eur:
401.42
usd:
365.81
bux:
73411.75
2024. október 4. péntek Ferenc
Vitézy Dávid, a Technológiai és Ipari Minisztérium közlekedésért felelős államtitkára az EU-tagországok közlekedési minisztereinek találkozóján Prágában 2022. október 21-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Elfogadja a Kúria újbóli döntését Vitézy Dávid

Bárhogy dönt is a Kúria a megismételt eljárásában az Alkotmánybíróság (Ab) pénteki döntése után, a törvényben szabályozott jogorvoslati folyamat eredményeként így létrejövő végleges jogerős eredményt természetesen elfogadja - írta Vitézy Dávid pénteken a Facebook-oldalán.

A második helyen végzett főpolgármester-jelölt úgy fogalmazott: Karácsony Gergely főpolgármester egy hete "független magyar bíróságként" jellemezte a Kúriát, ezért bízik benne, hogy az Ab döntése alapján következő újabb kúriai eljáráshoz is hasonló higgadtsággal viszonyul majd.

"Magam részéről biztosan így fogok, és türelemmel várom a Kúria újbóli eljárását és döntését", hiszen a mostani jogorvoslati folyamat bár hosszadalmas, de a választási eljárásról szóló törvény által megszabott, minden magyar település önkormányzati választására vonatkozó jogorvoslati határidők és keretek között történik - írta. Bejegyzésében Vitézy Dávid - aki az LMP-Zöldek és a Vitézy Dáviddal Budapestért Egyesület jelöltjeként indult a választáson - kitért arra:

öt százezrelék különbséget jelent a 41 szavazat, amely a két főpolgármester-jelölt között volt, Magyarországon ilyen szoros választási eredmény ekkora szavazatszám mellett még sosem született.

Ugyanakkor azt is hozzáfűzte: a rendkívül szoros eredmény miatt az összes főpolgármester-jelöltre leadott szavazat újraszámlálásának indokoltságáról is újból döntenie kell a Kúriának.

Az érvénytelen szavazatok közül 2,3 százalék lett mégis érvényes, miután ezeket a Nemzeti Választási Bizottság újraszámlálta. Megállapították, hogy a korábbi választásokhoz képest változatlan szabályok ellenére tévesen nyilvánítottak érvénytelennek több mint ötszáz szavazatot, amelyek között mindhárom főpolgármester-jelöltre leadott érvényes szavazatok voltak. Így csökkent a különbség 41 szavazatra - emlékeztetett Vitézy Dávid.

Ennyire szoros eredmény és ahhoz képest ilyen magas tévesztési arány az érvénytelen szavazatok megítélésében együttesen a világ bármely fejlett demokráciájában teljes újraszámláláshoz vezetne. Más kérdés, hogy jó eséllyel nem csak négy-öt héten át húzódó és soklépcsős jogorvoslati folyamat eredményeképpen - tette hozzá bejegyzésében.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×