eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba

A felvételin azt méri az iskola, hogy mit nem tud a gyerek

A középiskolai írásbeli felvételi nemcsak a stressz miatt nehéz a gyerekeknek, hanem mert elhitetik velük, hogy ennek sikerességén múlik az életük - mondta Gyurkó Szilvia gyerekjogi szakértő. A szakember szerint a mai rendszer azt méri, mit nem tudnak a diákok, ami legfeljebb az iskoláknak jó, hogy könnyebben válogassanak.

A szakértő szerint gyerekjogi szempontból a középiskolai felvételinek két olyan tényezője van, ami nagyon komolyan megkérdőjelezi a jelenlegi rendszer indokoltságát és fenntarthatóságát.

„Az egyik az, hogy valójában

az oktatási rendszerünk nem készíti fel a gyerekeket arra, ami a vizsgahelyzetben vár rájuk.

Ez nemcsak a kognitív tárgyi tudást érinti, hanem annak a stresszhelyzetnek a kezelését is, amit önmagában a vizsga jelent” - vázolta Gyurkó Szilvia.

Kiemelte: az nem elhanyagolható faktor, hogy ebben a helyzetben

a gyerekek nagyon sokszor azért nem a valódi tudásuknak megfelelően teljesítenek, mert a szorongás, a frusztráció megakadályozza őket ebben.

„Ezért aztán a végén számszerű tudást számon kérni rajtuk nagyon nehéz” - céli a gyerekjogi szakértő.

„Tehát az iskola az érzelmi felkészítésben, a menedzselésében egyáltalán nem nyújt segítséget a gyerekeknek” - hangsúlyozta a szakember.

„A másik komolyan megkérdőjelezhető dolog az, hogy ezekben a helyzetekben a gyerekeknek úgy kell számot adniuk a tudásukról, hogy egyetlen alkalomra van felfűzve minden. Nagyon sok esetben pedig a szülők is azt hangsúlyozzák nekik, hogy ezen múlik a jövőjük, ha nem sikerül jól megírni, akkor annak a következményei az egész életükre kihatnak” - folytatta a problémák vázolását Gyurkó Szilvia.

„Ezért komolyan felmerül az ENSZ gyermekjogi egyezményének harmadik cikkelye és annak alkalmazhatósága, tehát az, hogy ez az egész rendszer valójában a gyerek legfőbb érdekét szolgálja-e, vagy pedig az intézményeknek azt az érdekét, hogy ne azt mérjék, amit tudnak, hanem azt, amit nem tudnak. Így ugyanis könnyebb a gyerekek között válogatni” - mondta a gyerekjogi szakértő.

Gyurkó Szilvia szerint ha a gyerekek nincsenek felkészítve az ilyen helyzetekre, akkor a saját ösztöneik, a saját képességeik mentén tudják megoldani a helyzetet. Ez azonban tanulható. Tanulható az is, hogy vizsgahelyzetben hogyan lehet a légzést normalizálni, hogyan lehet az izgulást egy kicsit mérsékelni.

A szakember emlékeztetett rá, hogy gyerekjogi szempontból az egész oktatási rendszer és az oktatás nem más, mint a gyerekek felkészítése a valódi életre.

„Az iskola nem akkor látja el jól ezt a funkcióját, ha az ozmózis legmélyebb rejtelmeibe vezeti be őket, ám cserébe nem tanítja meg, hogy hogyan tudják a tudásukat a gyakorlatban hasznosítani,

vagy akkor, ha úgy teszünk, mintha az érzelmi intelligencia, a társas kapcsolatok menedzselése nem lenne legalább olyan fontos része a felnőtt életnek, mint az, hogy egyébként milyen tárgyi tudással rendelkezünk” - véli a gyerekjogi szakértő.

A szakértő szerint nagyon fontos, hogy a gyerek tudjon és képes legyen felelősséget vállalni azért a munkáért, amit elvégez a felkészülés során, de tudnia és értenie kell azt is, hogy ez egy olyan helyzet, ahol nemcsak rajta múlik a végeredmény.

„Nem arra van szükség, hogy még a szülő is azt hangsúlyozza, hogy ezen múlik minden, hanem sokkal inkább arra van szükség, hogy valamifajta cinkos egyezség legyen a szülő és a gyerek között. Tehát miközben mindent megteszünk a legjobb eredmény érdekében, ha mégsem úgy alakul, akkor sincs vége a világnak” - mondta Gyurkó Szilvia.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Patika a kézipoggyászban – gyógyszerek, amelyek nélkül ne induljon el nyaralni

Patika a kézipoggyászban – gyógyszerek, amelyek nélkül ne induljon el nyaralni

A gyógyszereket mindig gyerekektől elzárt helyre tegyük, és ezt tartsuk észben a nyaralás vagy az utazás alatt is, hiszen nagyon súlyos mérgezéseket is okozhatnak – figyelmeztetett az InfoRádióban az országos tisztifőgyógyszerész. El Koulali Zakariás arról is beszélt, hogy bizonyos készítmények hűtést igényelnek, illetve magas hőmérséklet hatására hamar tönkremehetnek, hatástalanná válhatnak.

Robert Fico méltatta Orbán Viktor moszkvai útját

A szlovák kormányfő azt mondta, ha egészséges lenne csatlakozott volna.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×