eur:
398.81
usd:
360.11
bux:
74210.55
2024. október 2. szerda Petra
NEW YORK - OCTOBER 01: Republican vice presidential candidate, Sen. JD Vance (R-OH), and Democratic vice presidential candidate, Minnesota Gov. Tim Walz, participate in a debate at the CBS Broadcast Center on October 1, 2024 in New York City. This is expected to be the only vice presidential debate of the 2024 general election. (Photo by Chip Somodevilla/Getty Images)
Nyitókép: Chip Somodevilla/Getty Images

Újabb kínos demokrata baki: Tim Walz összekeverte Izraelt Iránnal az alelnökjelölti vitán

J. D. Vance, a Republikánus Párt alelnökjelöltje és Tim Walz, a demokraták jelöltje többek közt a közel-keleti helyzetről, a gazdaságról, az illegális bevándorlásról és a terhesség-megszakításról fejtette ki álláspontját a CBS News által szervezett tévévitán.

Magyar idő szerint szerda hajnalban, az amerikai elnökválasztás előtt 35 nappal rendezték az alelnökjelöltek tévévitáját New Yorkban. A demokrata Tim Walz minnesotai kormányzó és a republikánus J. D. Vance ohiói szenátor között valódi vita alakult ki, több témát érintve ütköztették nézeteiket, elképzeléseiket. Többek közt a közel-keleti helyzetről, a gazdaságról, az illegális bevándorlásról és a terhesség-megszakításról fejtették ki álláspontjukat a CBS News által szervezett műsorban.

A magyarnemzet.hu összefoglalója szerint a több mint másfél órás, közönség nélkül rendezett vita elején mindkét alelnökjelölt reagált az Irán által kedden végrehajtott Izrael elleni rakétatámadásra.

Walz először összekeverte a két országot, amikor arról kérdezték, hogy támogatna-e egy Izrael által Iránra mért megelőző csapást.

Igyekezett kedvezni az Izraelt és a palesztinokat támogatóknak egyaránt, majd azt mondta: Izraelnek meg kell tudnia védeni magát, és minél előbb ki kell szabadítani a túszokat, illetve véget kell vetni a humanitárius krízisnek Gázában.

J. D. Vance a Donald Trump volt amerikai elnök és republikánus elnökjelölt által képviselt hatékony elrettentésre épülő politikát ajánlotta, és a nemzetközi feszültségeket részben a hivatalban lévő demokrata Biden-Harris-adminisztráció három és fél éve folytatott külpolitikai gyengeségével magyarázta. Úgy véli, Trump az elnöksége alatt stabilitást hozott a világba. Hozzátette: a mostani támadást indító Irán több mint 100 milliárd dollárnyi befagyasztott pénzhez jutott hozzá a Biden-kormányzat alatt. „Arra használják ezt a pénzt, hogy fegyvereket vásároljanak, amelyeket azután az Egyesült Államok szövetségesei ellen fordítanak. Donald Trump felismerte, hogy ahhoz, hogy az emberek féljenek az Egyesült Államoktól, az erőn keresztüli békére van szükség” – jegyezte meg J. D. Vance.

Walz ezzel szemben Donald Trump politikáját nevezte veszélyesnek, ami szerinte a jelenlegi "veszélyes időkben" kockázatot hordoz, és ezzel állította szembe Kamala Harris demokrata alelnök és elnökjelölt kiszámíthatóságát.

Az illegális bevándorlással kapcsolatban Tim Walz azt állította, hogy Donald Trump akadályozta meg idén a határőrizet szigorítását segítő kétpárti törvényt. Republikánus ellenfele, J. D. Vance ezzel szemben azt hangoztatta, hogy a Biden–Harris-adminisztráció hivatalba lépésekor megszüntette elődje, Donald Trump rendeleteit a határ védelmében, ami kiváltotta az illegális határátlépések ugrásszerű növekedését. Hozzátette, hogy egy Trump-adminisztráció esetén az illegális bevándorlók kitoloncolását a bűnözőkkel kezdenék meg.

Az ohiói szenátor úgy fogalmazott,

„történelmi bevándorlási válság” van az Egyesült Államokban, és felhívta a figyelmet arra, hogy Kamala Harris 94 Trump által hozott elnöki rendeletet függesztett fel, ami szerinte nem csak a migráció, de a fentanil beáramlásának megugrásához is vezetett.

Vance szerint meg kell építeni a Trump által elkezdett falat, és végre kell hajtani a deportálásokat, kezdve a bűnöző migránsokkal. Tenni kell az ellen is, hogy a bevándorlók lenyomják a béreket – hangsúlyozta.

Walz ezzel szemben hangsúlyozta, hogy egy átfogó bevándorlási reform lehet a megoldás, amely egyszerre tartalmaz határbiztonsági intézkedéseket és a migránsok jogi lehetőségei melletti eljárások felgyorsítását. Walz kiemelte, hogy a Harris-adminisztráció célkitűzései közé tartozik, hogy a kongresszusi támogatást élvező tervezettel dolgozzák ki a bevándorlási politikát, amely figyelembe veszi a határbiztosi szervezetek és gazdasági érdekeltek véleményét.

A vita további témái között szerepelt az infláció, az otthonteremtés, a lőfegyverbirtoklás szabályozása, a klímaváltozás és az amerikai demokrácia állapota, valamint a szólásszabadság gyakorlásának lehetősége.

A terhesség-megszakításról Tim Walz, aki Minnesota állam kormányzójaként 2023-ban írta alá az Egyesült Államok legmegengedőbb, és szinte teljes szabadságot engedő abortusztörvényét, azt mondta, hogy a terhesség-megszakítás alapvető, szövetségi szintű emberi jog, amit a nők saját döntésére kell bízni mint egészségükre vonatkozó kérdést. A republikánus alelnökjelölt szerint az egyes államoknak kell dönteniük a kérdésben, egyúttal hangsúlyozta, hogy a Republikánus Párt elkötelezett a családbarát politika mellett.

J. D. Vance azt mondta, el kell nyerni az emberek bizalmát, ennek részeként pedig Donald Trumppal közös politikájának elemeként említette, hogy a családpolitikát erősítenék a gyermekvállalást ösztönző lépésekkel és családtámogatással.

Vance a vita során emlékeztetett, hogy a demokrata elnökjelöltnek, Kamala Harrisnek már volt három és fél éve tenni mindazért, amit mostani programjában felvázolt, ehelyett azonban az átlagemberek költségei jelentősen megnőttek. „Ez sokat elárul arról, mennyire lehet bízni a terveiben” – tette hozzá.

„Donald Trump gazdaságpolitikája ellenben a legmagasabb hazavihető fizetést garantálta egy generáció óta, valamint ő tett hosszú idő óta először az amerikai gyártási kapacitások fejlesztéséért is” – közölte Vance.

J. D. Vance-t azzal is szembesítették, hogy korábban bírálta Donald Trumpot. Az alelnökjelölt elmondta: nyíltan elismerte, hogy tévedett Trumppal kapcsolatban, főleg azért, mert elhitt néhány, a média által terjesztett történetet. Mint mondta, Trump több olyan dolgot is elért, amiről nem hitte volna, hogy lehetséges.

A vita egy pontján a moderátorok jelezték Walznak, hogy korábban tévesen állította azt, hogy Hongkongban volt a Tienanmen téri vérengzés idején. Walz beismerte, hogy valótlant állított, és arról beszélt, hogy bármit megtesz, nem tud tökéletes ember lenni ő sem.

„Néha kicsit ütődött tudok lenni”

– fogalmazott a minnesotai kormányzó.

Az iskolai lövöldözésekkel és fegyveres bűncselekményekkel kapcsolatban J. D. Vance rámutatott, hogy azok legnagyobb részét illegális lőfegyverekkel követik el, márpedig Kamala Harris határpolitikája révén az országba áramló illegális fegyverek száma is megnőtt. A republikánus jelölt szerint fokozni kell az iskolák biztonságát.

A vita végén a demokrácia állapota volt a téma, amelyről Vance kifejtette, hogy támogatja Donald Trump korábbi álláspontjait, miszerint a 2020-as választások körüli problémák érdemi vizsgálatokat igényelnek. „Valóban fenyegeti veszély az amerikai demokráciát, azonban nem az, amiről Kamala Harris és Tim Waltz beszél, hanem a cenzúra veszélyez. Kamala Harris ipari méretű cenzúrát folytat” – fejtegette.

Walz hangsúlyozta a január 6-i események súlyosságát és bírálta Donald Trump akkori cselekedeteit. A republikánus alelnökjelölt ellenben azt hangsúlyozta, hogy Trump január 6-án békésen átadta a hatalmat.

Záróbeszédében Walz azt hangsúlyozta, hogy Kamala Harris „az öröm politikáját hozza el” az amerikaiaknak, míg J. D. Vance arra mutatott rá, hogyan akadályozták Kamala Harris politikái az átlag amerikaiak életét, nehezebbé téve számukra a fűtés, az étel, a lakhatás megfizetését. „Nekünk van a legszebb országunk, de az emberek nem fogják tudni megélni az amerikai álmukat, ha ugyanazt csináljuk, amit az elmúlt három és fél évben” – zárta gondolatait a republikánus alelnökjelölt.

Címlapról ajánljuk

A Hezbollah újabb rakétatámadásokat indított Izrael ellen

A Hezbollah libanoni síita milícia újabb rakétatámadásai érték Észak-Izraelt az izraeli hadsereg (IDF) libanoni szárazföldi hadműveletének második napján, szerdán is - közölte az IDF.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kis-Benedek József
biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×