eur:
401.42
usd:
365.81
bux:
73411.75
2024. október 4. péntek Ferenc
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b4) és Vlagyimir Putyin orosz elnök (j5) tárgyal Moszkvában 2024. július 5-én. Balról Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b2) és Bíró Marcell, a miniszterelnök nemzetbiztonsági főtanácsadója (b), jobbról Szergej Lavrov orosz külügyminiszter (j3).
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Moszkvában tárgyalt a magyar kormányfő, az uniós intézmények szerint Orbán Viktor nem kapott felhatalmazást az EU-tól a látogatásra - a nap hírei

Új döntést kell hoznia a Kúriának a főpolgármester-választásról, az Alkotmánybíróság elfogadta Vitézy Dávid panaszát. Elsöprő győzelmet aratott a brit parlamenti választásokon a Munkáspárt.

Moszkvában tárgyalt a magyar kormányfő az orosz elnökkel. Orbán Viktor békemissziónak nevezte a látogatását. Az Európai Unió több vezetője és a NATO főtitkára ugyanakkor azt hangsúlyozta, hogy Orbán Viktor csakis magyar miniszterelnökként és nem az unió soros elnöki posztját betöltő Magyarország vezetőjeként tárgyalt az orosz fővárosban, egyik szervezettől sem kapott felhatalmazást a megbeszélésekre. A moszkvai megbeszélésen Vlagyimir Putyin a tűzszünethez előbb területek feladását kérte Ukrajnától. Orbán Viktor ismét arról beszélt, hogy Magyarország az egyetlen európai ország, amely az ukrajnai háború mindkét résztvevőjével tud tárgyalni.

Mielőbbi üzemanyagár-csökkentést vár a kutaktól a nemzetgazdasági miniszter. Nagy Márton megismételte: ellenkező esetben a kormány kész beavatkozni. A Központi Statisztikai Hivatal ma közzétett adataira hivatkozva a miniszter azt mondta, hogy a benzin 8 forinttal, a gázolaj 15 forinttal drágább itthon, mint a szomszédos országokban. Nagy Márton ezt elfogadhatatlan és igazságtalan helyzetnek nevezte.

Azonnali beavatkozást sürgetett a légiközlekedésben a késések és járattörlések miatt a nemzetgazdasági miniszter. Nagy Márton arra utasította a HungaroControl vezetőjét, hogy készítsen intézkedési tervet a helyzet kezelésére. A Budapest Airport-ot pedig arra szólította fel, hogy biztosítson megfelelő eszközöket és infrastruktúrát az utasok szükség szerinti ellátására. A reptér üzemeltetője nem sokkal később azt közölte: segítőpontokat alakított ki a Budapest Airport a járatkésések miatt a repülőtéren várakozó utasoknak.

Új döntést kell hoznia a Kúriának a főpolgármester-választásról, az Alkotmánybíróság elfogadta Vitézy Dávid panaszát. Az Alkotmánybíróság utasította a Kúriát, hogy rendelje el az összes szavazat újraszámlálását. Az Alkotmánybíróság határozata szerint a Kúria végzésében nem indokolta meg kellően miért találta alaptalannak Vitézy Dávid kérelmét, amelyet a Nemzeti Választási Bizottság határozata ellen terjesztett elő. Vitézy Dávid üdvözölte az Alkotmánybíróság döntését, a választást 41 szavazattal megnyerő Karácsony Gergely pedig úgy reagált: Vitézy Dávid továbbra sem nyugodott bele a vereségbe.

Júliustól Kovács Balázs Norbert személyében miniszteri biztos felel a kormányzati beruházásokért Budapesten. A megbízatás 2026. június végéig szól. A Hivatalos Értesítő szerint feladata, hogy egyeztessen az érintett önkormányzatokkal és részt vegyen a Nyugati pályaudvart, a kapcsolódó vasúti területeket és környezetüket érintő város-, zöldterület- és közlekedésfejlesztési tervek előkészítésében. Munkáját Lázár János irányítja.

Harmadfokú hőségriasztás lép életbe vasárnaptól péntek éjfélig. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közös közleményében azt írja: a legmagasabb fokú hőségriasztás az ország egész területére érvényes lesz. A két szervezet felhívta a figyelmet arra, hogy gyermekeket, háziállatokat egy percre se hagyjon senki az autóban.

Ijesztően magas volt a júniusi viharkárok számlája – fogalmazott a Magyar Biztosítók Szövetségének kommunikációs vezetője. Lambert Gábor szerint nem kizárt, hogy ismét évtizedes rekordot döntenek az idei viharszezon biztosítói kárkifizetései. A júniusi viharos időszak után csaknem 45 és fél ezer kárbejelentést tettek az ügyfelek a lakásbiztosításaikhoz köthetően.

Ismét versenyfelügyeleti eljárásban vizsgálja az MVM Next számlázási gyakorlatát Gazdasági Versenyhivatal. A hatóság arra keres választ, hogy a földgáz és villamos energia egyetemes szolgáltatás keretében 2022 augusztusa óta kibocsátott számlákon nem ütközik-e a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmába a megtakarítások bemutatása.

A spanyol Vox párt csatlakozik a Patrióták Európáért frakcióhoz - jelentette be a párt elnöke. A spanyol párttal 5-re nőtt azoknak a szervezeteknek a száma, amelyek csatlakoztak a csoporthoz. Ahhoz, hogy a frakció megalakulhasson, még két országból kell legalább 1-1 pártnak csatlakoznia. Orbán Viktor azt mondta, hogy a képviselőcsoport hétfőn tartja alakuló ülését.

Londonban megkapta a kormányalakítási megbízást a királytól Keir Starmer, miután a Munkáspárt elsöprő győzelmet aratott a brit választásokon. Ő az Egyesült Királyság 58. miniszterelnöke. Az eddigi kormányfő, Rishi Sunak távozik a Konzervatív párt éléről, miután pártja súlyos vereséget szenvedett.

Újabb befolyásos amerikai médium szólította fel az elnökjelöltségtől való visszalépésre Joe Bident. Az Economist hetilap szerkesztői éles bírálatot fogalmaztak meg az elnök kampányirányítóival kapcsolatban is. Korábban a New York Times napilap sürgette az elnök visszalépését.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×