eur:
394.18
usd:
363.65
bux:
71130.51
2024. július 8. hétfő Ellák
Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának vezetője az EP oktatási és kulturális szakbizottsága jövő heti budapesti látogatásáról tartott budapesti sajtótájékoztatón 2022. október 28-án.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Deutsch Tamás: erős EP-frakciónk lesz, amely azonnal komoly súllyal bír majd a döntéshozatalban

A Fidesz európai parlamenti képviselője reálisnak tartja, hogy a formálódó Patrióták Európáért pártszövetség a frakcióalapítás feltételeként előírt országszám dupláját, illetve a létszám négyszeresét is teljesítheti. Deutsch Tamás arról is beszélt az InfoRádióban, hogy a frakció a jövő hét elején alakulhat meg, és szerinte az Európai Parlament harmadik vagy negyedik legnagyobb ereje lehet.

A Fidesz mellett a cseh Elégedetlen Polgárok Akciója (ANO) és az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) kezdeményezte, hogy egy új szuverenista pártszövetség jöjjön létre az Európai Parlamentben. Orbán Viktor a bejelentéskor úgy fogalmazott, egy új korszak első, döntő jelentőségű pillanata az új európai politikai frakció létrejötte, amely véleménye szerint megváltoztatja majd az európai politikát. A magyar miniszterelnök úgy véli, egy olyan formációt hoznak létre, amely „hasítani fog”, és nagyon gyorsan az európai jobboldal legerősebb tömörülése, legnagyobb frakciója lesz.

Deutsch Tamás az InfoRádióban elmondta: a három párt által megfogalmazott kezdeményezéshez már csatlakozott a Chega nevű párt, amely Portugália harmadik legerősebb jobboldali, konzervatív, szuverenista politikai mozgalma.

Hozzátette: a csatlakozók száma várakozásaik szerint gyarapodni fog, ugyanis több, „nemzeti elkötelezettségű, a patrióta, szuverenista politikát zászlajára tűző párt jelezte feléjük az érdeklődését”. A Fidesz EP-képviselője elképzelhetőnek tartja, hogy

a Patrióták Európáért pártszövetség az Európai Parlament harmadik vagy negyedik legerősebb pártfrakciója lesz.

Egy EP-frakció megalapításának alapfeltétele, hogy legalább hét ország pártja csatlakozzon, és minimum 23 EP-képviselőt kell delegálniuk. Deutsch Tamás szerint minden kritériumnak meg fog felelni a formálódó pártszövetség, és reálisnak tartja, hogy az előírt országszám dupláját, illetve a képviselői létszám négyszeresét is elérik. „Egy erős, már azonnal a megalakulását követően az európai parlamenti döntéshozatalban komoly súllyal és erővel megjelenő frakciónk lesz” – fogalmazott a politikus.

A pártcsalád megalakulását érintő végső döntés a jövő hét elejére várható, és a tervek szerint

akár már hétfőn megtarthatják a frakcióalakuló ülést Brüsszelben.

A megállapodások, egyezségek döntő része már létrejött, formális teendők azonban még hátravannak, többek közt különböző technikai és tartalmi kérdéseket kell még tisztázni. Deutsch Tamás hozzátette: a következő napokban arról egyeztetnek az érintettek, hogy milyen legyen a vezetési struktúra, hogy nézzen ki a frakció belső szervezete, továbbá még el kell fogadni az alapszabályt is, de az előkészítő munkálatoknak már a végén járnak.

Sajtóértesülések szerint dán, belga, holland, olasz, szlovén, szlovák és észt párt is csatlakozhat a Patrióták Európáért politikai formációhoz. A Fidesz EP-képviselője nem nevezte meg, hogy pontosan mely pártokról van szó, de azt megerősítette, hogy a tárgyalások véget értek, a legfőbb kérdések eldőltek ezzel kapcsolatban.

A frakciót megalakító nemzeti delegációkat, illetve a végső létszámot várhatóan a hétfői alakuló ülés után ismerheti meg a nyilvánosság,

de Deutsch Tamás hangsúlyozta: „komoly erőt” fognak mutatni.

Részleteket nem akart egyelőre elárulni, de ígérete szerint hétfőn az összes felmerülő kérdésre konkrét válaszokat kapnak az érdeklődők. „Olyan ez, mint a karácsony előtti várakozás. Sejti a kisgyermek, hogy milyen ajándékot kaphat, olykor kérleli is a szüleit, hogy árulják el, mi lesz a meglepetés. De meg kell várni, hogy elérkezzen a szenteste, és csak akkor, a karácsonyfa alatt bontható ki az ajándék” – mondta az európai parlamenti képviselő.

Az elmúlt napokban a sajtóban megjelentek olyan hírek, amelyek szerint július 4-én éjfélig kell bejelenteni az EP-frakciók létrejöttét. Ezzel kapcsolatban Deutsch Tamás azt mondta, a frakcióalakulás előkészítését érintően előzetesen technikai határidőket szoktak kijelölni az illetékes szervek. Mint fogalmazott, a jogszabály hivatalosan egy határidőt ír elő: az Európai Parlament megalakulásáig kell bejelenteni a frakciók létrejöttét vagy megalakulását. A politikus szerint a jövő hét elejére ennek a jogi feltételnek is maximálisan eleget fog tenni a Patrióták Európáért frakciója.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Gulyás Gergely: nincs konkrét béketervünk
Kormányinfó

Gulyás Gergely: nincs konkrét béketervünk

Múlt héten két kormányülés is volt, a szerdai után vasárnap is sor került egyre. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő tájékoztatott a részletekről és válaszolt az újságírói kérdésekre.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×