eur:
393.25
usd:
363.17
bux:
72132.83
2024. július 8. hétfő Ellák
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth Rádió stúdiójában 2023. március 10-én.
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Orbán Viktor a Patriótákról: hétfőn lesz bejelentés, látni fogják, hogy nem a levegőbe beszéltem

Hosszú interjút adott péntek reggel a miniszterelnök a Kossuth rádióban. Szerinte az ukrajnai háború ügyében az emberséges politika iránytűjét kell kézbe venni. Szerinte a francia Nemzeti Tömörülés várható választási győzelme egész Európára azonnal hatással lesz.

Terjedelmes interjút adott Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádióban.

Kijevi látogatás

Elsőként a napokban tett kijevi látogatásáról számolt be.

"Óvatosnak kell lenni, amikor erről beszélünk. Nehéz felmérni egy-egy ilyen találkozó hatását. Legjobb, ha először is a saját szándékaival van az ember tisztában. Ma nincs párbeszéd, márpedig párbeszéd nélkül nehéz elképzelni, hogyan mozdulunk a béke irányában. Közben százezrek halnak meg a frontvonalon, az ő szempontjukról alig van szó" - említette. Szerinte ennek az emberséges politika iránytűjét kell kézbe venni.

Ő "egyetlen dolgot tesz", elmegy olyan helyekre, ahol Magyarországra és Európára nézve negatív következmények vannak, és megkeresi, hol van az a vörös vonal, ameddig el lehet menni a béke érdekében, e mentén "nem lehet Brüsszelben ülni", igaz, tárgyalásra nincs EU-elnökként mandátuma és politikai ereje sem megítélése szerint, eszköz azonban tud lenni "Isten kezében".

"Mindenki attól fél, hogy aki tűzszünetet köt, azt a másik fél kihasználja.

Ezen akkor lehet túllépni, ha van valamiféle perspektíva a felek előtt" - mondta a miniszterelnök, aki fel tudja tárni, a felek meddig tudnak elmenni, de a békéhez vezető út első lépését lehet csak megtenni.

"A következő lépés a következő lépés" - említette ezek után.

Békepárti többség

Kommentálta annak a felmérésnek az eredményeit is, amely szerint 15 vizsgált európai országban a többség már annak pártján van, hogy Ukrajnát kényszerítsék békére.

Szerinte az ilyen felmérések manipuláltak.

"Van egy morális nyomás az embereken; ha a szomszédban kitör egy háború, akkor azt gondolják, Európának többet kell tenni, hogy béke legyen, azt látják, hogy nem Amerikára kell várni. Másrészt aggódnak a háború Európára gyakorolt hatásától. Nyugat-Európában megélhetési válság indult, ezért nem értenek egyet azzal, hogy Brüsszelből Kijevbe megy a pénz" - fejtette ki gondolatait.

Patrióták Európáért

Szólt ezt követően a formálódó új európai pártcsaládról.

"Hétfőn lesz alakuló ülés. Akkor lesz egy listánk, és láthatják majd, hogy nem a levegőbe beszéltem"

- mondta tömören a Patrióták Európáért szövetkezésről, utalva arra, hogy ma még sokan nem vállalják nyíltan a csatlakozásukat.

Választások

Ezt követően elemezte a francia választások körüli történéseket, szerinte

a Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörülés olyan változást idéz elő majd, amely azonnali változást gyakorol az egész európai kontinensre.

Felhívta a figyelmet, Marine Le Pen is csak hétfőn tesz bejelentést arról, hogyan helyezkednek majd el az Európai Parlamentben - ismert, a hétvégén lesz a francia választások második fordulója.

Azt is aláhúzta, a pártcsaládhoz tartozhat az egyik olasz kormánypárt, a holland választás győztes pártja, a leendő cseh választás várható győztese, egy belga csoport és a Fidesz is Magyarországról, a Patrióták tehát egyre erősebb lesz, ez az erő pedig hamarosan láthatóvá is válik.

Büntetővám a kínaiakra

Bízik abban, hogy a "fenyegető kereskedelmi háború" Kínával csak 4 hónapos lesz, utalt a kínai e-közlekedési eszközök büntetővámjára, amit egyébként még a nagy európai autógyártók sem akarnak, "nem akarják, hogy átkísérjék őket az út egyik oldaláról a másik oldalra".

Emellett felhívta a figyelmet arra is, hogy a magyar munkaerő alkalmas arra, hogy a gyártási, a vezetési és a szellemi szinten is részt vegyen a közlekedési iparban, amelynek termékeit nem csupán a magyarok, de a világ is fogyasztja.

"Nekünk az az érdekünk, hogy ne legyen kereskedelmi háború" - szögezte le Orbán Viktor.

Légi közlekedési nehézségek

A hétközi kormányülésen tárgyalták a légi közlekedési nehézségek ügyét, de a benzinár kérdését is.

Előbbiről elmondta, az emberek felháborodása jogos, egy évben egyszer mindenkinek joga van arra, hogy elmenjen nyaralni, de a repterek és a cégek ilyen helyzetben van, hogy "semmilyen emberséget nem mutatnak".

"Ez mégiscsak Magyarország, ennek nem lenne szabad megtörténnie" - mondta.

E mentén azt várja a magyar állami tulajdonszerzéstől a Budapest Airport esetében, hogy az ilyen esetek száma csökkenni fog, a minisztereket fel is szólította intézkedésre.

Benzinár

Szerinte nem helyes, ha egy miniszterelnök fenyegetőzik, ezt a benzinár mostani emelkedéséről szólva mondta.

"Márpedig Magyarországon nem fizethetnek többet az üzemanyagért, mint a szomszédos országokban.

Most szóval kérjük, de nem mondjuk kétszer, nem tűrjük el, hogy Magyarországon többet fizessenek, mint a szomszédos országok átlagára"

- nyomatékosította.

Turizmus és "egy másik világ"

Orbán Viktor megítélése szerint a turizmus is mutatja, hogy azért vannak biztató jelek, "a háború után egy másik világban fogunk élni". Ennek egyik jó előkészítője a BRICS országcsoport, amelyhez először a nem nyugati országok csatlakoztak, de egyre inkább ki fog nyílni.

Hogy a kiút mikor látszik az átlagemberek szintjén, arról azt mondta, a családok előtt már a felújítási pályázatok képében már most is.

Közben a munkaadókkal próbál úgy megegyezni, hogy jó bérek legyenek Magyarországon, "mind a két végén égetjük a gyertyát" - fogalmazott Orbán Viktor.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Elmaradt a szélsőjobboldali áttörés, de igazán kaotikus forgatókönyv valósult meg – Mi lesz most Franciaországban?

Elmaradt a szélsőjobboldali áttörés, de igazán kaotikus forgatókönyv valósult meg – Mi lesz most Franciaországban?

Meglepetésszerű eredmény született a magas részvétellel lezajlott francia nemzetgyűlési választások második fordulójában. Bár szinte minden felmérés a Marine Le Pen-féle Nemzeti Tömörülés győzelmét jósolta, az exit pollok szerint a baloldali pártok összefogása, az Új Népfront szerezte meg a legtöbb mandátumot, második helyre pedig az Emmanuel Macron elnök mögötti centrista Együtt formáció futott be. Úgy néz ki, a „republikánus front”, vagyis a baloldali és centrista jelöltek egymás javára történő visszalépése működött, és ezzel sokadszorra sikerült megakadályozni a szélsőjobboldal győzelmét. Az exit pollok alapján becsülhető erőviszonyok ugyanakkor azt mutatják, az abszolút többség senkinek nem lesz meg, ami bizonytalan helyzetet idézhet elő Franciaországban.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×