eur:
394.68
usd:
364.47
bux:
71150.53
2024. július 8. hétfő Ellák
A svájci Remo Freuler ünnepli gólját a németországi labdarúgó Európa-bajnokság nyolcaddöntőjének Svájc-Olaszország mérkőzésén a berlini Olimpiai Stadionban 2024. június 29-én.
Nyitókép: A svájci Remo Freuler ünnepli gólját a németországi labdarúgó Európa-bajnokság nyolcaddöntőjének Svájc-Olaszország mérkőzésén. MTI/AP/Markus Schreiber

Pikáns meccs szombatra: Svájc lendületben, Anglia gondban

Svájc története során először lehet labdarúgó-Eb-elődöntős, ha túljut az eddig látványosan szenvedő Anglián.

Története során először juthat be Európa-bajnoki elődöntőbe a svájci labdarúgó-válogatott, amely önbizalomtól duzzadva szállhat szembe szombat este a németországi kontinensviadal negyeddöntőjében a különböző gondokkal küzdő angolokkal.

A magyarokkal azonos csoportban szerepelt és onnan másodikként továbbjutott Svájc a legjobb 16 között meggyőző játékkal győzte le 2-0-ra a címvédő olasz együttest, a csapatkapitány Granit Xhaka pedig elárulta, a svájciak már a kezdő sípszó előtt biztosak voltak a sikerben.

"Soha nem láttam még ennyire komoly problémákkal küzdeni a pályán az olasz válogatottat ellenünk.

Már akkor győztünk, mielőtt elkezdődött volna a meccs, meg voltak rettenve tőlünk. Olyan volt, mint a három évvel ezelőtti egymás elleni meccsen, de ezúttal fordítva" - utalt a Bayer Leverkusennel veretlenül német bajnoki címet nyert középpályás a 2021-ben rendezett Eb-n játszott olasz-svájci találkozóra, amelyet a Squadra Azzurra nyert 3-0-ra.

Xhakának több más csapattársához hasonlóan meghatározó szerepe van a svájci válogatott menetelésében: a magyarok elleni csoportmeccsen például Michel Aebischer bizonyult a nyerő embernek, miközben a védelemnek Manuel Akanji és Fabian Schär ad rendre magabiztosságot, de a veterán Xherdan Shaqiri Skócia ellen, a fiatal Dan Ndoye pedig a házigazda németekkel játszott 1-1 alkalmával villant. Az olaszok elleni nyolcaddöntőben aztán Ruben Vargas lépett előre, góllal és gólpasszal vette ki a részét a továbbjutásból, miközben a csapat látványos és gyors, közönségszórakoztató játékkal rukkolt elő.

A szakértők és a szigetországi drukkerek által is sokat kritizált, legutóbb ezüstérmes angoloknak bizonyosan nem lesz könnyű dolguk a kompakt svájciakkal szemben, Gareth Southgate szövetségi kapitánynak ráadásul már a kezdőcsapat összeállítása is okozhat némi fejtörést, a védelemből ugyanis

  • eltiltás miatt Marc Guéhi hiányozni fog,
  • John Stones láthatóan sérüléssel bajlódik,
  • Luke Shaw pedig február óta nem játszott tétmeccset, ugyancsak sérülés miatt.

A sokat kritizált Southgate emiatt elképzelhető, hogy háromvédős felállást választ majd, erre viszont legutóbb a 2021-es, Wembley Stadionban játszott Eb-döntő óta nem volt példa. Az angolok az edzésen már gyakorolták ezt az összeállítást, amelyben Kyle Walker a jobboldali védő, az Arsenalban jobbszélsőként játszó Bukayo Saka pedig baloldali szárnyvédőként robotolhat az egyik tizenhatostól a másikig.

Murat Yakin svájci szövetségi kapitány együttérzőn nyilatkozott Southgate-ről és az angolokat ért kritikákról, jelezve, hogy ő maga is megtapasztalta már azt, amikor a közhangulat nem a csapat mellett van.

"Tavalyról valamelyest számomra is ismerős ez az érzés, de edzőként ilyenkor semmi mást nem tudunk tenni, mint koncentrálunk a mérkőzésre, a felkészülésre és a játékra, azt pedig, ami a sajtóban megjelenik, igyekszünk kizárni" - mondta Yakin.

Az angol-svájci örökmérleg szigetországi fölényt mutat, legutóbb 1981-ben fordult elő, hogy Svájc le tudta győzni a Háromoroszlánosokat, akik az eddig lejátszott 27 egymás elleni összecsapásból 18-at nyertek meg, s hat döntetlen mellett mindössze háromszor szenvedtek vereséget.

Angliának Aranylabda-várományosként ott van a csapatában a Real Madriddal spanyol bajnok és Bajnokok Ligája-győztes Jude Bellingham, aki a szlovákok elleni nyolcaddöntőben a 95. percben egyenlített látványos, ollózós góllal, hogy aztán a hosszabbítás első percében a gólfelelős Harry Kane fejesével a továbbjutást eldöntő találat is megszülessen.

Az angolok ugyanakkor

Svájchoz hasonló erősségű riválissal nem igazán találkoztak még a mostani tornán,

a csoportkörben Szlovéniával (0-0) és Dániával (1-1) is döntetlent játszottak, az utolsóként búcsúzó szerbeket pedig csupán 1-0-ra verték meg.

Az Anglia-Svájc negyeddöntő szombaton 18 órakor kezdődik Düsseldorfban és az M4 Sport élőben közvetíti. A továbbjutó Hollandiával vagy Törökországgal csap majd össze a fináléba kerülésért.

A várható kezdőcsapatok:

Anglia: Pickford - Walker, Stones, Konsa - Alexander-Arnold, Mainoo, Rice, Saka - Bellingham, Foden - Kane

Svájc: Sommer - Schär, Akanji, Rodríguez - Aebischer, Freuler, Xhaka, Rieder - Vargas, Embolo, Ndoye

Címlapról ajánljuk

Megvannak az új Patrióták Európáért-frakció céljai a következő öt évre

Megalakult a Patrióták Európáért európai parlamenti frakciója, mely 12 európai tagállam 84 képviselőjét foglalja magába; célja, hogy változást hozzon az uniós politikában - mondta Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselőcsoportjának elnöke Brüsszelben, a pártcsoport EP-frakciójának alakuló ülését követően.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.09. kedd, 18:00
Kalas Vivien
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézet főreferense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×