eur:
394.63
usd:
364.53
bux:
71150.53
2024. július 9. kedd Lukrécia
Keir Starmer, az eddigi legnagyobb brit ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetője beszél támogatóihoz Londonban 2024. július 5-én hajnalban, miután a Munkáspárt megnyerte az előző nap tartott nagy-britanniai parlamenti választásokat.
Nyitókép: MTI/AP/Kin Cheung

Mostantól ők irányítják Nagy-Britanniát

Sir Keir Starmer nem sokkal hivatalba lépését követően már be is mutatta az új kormányt.

Starmert, a Munkáspárt vezetőjét a nap folyamán III. Károly király bízta meg kormányalakítással, miután a Labour a csütörtökön megtartott nagy-britanniai parlamenti választásokon nagyarányú győzelmet aratott.

A pénzügyi tárca élére Rachel Reeves került, aki a brit politikatörténet első női pénzügyminisztere.

A 45 éves, londoni illetőségű Reeves Oxfordban és a London School of Economics egyetemen szerezte diplomáit, és politikusi pályafutása előtt a Bank of England - a brit jegybank - közgazdászaként dolgozott.

A munkáspárti kormány külügyminisztere péntektől David Lammy, a belügyminiszteri tisztséget Yvette Cooper tölti be, John Healey az új brit védelmi miniszter.

Az 55 esztendős Yvette Cooper - aki a Harvard Egyetemen, az Oxfordi Egyetemen és a London School of Economics egyetemen szerzett végzettségeket - a Munkáspárt egyik leghosszabb ideje szolgáló veteránja: 1997-ben, az akkor Tony Blair vezette Labour eddigi legnagyobb arányú választási győzelme óta alsóházi képviselő, és Blair kormányában pénzügyminiszter-helyettes volt.

David Lammy a Harvard jogi karán végzett, és egyetemi évei alatt jó barátságba került Barack Obama későbbi amerikai elnökkel.

Az új brit külügyminiszter a Munkáspárt ellenzéki időszakában ismert volt arról, hogy a mostani választásokig kormányzó Konzervatív Párt EU-szkeptikus jobbszárnyának politikai irányultságát az egykori dél-afrikai apartheid rezsim ideológiájához hasonlította.

David Lammy és Angela Rayner, a Labour helyettes vezetője, aki péntektől a miniszterelnök-helyettesi tisztséget tölti be.

Ő a brit nukleáris elrettentő kapacitást hordozó Trident tengeralattjáró-flotta megújítása ellen voksolt, amikor a londoni alsóház erről a kérdésről döntött 2016-ban.

Amikor a választási kampányban a konzervatívok ezt felrótták Starmernek, a munkáspárti vezető leszögezte, hogy a pártot ő vezeti, ezeket a döntéseket ő hozza meg, és a Labour árnyékkormányának miniszterjelöltjei egységesen támogatják az önálló brit nukleáris csapásmérő kapacitás fenntartását.

John Healey védelmi miniszter, aki 2020-tól pénteki kinevezéséig az eddigi munkáspárti árnyékkormány védelmi miniszterjelöltje volt, Starmer álláspontját képviseli ebben a kérdésben. Healey emellett már ellenzékben meghirdette azt a célkitűzést, hogy Nagy-Britanniának 2030-ig a hazai össztermék (GDP) 2,5 százalékára kell emelnie védelmi kiadásait.

Az új brit védelmi miniszter több nyilatkozatában leszögezte azt is, hogy kormányra kerülése esetén a Munkáspárt folytatja Ukrajna elkötelezett támogatását.

Keir Starmer miniszterelnök pénteken Ed Milibandet nevezte ki energiaügyi miniszterré.

Miliband a konzervatívokat kormányra segítő 2010-es választások után a Munkáspárt vezetője és miniszterelnök-jelöltje volt egészen a 2015-ös választásokig, amikor a vezetésével a Labour váratlanul súlyos vereséget szenvedett az akkor David Cameron vezette konzervatívoktól.

Ed Miliband - aki Gordon Brown volt munkáspárti miniszterelnök kormányában is betöltötte az energiaügyi miniszteri tisztséget - elsősorban arról közismert, hogy 2010-ben saját bátyja, a korábban favoritnak tartott David Miliband volt külügyminiszter ellenében indult a Munkáspárt vezetői tisztségéért, és meg is nyerte a brit politikatörténetben példátlan családi versengést.

A Munkáspárt az 1997-es győzelem óta - vagyis 27 éve - most nyert először parlamenti választást ellenzéki pozícióból,

és 19 éve most nyert először választást, ugyanis legutóbbi győzelmét a 2005-ös választásokon, kormányzati pozícióból aratta.

Sir Keir Starmer az első munkáspárti brit kormányfő Gordon Brown 2010-ben véget ért miniszterelnöksége óta.

Címlapról ajánljuk
Németország szerint Európa nyert Franciaországban, de a káosz korszaka jön

Németország szerint Európa nyert Franciaországban, de a káosz korszaka jön

Német kormánypárti és konzervatív ellenzéki visszafogott derűláttással értékelték a francia nemzetgyűlési választások eredményét. Általános megítélés szerint az eredmény jó hír Európának, ugyanakkor Franciaország nehéz időszak előtt áll. Eltérő ugyanakkor Emmanuel Macron szerepének megítélése.

Megvannak az új Patrióták Európáért-frakció céljai a következő öt évre

Megalakult a Patrióták Európáért európai parlamenti frakciója, mely 12 európai tagállam 84 képviselőjét foglalja magába; célja, hogy változást hozzon az uniós politikában - mondta Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselőcsoportjának elnöke Brüsszelben, a pártcsoport EP-frakciójának alakuló ülését követően.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.09. kedd, 18:00
Kalas Vivien
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézet főreferense
Vegyes zárás az amerikai tőzsdéken

Vegyes zárás az amerikai tőzsdéken

Jelentősen alulteljesítő ma az egyébként vegyes európai hangulatban a magyar tőzsde, miután a kormányinfón ma bejelentették, hogy új különadókat vezet be a kormány. A bankszektorban nem változik a bankadó mértéke, de megemelik a tranzakciós illetéket és "devizaváltási illeték" néven egy teljesen új adót is kivetnek. "Az energiaszektorra és a multinacionális cégekre kivetett extraprofitadó – ide értve a kiskereskedelmi adót is – nem csökken" - derült ki a mai kormányinfón. A bejelentések hatására nem meglepő módon esik az OTP és a Mol árfolyama.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×