eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
medicines in blister packaging and brown glasses in backlight
Nyitókép: zozzzzo/Getty Images

Patika a kézipoggyászban – gyógyszerek, amelyek nélkül ne induljon el nyaralni

A gyógyszereket mindig gyerekektől elzárt helyre tegyük, és ezt tartsuk észben a nyaralás vagy az utazás alatt is, hiszen nagyon súlyos mérgezéseket is okozhatnak – figyelmeztetett az InfoRádióban az országos tisztifőgyógyszerész. El Koulali Zakariás arról is beszélt, hogy bizonyos készítmények hűtést igényelnek, illetve magas hőmérséklet hatására hamar tönkremehetnek, hatástalanná válhatnak.

Már a legközelebbi gyógyszertárak listája is elérhető az Egészségablak elnevezésű applikációban, amit érdemes letölteniük az itthon nyaralóknak elindulás előtt. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) Gyógyszerellenőrzési Igazgatóságának vezetője többek közt arról is beszélt az InfoRádióban, milyen házipatikát érdemes összeállítani a nyaralásra, illetve hogyan kell megfelelően szállítani, tárolni a gyógyszereket kánikula idején.

El Koulali Zakariás közölte: a gyógyszereket mindig a betegtájékoztatókban, illetve az alkalmazási előírásban megfogalmazott és részletezett körülmények között kell tárolni. Ha az útmutatás szerint járunk el, a lejárati idő végéig képes megőrizni a minőségét az adott gyógyszer. Számos olyan készítmény van, amely nem igényel különleges tárolási körülményeket, ezeket 30 Celsius-fok alatti hőmérsékleten kell eltenni valamilyen biztonságos helyre. A szobahőmérsékleten tárolandó gyógyszereket 15 és 25 Celsius-fok között, a hideg helyen tárolandókat 8 és 15 Celsius-fok között, a hűtőszekrényben tárolandókat 2 és 8 Celsius-fok között kell tárolni, illetve van néhány olyan orvosság is, amely mélyhűtést igényel mínusz 15 fok alatt.

Az országos tisztifőgyógyszerész figyelmeztetett: a gyógyszereket mindig gyerekektől elzárt helyre tegyük, és ezt tartsuk észben a nyaralás vagy az utazás alatt is, hiszen

nagyon súlyos mérgezéseket is okozhatnak.

Nem megfelelően tárolt gyógyszer esetében fennállhat a kockázata annak, hogy felgyorsulhat az adott készítmény bomlása, akár hatástalanná is válhat, sőt hosszabb távon még az is elképzelhető, hogy felszaporodnak az egyes bomlástermékek.

Például ha néhány órára kint hagyunk a napon egy vérnyomáscsökkentő gyógyszert, és az felmelegszik a magas hőmérséklet hatására, nem lesz semmi baja, viszont léteznek olyan készítmények is, amelyek különösen érzékenyek a környezeti hatásokra.

Ilyenek a különféle kúpok vagy kenőcsök, amelyek a meleg hatására hamar elveszíthetik azt az állagot, amivel a megfelelő hatóanyag-bevitelt képesek elérni.

El Koulali Zakariás hozzátette: utazás közben nagyon kell figyelni az inhalátorokra, az asztma elleni készítményekre, mert ezek általában túlnyomásos palackokban vannak, és közvetlen vagy a magas hőmérséklet hatására hamar tönkremehetnek, hatástalanná válhatnak. A legtöbb inzulinkészítmény és más injekciós készítmény hűtést igényel, amire ugyancsak nagyon kell ügyelni például egy hosszabb út alatt.

Visszahűtés, engedélyek, igazolások, külföldi eljárásrend

A használatban lévő inzulinos patronokat viszont szobahőmérsékleten kell tárolni, tehát nem szükséges visszahűteni, de ha hosszabb ideig nyaralunk, és esetleg tartalékban is viszünk magukkal patronokat, azok mindenképpen hűtést igényelnek. Ha pedig repülőgéppel utazunk, nagyon fontos, hogy a kézipoggyászunkban helyezzük el a gyógyszereinket. Az országos tisztifőgyógyszerész felhívta a figyelmet arra is, hogy bizonyos gyógyszerek különleges engedélyt igényelnek, ezért ha külföldre utazunk, mindenképpen tájékozódjunk arról, hogy milyen tablettákhoz kell külön papírokat intézni. El Koulali Zakariás megemlítette a kábító fájdalomcsillapítókat és a pszichotróp gyógyszereket, amelyekre a háziorvosok vagy a kezelőorvosok adhatnak külön igazolást. Ezt egyébként az NNGYK is nyilvántartásba veszi, és ha ez hivatalosan is megtörténik, nyugodtan útra kelhetünk ilyen orvosságokkal is a csomagunkban.

Váratlan meglepetésként érheti a nyaralókat, hogy külföldön teljesen más a neve egy-egy – akár vény nélkül is kapható – gyógyszernek, mint itthon. Éppen ezért ha külföldön vásárolunk valamilyen készítményt, jó ha tisztában vagyunk azzal, hogy

mi a hatóanyaga és mennyi a pontos dózisa annak a gyógyszernek, amit otthon szoktunk szedni, mert csak így tud segíteni a helyi patikus.

Az országos tisztifőgyógyszerész azt tanácsolja, hogy külföldi nyaralás tervezésénél, illetve a készülődésnél állítsuk össze a család minden tagjának személyes „utazópatikát”. A folyamatosan szedett gyógyszerek nélkül nem szabad elindulni nyaralni, és arra is gondolni kell, hogy az adott készítményből elegendő mennyiség – lehetőség szerint akár több is – álljon a rendelkezésre egészen a vakáció végéig.

Nagyon fontos, hogy mindig legyen nálunk a nyaralás ideje alatt

  • láz- és fájdalomcsillapító
  • napégés kezelésére való készítmény
  • fényvédőszer
  • allergiaellenes gyógyszerek
  • kötszer, sebtapasz

El Koulali Zakariás elmondta: nem kell túlzásokba esni, és „nem szükséges egy komplett gyógyszertárral” útra kelni, hiszen mindenhol van patika, bárhol tudnak nekünk segíteni. Ha belföldön nyaralunk, érdemes letölteni az Egészségablak applikációt, amely június 1-je óta az összes hazai gyógyszertár pontos elérhetőségét is tartalmazza, sőt a tartózkodási helyünkhöz legközelebbi ügyeletes, készenlétes vagy nyitva tartó gyógyszertárat is megmutatja nekünk.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×