eur:
398.71
usd:
360.35
bux:
74372.71
2024. október 2. szerda Petra
Alexander Van der Bellen osztrák elnök nyilatkozatra érkezik a bécsi Hofburgban 2019. május 21-én. Az államfő a nap folyamán felmentette tisztségéből Herbert Kickl szabadságpárti belügyminisztert, valamint elfogadta az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) valamennyi miniszterének lemondását.
Nyitókép: MTI/EPA/Christian Bruna

Akár karácsonyig is várhat az új kormányára Ausztria

Fennállása óta legnagyobb győzelmét aratta parlamenti választásokon Ausztriában a radikális jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ), de az elemzők szerint először mégis a jelenlegi kancellár, a választáson vesztes Osztrák Néppárt elnöke, Karl Nehammer kaphat kormányalakítási megbízást az államfőtől.

A még mindig előzetes, de már aligha változó végeredmény szerint a radikálisan bevándorlásellenes, Herbert Kickl vezette FPÖ a szavazatok 29,2 százalékával végzett az élen, de a legfrisebb hírek szerint a levélszavazatok alapján a korábbihoz képest eggyel több mandátumot nyer az Osztrák Néppárt (ÖVP) rovására, amely 26,5 százalékkal a második lett, míg a harmadik hely a nagy hagyományokkal rendelkező, korábban több koalíciós kormányt is irányító, 21,1 százalékot elérő Osztrák Szociáldemokrata Párté (SPÖ) lett.

A parlament alsóházának, a tényleges törvényhozói hatalommal rendelkező Nemzeti Tanácsnak változatlanul két további tagja van, az Új Ausztria és Liberális Fórum (NEOS), valamint az osztrák Zöld Párt, amely a 2019-es parlamenti választások óta a Néppárt koalíciós partnere volt.

A képlet egyértelmű, a megoldás azonban rendkívül nehéznek tűnik.

A nagy győztes Szabadságpárt ugyanis hasonlóan elszigetelt helyzetben van, mint Németországban az Alternatíva Németországért (AfD) párt, a különbség csupán, hogy míg Németországban az AfD-t az ellenzéki CDU/CSU a parlamenti pártok rangsorában megelőzi, az osztrák választások bizonyították, hogy Ausztriában a Szabadságpárt rendelkezik kimagaslóan a legnagyobb támogatottsággal.

Az ORF osztrák közszolgálati médium elemzésében a többi között arra mutatott rá, hogy a pártok programját alapul véve a győztes FPÖ partnereként leginkább az ÖVP jöhetne szóba. Az elmúlt több mint egy évtizedben ilyen koalícióra két alkalommal is volt példa, igaz, mindkétszer a Néppárt irányításával. Noha elemzők szerint a két párt programja 80 százalékban hasonlóságot mutat, a Néppárt elnöke, Karl Nehammer változatlanul elutasítja a Herbert Kickl vezette Szabadságpárttal való esetleges koalíciót. A kancellár mind a választások előtt, mind azt követően hangsúlyozta, hogy csakis egy, az általa szélsőjobboldalinak tartott Herbert Kickl nélküli Szabadságpárttal lenne hajlandó koalícióra lépni. Ez azonban az FPÖ számára szóba sem jöhet.

A legfrissebb értesülések szerint Karl Nehammer a választási vereség után bizalmai szavazást kezdeményezett maga ellen, de a Néppárt elnöksége a gyenge szereplés ellenére teljes bizalmat szavazott neki. Az ORF arról ír, hogy noha az ÖVP még nem állította fel a tárgyalódelegációját, már egyeztetett a két legkisebb parlamenti párttal, a NEOS-szal és a Zöldekkel, és mindkettő utalt arra, hogy harmadik pártként kész lenne részt venni egy ÖVP vezette koalícióban.

Értesülések szerint bizalmi válság alakult ki a harmadik helyen végzett, korábbi választási eredményeihez képest ugyancsak "leszereplő" Osztrák Szociáldemokrata Pártban. A Der Standard számolt be arról, hogy a színfalak mögött vita kezdődött a jelenlegi pártelnök, Andreas Babler leváltásáról, végül azonban a pártelnököt megerősítették tisztségében, és megbízták őt, hogy egy ötfős csapattal dolgozzák ki az SPÖ stratégiáját a lehetséges koalíciós tárgyalásokkal kapcsolatban.

Az osztrák sajtó beszámolói megerősítették, hogy a kialakult válság lehetséges megoldásában még inkább kulcsszerepe van Alexander Van der Bellennek. Az elnöki hivatal szerint az államfő a hét közepén kezdi meg az egyeztetéseket a parlamenti pártok vezetőivel, köztük a Szabadságpárt elnökével, Herbert Kickllel is.

A köztársasági elnök még a választások előtt kijelentette, hogy az általa szélsőjobboldalinak tartott FPÖ-elnököt még a párt győzelme esetén sem hajlandó megbízni kormányalakítással. Mindezt ugyanakkor a választások után nem erősítette meg, de hangsúlyozta, hogy csakis olyan személyt hajlandó megbízni kormányalakítással, aki tiszteletben tartja a liberális demokrácia alapelveit.

Az ORF közszolgálati médium értesülése szerint az elnök ideiglenesen minden bizonnyal a hivatalban lévő kancellárt bízza meg azzal, hogy a jelenlegi, a Néppártból és a Zöld Pártból álló koalíció élén az új kormány megalakulásáig folytassa a munkát.

Elemzők szerint

a kormányalakítási tárgyalások minden valószínűség szerint jelentősen, egyes jóslatok szerint akár karácsonyig is elhúzódhatnak.

Ugyanakkor vannak olyan vélekedések is, hogy az időtényező akár egy a Szabadságpárból és a Néppártból álló esetleges koalíció létrejöttét is felgyorsíthatná.

Címlapról ajánljuk
Az Izrael elleni rakétatámadást már befejeztük, de... - Irán Európának üzent

"Az Izrael elleni rakétatámadást már befejeztük, de..." - Irán Európának üzent

Telefonon konzultált több európai hivatali kollégájával Abbász Aragcsi iráni külügyminiszter közvetlenül azután, hogy országa kedd este több száz rakétával támadta Izraelt - jelentette szerdán az iráni állami média. Izrael és Irán is fenyegetőzik azzal, hogy majd visszalő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kis-Benedek József
biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora
A nagyszabású iráni csapás után folytatódik Izrael libanoni hadművelete, rendkívüli ülést tart az ENSZ BT – Híreink a közel-keleti konfliktusról szerdán

A nagyszabású iráni csapás után folytatódik Izrael libanoni hadművelete, rendkívüli ülést tart az ENSZ BT – Híreink a közel-keleti konfliktusról szerdán

Kedden Irán mintegy 180 ballisztikus rakétát lőtt ki Izraelre, miután a zsidó állam pénteken végzett az Irán-barát Hezbollah terrorszervezet vezérével, Hasszán Naszrallahhal. A csapásról szóló utasítást maga Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb politikai és vallási vezetője adta. Izrael válaszcsapást ígért. Kedd este az izraeli Jaffában terrortámadás történt, amelyben hét izraeli életét vesztette, egy női katona súlyosan megsérült.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×