eur:
394.63
usd:
364.53
bux:
71150.53
2024. július 9. kedd Lukrécia
Joe Biden amerikai elnök videokonferencia keretében találkozik Hszi Csin-ping kínai elnökkel (a képernyőn) a washingtoni Fehér Ház Roosevelt-szobájából 2021. november 15-én.
Nyitókép: MTI/EPA/UPI pool/Sarah Silbiger

Kettős nyomás alatt az Egyesült Államokban élő kínaiak

Kína egyre nagyobb hűségnyilvánítást követel meg külföldön élő állampolgáraitól az ország és a párt iránt. Az Egyesült Államokban élő és tanuló fiatal kínaiak ezért néha két tűz között találják magukat.

Főleg azokra a kínaiakra nehezedik nagyobb nyomás, akik otthoni karrierjük építése érdekében beléptek a Kommunista Pártba. Egyes becslések szerint csak

az Egyesült Államokban legalább 10 ezer kínai kommunista párttag él.

Ők persze egy cseppnek számítanak az 5,5 milliós kínai diaszpóra tengerében. Viszont sokan vezető pozíciókban vannak egyetemeken, technológiai és pénzügyi vállalkozásoknál – írja a Financial Times.

Ezeket a kínai állampolgárokat felszólítják, hogy vegyenek részt olyan online webináriumokon, ahol megtanítják nekik, hogyan kell népszerűsíteni Kínát amerikai ismerőseik körében. Megkövetelik továbbá tőlük, hogy fizessék a párttagsági díjat, hogy tanulmányozzák a Kínából küldött politikai anyagokat. Emellett kapcsolatot kell tartaniuk pártilletékesekkel, hogy azok ellenőrizzék, töretlen-e a hűségük. Az FT mindezt az általa látott dokumentumokra és az érintettekkel folytatott interjúkra alapozva írta.

Az üzleti lap tíz, Amerikában élő kínait kérdezett meg, akik vagy diákok, vagy dolgozók, és ők elismerték: követték a felszólítást, és pozitív hangnemben beszéltek az országról a nyilvánosság előtt. Akik dolgoznak, elmondták:

igyekeznek elkendőzni a párttagságukat, amikor amerikai vízumért folyamodnak, sőt, akár le is tagadják.

A pekingi rendelkezéseket a világ minden részén élő kommunista párttagokra kiterjesztették. Az Egyesült Államokban – ahol egyre nagyobb az aggodalom Kína szándékai iránt, és ami nyomán szóba került a TikTok betiltása, és az, hogy a kínaiak kémkedhetnek – különös figyelmet kaptak az előírások. Mint Neil Thomas, az Ázsiai Társaság Politológiai Intézet kutatója elmondta az FT-nek, a globális kínai pártpropaganda és az amerikai külföldiügynök-törvény jogilag lehetetlen helyzetbe juttathatja a párttagokat, akik a világ legnagyobb kapitalista gazdaságában élnek. „A párttagoknak követniük kell a központi pártszervek utasításait, de az amerikai törvények ezt éppenséggel tilthatják a számukra” – jegyezte meg.

Amerikai ügyvédek szerint a kínai párttagok szembekerülhetnek az idegenügynök-törvénnyel. E szerint a külföldi kormányok vagy politikai szereplők javára népszerűsítő kampányokat folytatóknak idegen ügynökként regisztrálniuk kell az amerikai igazságügyi minisztériumnál.

„Ha javítani akarja egy külföldi kormány vagy ország megítélését és ezt egy külföldi szereplő felkérésére teszi, akkor belefuthat az idegen ügynök törvénybe. Nincs korlátozás abban, hogy kit lehet ügynöknek minősíteni” – mondta Tessa Capeloto ügyvéd. Az amerikai szabályok szerint akinek köze van egy autoriter párthoz, az nem kaphat zöld kártyát. A kínaiak esetében 83 százalékos az elutasítási arány.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Németország szerint Európa nyert Franciaországban, de a káosz korszaka jön

Németország szerint Európa nyert Franciaországban, de a káosz korszaka jön

Német kormánypárti és konzervatív ellenzéki visszafogott derűláttással értékelték a francia nemzetgyűlési választások eredményét. Általános megítélés szerint az eredmény jó hír Európának, ugyanakkor Franciaország nehéz időszak előtt áll. Eltérő ugyanakkor Emmanuel Macron szerepének megítélése.

Megvannak az új Patrióták Európáért-frakció céljai a következő öt évre

Megalakult a Patrióták Európáért európai parlamenti frakciója, mely 12 európai tagállam 84 képviselőjét foglalja magába; célja, hogy változást hozzon az uniós politikában - mondta Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselőcsoportjának elnöke Brüsszelben, a pártcsoport EP-frakciójának alakuló ülését követően.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.09. kedd, 18:00
Kalas Vivien
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézet főreferense
Vegyes zárás az amerikai tőzsdéken

Vegyes zárás az amerikai tőzsdéken

Jelentősen alulteljesítő ma az egyébként vegyes európai hangulatban a magyar tőzsde, miután a kormányinfón ma bejelentették, hogy új különadókat vezet be a kormány. A bankszektorban nem változik a bankadó mértéke, de megemelik a tranzakciós illetéket és "devizaváltási illeték" néven egy teljesen új adót is kivetnek. "Az energiaszektorra és a multinacionális cégekre kivetett extraprofitadó – ide értve a kiskereskedelmi adót is – nem csökken" - derült ki a mai kormányinfón. A bejelentések hatására nem meglepő módon esik az OTP és a Mol árfolyama.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×