végre, ahol a sajtó- és véleményszabadság még mindig nem érvényesül - a játékok megrendezésével együtt azt is vállalta, hogy javít az emberi jogok érvényesülésén.

Liu Jingmin, a Pekingi Olimpiai Bizottság alelnöke 2001 áprilisában azt mondta: "ha Peking rendezheti az olimpiát, azzal az emberi jogok fejlődését is elősegíti".

Az elmúlt hat évben azonban nem sok javulás tapasztalható a csaknem másfél milliárd embernek otthont adó országban.

Ahogy a szabad demokrata Szent-Iványi István egy brüsszeli konferencián rámutatott: Kínában több tízmillió ember él politikai elnyomásban. Bár a halálbüntetések számát csökkentették, még mindig többet hajtanak végre, mint a világ többi részén együttvéve.

A sajtó- és különösen az internetszabadság terén pedig még visszalépés is tapasztalható.

Több nemzetközi jogvédő szervezet, köztük az Amnesty International is rámutatott már arra, hogy a vállalások ellenére semmilyen javulás nem tapasztalható.

Sőt, számos példa ennek az ellenkezőjét mutatja: Pekingben több százezer embert lakoltattak ki otthonukból az olimpiai előkészületek miatt, és fokozták azon csoportok elnyomását, amelyek a hatóságok szerint megzavarhatják az olimpiát - állítja az Amnesty International.

Felmerül a kérdés, hogy a jó példa, az univerzális etikai elvek, valamint az erőfeszítés élvezetén alapuló játékokat hogyan lehet megrendezni egy olyan országban, ahol mindezek háttérbe szorulnak. És egyáltalán várható-e valamilyen eredmény ezen a téren a következő nyolc hónapban?

"Nem gondoljuk, hogy ennyi idő alatt olyan sokat lehetne tenni" - mutatott rá a politikus, hozzátéve: mégis lehet esély a változásra. Ehhez azonban arra van szükség, hogy a demokratikus országok számon kérjék az emberi jogok betartását Kínán.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Izrael elleni rakétatámadást már befejeztük, de... - Irán Európának üzent

"Az Izrael elleni rakétatámadást már befejeztük, de..." - Irán Európának üzent

Telefonon konzultált több európai hivatali kollégájával Abbász Aragcsi iráni külügyminiszter közvetlenül azután, hogy országa kedd este több száz rakétával támadta Izraelt - jelentette szerdán az iráni állami média. Izrael és Irán is fenyegetőzik azzal, hogy majd visszalő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kis-Benedek József
biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora
A nagyszabású iráni csapás után folytatódik Izrael libanoni hadművelete, rendkívüli ülést tart az ENSZ BT – Híreink a közel-keleti konfliktusról szerdán

A nagyszabású iráni csapás után folytatódik Izrael libanoni hadművelete, rendkívüli ülést tart az ENSZ BT – Híreink a közel-keleti konfliktusról szerdán

Kedden Irán mintegy 180 ballisztikus rakétát lőtt ki Izraelre, miután a zsidó állam pénteken végzett az Irán-barát Hezbollah terrorszervezet vezérével, Hasszán Naszrallahhal. A csapásról szóló utasítást maga Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb politikai és vallási vezetője adta. Izrael válaszcsapást ígért. Kedd este az izraeli Jaffában terrortámadás történt, amelyben hét izraeli életét vesztette, egy női katona súlyosan megsérült.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×