eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Professors and assistants explaining a lecture to a group of college students.
Nyitókép: Getty Images

Ezekre az egyetemi karokra jelentkeztek idén a legtöbben

Továbbra is az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) a legnépszerűbb, de meglepő módon nem ide jelentkeztek a tanulni vágyók a legnagyobb számban.

A legfrissebb statisztikák szerint idén 120 990 fő jelentkezett valamelyik egyetem 2024 szeptemberben induló alap, osztatlan- vagy mesterképzésre - írja az eduline.hu. Mint írják, idén is a gazdasági szakok taroltak, ezért nem is meglepő, hogy a legnépszerűbb egyetemi karok között is szerepel néhány erről a területről.

A tavalyi listához képest sok változás történt, például bekerült a Nemzeti Közszolgálati Egyetem is a top tízbe - írja a portál. Tehát a következő lett 2024-ben a tíz legnépszerűbb kar a nappali és levelező tagozatos, alap- és osztatlan képzési szintű, állami ösztöndíjas elsőhelyes jelentkezők számai alapján:

  1. Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar
  2. Budapesti Gazdasági Egyetem Pénzügyi és Számviteli Kar
  3. Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar
  4. Eötvös Loránd Tudományegyetem Pedagógiai és Pszichológiai Kar
  5. Budapesti Gazdasági Egyetem Külkereskedelmi Kar
  6. Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar
  7. Eötvös Loránd Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar
  8. Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Kar
  9. Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kar
  10. Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar

Népszerű volt egyébként a Corvinus Egyetem is, azonban az intézménynek 2022 júliusa óta nincsenek hivatalosan karai, helyette intézetek vannak az egyetemen.

Mint írják, a tízes toplistába éppen csak nem fért bele a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kara, valamint a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi kara.

Megjegyzik, hogy idén az Oktatási Hivatal friss statisztikáiban az nem látszik, hogy egy adott képzésre összesen hányan jelentkeztek. Csupán az elsőhelyes jelentkezők számát tüntetik fel, azt nem, hogy egy adott szakra összesen hányan jelentkeztek, például a listájuk második, harmadik, vagy akár hatodik helyén.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×