eur:
396.36
usd:
370.72
bux:
70378.92
2024. június 23. vasárnap Zoltán
Nyitókép: Facebook/Olympiastadion Berlin

Labdarúgó-Eb 2024: a stadionok

A németországi labdarúgó-Európa-bajnokság 51 mérkőzését tíz városban rendezik. A nyitó mérkőzést a müncheni Allianz Arénában, a döntőt a berlini Olimpiai Stadionban játsszák. A magyar válogatott Stuttgartban kétszer, Kölnben egyszer lép pályára a csoportkörben.

Berlin, Olimpiai Stadion

Befogadóképesség: 74 461 néző

Hivatalos átadás: 1936 augusztusa

Fotó: MTI/AP/DPA/Christophe Gateau
Fotó: MTI/AP/DPA/Christophe Gateau

Németország csaknem négymillió lakosú fővárosa három csoportmérkőzésnek, egy-egy nyolcad- és negyeddöntőnek ad otthont a finálé mellett.

A jelenleg másodosztályú Hertha BSC otthonául is szolgáló Olimpiai Stadiont az 1936-os ötkarikás játékokra kezdték el építeni 1934-ben. A létesítmény azóta számos sporteseménynek volt a házigazdája, így többek közt az 1974-es és a 2006-os labdarúgó-világbajnokságnak is, utóbbi tornán a mostani kontinensviadalhoz hasonlóan a finálénak is otthont adott.

A 2011-es női világbajnokságon a nyitómeccs helyszíne volt, 2015-ben pedig Bajnokok Ligája-döntőt (Juventus–Barcelona 1–3) rendeztek a legendás stadionban.

Dortmund, Signal Iduna Park/Westfalenstadion

Befogadóképesség: 65 849 néző

Hivatalos átadás: 1974 áprilisa

Fotó: MTI/EPA/Christopher Neundorf
Fotó: MTI/EPA/Christopher Neundorf

A Ruhr-vidéki iparváros Németország kilencedik legnagyobb települése a csaknem hatszázezres lakosságával.

Az 1974-es labdarúgó-világbajnokságra épített létesítmény a Borussia Dortmund otthona és Európa-szerte az egyik legjobb atmoszférájú stadionnak tartják. A Westfalenstadion a 2006-os vb-n hat meccs otthona volt, köztük a rendkívül emlékezetes olasz–német elődöntőnek, melyen a házigazda a hosszabbítás utolsó perceiben két gólt kapva maradt alul a későbbi győztessel szemben.

Dortmundban négy csoportmérkőzést, egy nyolcaddöntőt és egy elődöntőt rendeznek az idei Eb-n.

Düsseldorf, Merkur Spiel-Arena

Befogadóképesség: 51 031 néző

Hivatalos átadás: 2004 szeptembere

Fotó: MTI/EPA/Christopher Neundorf
Fotó: MTI/EPA/Christopher Neundorf

A 630 ezer lakosú Düsseldorf a fővárosa a legnépesebb Észak-Rajna-Vesztfália tartománynak, ezzel Németország hetedik legnagyobb települése, ahol három csoportmérkőzés mellett egy-egy nyolcad- és negyeddöntő lesz.

A mostani kontinensviadal tíz helyszíne közül annyiban kuriózum a 2004-ben átadott és a másodosztályú Fortuna Düsseldorf által használt létesítmény, hogy egyedüli stadionként nem volt helyszíne a 2006-os világbajnokságnak. Ettől függetlenül számos nemzetközi sporteseménynek szolgált otthonául korábban, például a német válogatott is többször szerepelt az arénában, ahol rendeztek már profi ökölvívógálát, amerikaifutball-mérkőzést, sőt még autóversenyt is.

Talán arról a legismertebb, hogy kézilabdában minden idők legnagyobb közönsége előtt megrendezett meccs otthona volt, ugyanis az idei férfi Európa-bajnokságon 53 586 néző látta a német–svájci összecsapást.

Frankfurt, Waldstadion

Befogadóképesség: 54 697 néző

Hivatalos átadás: 1925 májusa

Fotó: Facebook/Deutsche Bank Park
Fotó: Facebook/Deutsche Bank Park

A Majna folyó által kettészelt Frankfurtban több mint 750 ezren élnek, ezzel Németország ötödik legnagyobb városa. A Waldstadion négy csoportmérkőzés és egy nyolcaddöntő házigazdája lesz.

A majdnem százéves – de közben többször is felújított és kibővített – aréna az 1974-es és a 2006-os világ-, valamint az 1988-as Európa-bajnokságon is szerepet kapott. A 2005-ös Konföderációs Kupán és a 2011-es női világbajnokságon pedig több mérkőzés mellett a döntő helyszíne is volt.

A frankfurti létesítményben rendezték az 1963-ban elindított Bundesliga első mérkőzését, illetve az 1980-as UEFA-kupa-döntő egyik helyszíne is volt, mivel az Eintracht Frankfurt bejutott az oda-visszavágós fináléba, és idegenben szerzett több góllal diadalmaskodott a Borussia Mönchengladbach csapatával szemben.

A Waldstadion volt a házigazdája az 1966-os pályakerékpáros világbajnokságnak, valamint ugyanebben az évben bokszolt a stadionban a legendás Muhammad Ali is Karl Mildenberger ellen, de több NFL-mérkőzést is rendeztek már a létesítményben.

Gelsenkirchen, Arena AufSchalke

Befogadóképesség: 54 740 néző

Hivatalos átadás: 2001 augusztusa

Fotó: Facebook/Veltins-Arena
Fotó: Facebook/Veltins-Arena

Az alig több mint 250 ezer lakosú Ruhr-vidéki iparváros három csoportmérkőzés és egy nyolcaddöntő otthona lesz a XVII. labdarúgó-Európa-bajnokságon.

A jelenleg másodosztályú Schalke 04 1904-es alapításának centenáriumára épített, de már 2001-ben átadott stadion remek akusztikával rendelkezik. A gelsenkircheni klub fennállásának századik évfordulóján Bajnokok Ligája-döntőnek adott otthont (Monaco–FC Porto 0–3), majd két évvel később a 2006-os világbajnokság egyik helyszíne volt.

Az aréna ugyanakkor nemcsak labdarúgó eseményeknek szolgált helyszínéül, ugyanis rendeztek benne salakmotoros versenyt, illetve profi ökölvívói pályafutása során Volodimir Klicsko is vívott itt nehézsúlyú vb-címmérkőzést. A 2010-es jégkorong-világbajnokság nyitómeccsét (Németország–Egyesült Államok 2–1 – hosszabbításban) 77 803 szurkoló tekintette meg a helyszínen, ami akkor világcsúcsnak számított a sportágban.

Hamburg, Volkspark Stadion

Befogadóképesség: 52 245 néző

Hivatalos átadás: 1953 júliusa

Fotó: Cathrin Mueller/Getty Images
Fotó: Cathrin Mueller/Getty Images

Az észak-németországi kikötőváros csaknem kétmillió lakosával Németország második legnagyobb települése, ahol négy csoportmérkőzés és egy negyeddöntő lesz a kontinensviadalon.

A jelenleg másodosztályú Hamburger SV stadionja az 1974-es és a 2006-os világbajnokságon is a helyszínek között szerepelt, előbbi tornán a többi között az NSZK és az NDK legendás csoportmérkőzésének adott otthont, melyet Jürgen Sparwasser góljával 1–0-ra nyertek meg a Georg Buschner által irányított keletnémetek.

Az 1988-as kontinensviadal után második alkalommal lesz Eb-házigazda Hamburg, ahol 2010-ben az Európa-liga fináléját (Atlético Madrid–Fulham 2–1 – hosszabbítás után) rendezték.

Köln, Müngersdorfer Stadion

Befogadóképesség: 49 827 néző

Hivatalos átadás: 1923 szeptembere

MTI/AP/DPA/Federico Gambarini
Fotó: MTI/AP/DPA/Federico Gambarini

Köln a legnépesebb Észak-Rajna-Vesztfália tartomány legnagyobb városa 1,1 millió lakossal, amivel egész Németországot tekintve negyedik. A Rajna-parti településen egy nyolcaddöntő mellett négy csoportmérkőzést rendeznek, köztük a magyar–svájci meccset a nyitókörben.

A Müngersdorfer Stadionban játssza a hazai mérkőzéseit a kétszeres német bajnok és négyszeres Német Kupa-győztes 1. FC Köln csapata.

A több mint százéves – de többször bővített és felújított – stadion az 1974-es németországi világbajnokságon még nem, az 1988-as Európa- és a 2006-os világbajnokságon viszont már bekerült a helyszínek közé, akárcsak a 2005-ös Konföderációs Kupán. Beugróként a Ruhr-vidéki városban rendezték – a koronavírus-járvány miatt zárt kapuk mögött – az Európa-liga 2020-as döntőjét (Sevilla–Internazionale 3–2).

Lipcse, Red Bull Aréna

Befogadóképesség: 42 959 néző

Hivatalos átadás: 2004 novembere

Fotó: MTI/EPA/Hannibal Hanschke
Fotó: MTI/EPA/Hannibal Hanschke

A több mint 600 ezer lakosú Lipcse Németország nyolcadik legnagyobb városa. Az egyetlen Eb-helyszín az egykori NDK területéről, csaknem 43 ezer férőhelyes stadionja a kontinensviadal legkisebb létesítménye, amelyben három csoportmérkőzés és egy nyolcaddöntő lesz.

A magyar válogatott két kerettagját, Gulácsi Pétert és Willi Orbánt is foglalkoztató RB Leipzig által használt stadiont a 2006-os németországi világbajnokságra építették, de már az egy évvel korábbi Konföderációs Kupán is a helyszínek között szerepelt.

München, Allianz Aréna

Befogadóképesség: 70 076 néző

Hivatalos átadás: 2005 májusa

MTI/AP/Matthias Schrader
Fotó: MTI/AP/Matthias Schrader

Németország harmadik legnagyobb városa a másfél millió lakosú München, ahol négy csoportmérkőzés mellett egy-egy nyolcad- és elődöntőt rendeznek.

Az Allianz Arénát a 2006-os labdarúgó-világbajnokságra építették 2002 és 2005 között 340 millió euróból. A Bayern München otthona a vb-n hat találkozó helyszíne volt, köztük a Portugália–Franciaország (0–1) elődöntőé, 2012-ben pedig a Bajnokok Ligája döntőjének (Bayern München–Chelsea) is otthont adott.

A bajor város lesz az első, ahol két egymást követő Eb-n rendeznek találkozókat, ugyanis három éve az Európa tizenegy különböző országában lebonyolított kontinensviadalon Németországot éppen München képviselte, ahol a magyar válogatott 2–2-es döntetlent játszott a Nationalelffel, és így Marco Rossi szövetségi kapitány csapata búcsúzott a csoportkört követően.

2022 novemberében az Allianz Arénában játszották a profi amerikaifutball-liga, az NFL történetének első németországi mérkőzését a Seattle Seahawks és a Tampa Bay Buccaneers között.

Stuttgart, MHP Aréna

Befogadóképesség: 54 906 néző

Hivatalos átadás: 1933 júliusa

Fotó: mhparena-stuttgart.de
Fotó: mhparena-stuttgart.de

A hatodik legnagyobb város Németországban a csaknem 650 ezres lakosú Stuttgart, ahol egy negyeddöntő mellett négy csoportmérkőzést játszanak, köztük a magyar–német és a magyar–skót találkozót a csoportkör második, illetve harmadik fordulójában.

A stuttgarti stadion volt az egyik helyszíne az 1974-es és a 2006-os világbajnokságnak. Utóbbi tornán a házigazda német válogatott a sváb városban szerezte meg a bronzérmet, miután 3–1-re legyőzte Portugáliát.

Stuttgart két mérkőzésnek adott otthont az 1988-as Európa-bajnokságon. Az európai kupafinálék közül pedig háromnak – az 1959-es (Real Madrid–Reims) és az 1988-as (PSV–Benfica) BEK-, valamint az 1962-es KEK-döntőnek (Atlético Madrid–Fiorentina) – volt a házigazdája Baden-Württemberg tartomány fővárosa.

Az eddigi labdarúgó-Európa-bajnokságok össznézőszámai (zárójelben az átlagnézőszám):

  • 1960: Franciaország 78 958 (19 740)
  • 1964: Spanyolország 156 253 (39 063)
  • 1968: Olaszország 192 119 (38 424)
  • 1972: Belgium 106 510 (26 628)
  • 1976: Jugoszlávia 106 087 (26 522)
  • 1980: Olaszország 350 655 (25 047)
  • 1984: Franciaország 599 655 (39 977)
  • 1988: Németország 935 681 (62 379)
  • 1992: Svédország 429 623 (28 642)
  • 1996: Anglia 1 269 894 (40 964)
  • 2000: Belgium/Hollandia 1 102 850 (35 576)
  • 2004: Portugália 1 165 192 (37 587)
  • 2008: Ausztria/Svájc 1 140 261 (36 783)
  • 2012: Lengyelország/Ukrajna 1 440 896 (46 481)
  • 2016: Franciaország 2 427 303 (47 594)
  • 2021: Európa 11 országa 1 099 278 (21 554)
Címlapról ajánljuk
Nyaraljunk úgy, mintha otthon maradtunk volna

Nyaraljunk úgy, mintha otthon maradtunk volna

Nyaraláskor nemcsak az elvitt, hanem az otthon hagyott értékeinkre is fontos vigyázni – hívta fel a figyelmet az Országos Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának munkatársa.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.24. hétfő, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanár
A háború eleje óta nem látott lépésre kényszerült Oroszország,  csúnyán kicselezhette Washington Kijevet – Háborús híreink szombaton

A háború eleje óta nem látott lépésre kényszerült Oroszország, csúnyán kicselezhette Washington Kijevet – Háborús híreink szombaton

Pénteken Vlagyimir Putyin orosz elnök elmondta, hogy Oroszország készen áll az eurázsiai biztonság kiépítéséről szóló elképzelések széles körű, globális megvitatására, mások mellett NATO-tagállamokkal is. Eközben az Európai Unió országai megállapodtak az Oroszországgal szembeni 14. szankciócsomagról, a hírek szerint pedig több szövetségesnél is kicsaphatja a biztosítékot, hogy Ukrajna alkalmazhatja az amerikai gyártmányú Patriot légvédelmi rakétarendszereket, hiszen mostantól nemcsak az orosz rakétatámadások ellen, hanem az országot célba vevő ellenséges repülőgépek megsemmisítésére is használhatják. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×