eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
A francia csapat tagjai ünnepelnek, miután tizenegyesekkel 5-3-ra legyőzték Portugáliát a 2024-es németországi labdarúgó Európa-bajnokság negyeddöntőjében játszott mérkőzésen a hamburgi Volkspark Stadionban 2024. július 5-én.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

A franciák 11-esekkel búcsúztatták a portugálokat

A vb-ezüstérmes francia válogatott 0-0-s döntetlen után tizenegyesekkel 5-3-ra legyőzte a portugál csapatot a németországi labdarúgó Európa-bajnokság péntek esti negyeddöntőjében.

Az első tíz percben többnyire a portugáloknál volt a labda, de ez kimerült hátul a zavartalan passzolgatásban, a kapuk egyáltalán nem forogtak veszélyben. Később labdabirtoklásban is kiegyenlítetté vált a találkozó, sőt, már lövéssel is próbálkoztak a felek, de azért jóval óvatosabb mederben zajlott a második negyeddöntő, mint előtte a spanyol-német párharc. A portugáloknál jószerivel csak Rafael Leao tudott zavart okozni a bal szélen, így a vb-ezüstérmes francia együttes fokozatosan átvette az irányítást, nyomást gyakorolt a portugál védelemre, amely állta a sarat, egy ízben az Eb-k történetének korrekordere, Pepe is mentett az utolsó pillanatban. A szünet előtti percekben a két büntetőterület között zajlott a játék és inkább a küzdelem dominált ebben a periódusban.

Eleinte a folytatásra is maradt az óvatos futball valamivel veszélyesebb franciákkal, de azért komoly helyzeteik nekik sem voltak. Sőt, a 61. és 62. percben majdnem a rivális szerzett vezetést, előbb Bruno Fernandes 12 méteres próbálkozását hárította Maignan, rögtön utána pedig Cancelo találta el a francia kapust ziccerben. Innentől megélénkült az összecsapás, a következő ziccer Kolo Muani és Camavinga előtt adódott, de előbbi remek lövése az utolsó pillanatban blokkoló portugál védőről alig vágódott a jobb sarok mellé, míg utóbbi öt méterről centikkel tévesztett célt. A csereként beállt Dembele új lendületet adott a francia csapatnak, a PSG támadója egy alkalommal gyönyörűen csavart a jobb felső sarok felé, de a labda elsuhant a kapufa mellett. A rendes játékidő utolsó negyedórája kiegyenlített futballt hozott, a védelmek és a kapusok állták a sarat, így nem hozott gólt és döntést a kilencven perc.

A hosszabbítás lüktető iramban kezdődött, az első nagy helyzet Cristiano Ronaldo előtt adódott, de csúnyán fölé lőtt, majd Dembele egészpályás szólója után Thuram lövésébe a 41 évesen is fáradhatatlan Pepe lépett bele. A csapatok ugyan nem "ültek rá" a döntetlenre, de a fáradtság jelei mutatkoztak már a játékosokon, akik rendre hibáztak az utolsó kulcspasszoknál. A ráadásban egészen a 120. percig nem volt kaput eltaláló lövés, akkor viszont Nuno Mendes lőhetett tisztán, de próbálkozása gyenge volt, így Maignan biztosan fogta.

Az idegek csatájában a franciák öt rúgójának egyike sem hibázott, míg a riválisnál Joao Felix a jobb kapufát találta el, így ez döntötte el a kiegyenlített párharcot.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×