eur:
397.62
usd:
358.4
bux:
74128.79
2024. október 1. kedd Malvin

Egy zsák szenet kaptak a nagy szennyezők Balin

Indonézia több millió fát ültetett, hogy ezzel ellensúlyozza az ENSZ Balin rendezett klímacsúcsa során a légkörbe kerülő széndioxidot. Több, mint 15 ezer kormányzati illetékes, szakértő és újságíró vesz rész a 11 napos tanácskozáson, amelynek során a globális felmelegedés elleni konkrét lépésekről tárgyalnak.

Az ENSZ-égisze alatt kezdődött klímacsúcs elsőnapja a pr-fogások napja volt. Rachmat Witolear indonéz környezetvédelmi miniszter bejelentette, hogy országa többmillió fát ültet Szumátra, Kalimantan és Jáva szigetén a találkozó miatt a légkörbe kerülő melegházi gázok ellensúlyozására, avagy zöld zsargonban: "offszetelésére".

A fenyő, akác és trópusi meranti fákat négy és félezer hektáron ültetik el. A fák számítások szerint 900 ezer tonna széndioxidot kötnek majd meg, míg a csúcsra érkezők összesen 500 ezer tonnát juttatnak a légkörbe.

Ki a nap kövülete?

Közben aktivisták megnevezték "A nap fosszilis kövülete" nagydíj első nyerteseit. Az Egyesült Államok, Kanada és Szaúd-Arábia, mint nagy CO2 kibocsájtók egy nemzeti lobogójukkal díszített zsák szenet kaptak a csúcs mezsgyéjén zajló alternatív rendezvényen.

A díjat országa nevében átvevő egyik fiatal amerika aktivista viccesen közölte, hogy "a klímaváltozás elleni nemzetközi fellépés akadályozásáért" jutott hazájának a kétes értékű elismerés.

Szaúd-Arábia, a világ legnagyobb olajexportőre arról ismert környezetvédő körökben, hogy nem hajlandó határértékeket elfogadni a klímaváltozást elősegítő gázok kibocsájtásáról. Kanada pedig ugyan aláírta a kiotói jegyzőkönyvet, de nem tartotta be a vállalásait.

Az új ausztrál miniszterelnök azonnal aláírta a jegyzőkönyvet

A publicitáshoz csatlakozott Kevin Rudd új ausztrál miniszterelnök is, aki hivatali esküjének letétele után szinte azonnal aláírta a kiotói jegyzőkönyvet - amit elődje, John Howard nem volt hajlandó megtenni.

A 11 napos konferencián a résztvevők egy új nemzetközi megállapodás kidolgozása felé próbálják megtenni a lépést. Ez a tervek szerint két éven belül megszülető egyezmény szigorú kibocsájtási korlátozásokat vezetne be. A kiotói jegyzőkönyet mindössze 36 iparosodott ország fogadta el és vállalt kötelezettséget arra, hogy 2012-ig az 1990-es szinthez képest mindössze öt százalékkal csökkenti az üvegházi gázok kibocsájtását.

Az ausztrál lépés nyomán egyre nagyobb nyomás nehezedik a legnagyobb kibocsájtóra, az Egyesült Államokra. A klímaváltozás elleni fellépésről szóló tárgyalásokon az egyik legnagyobb vitás pont az, hogy mekkora részben állja a fejlett, vagy a fejlődő világ a szükséges intézkedések - így a gazdasági növekedést mérséklő kibocsájtáscsökkentés - költségeit.

Címlapról ajánljuk

"Libanon az ország történetének egyik legveszélyesebb szakaszába ért"

Heves összecsapások folynak az izraeli hadsereg egyik hadosztálya és a Hezbollah között Dél-Libanonban. Megszólalt az országába való izraeli behatolásról Nadzsib Mikati kormányfő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
Betört Libanonba az izraeli hadsereg, dübörög az Északi Nyilak hadművelet - Híreink a közel-keleti konfliktusról kedden

Betört Libanonba az izraeli hadsereg, dübörög az Északi Nyilak hadművelet - Híreink a közel-keleti konfliktusról kedden

Magyar idő szerint este kilenckor elkezdte megdolgozni az izraeli tüzérség Libanon határ menti területeit. Az Egyesült Államokkal történő egyeztetést követően Jeruzsálem bejelentette, hogy a korábbi elvárásokkal ellentétben nem fogják megszállva tartani Libanon déli részét, "mindössze" a Hamász infrastruktúráját semmisítik meg. A libanoni reguláris erők már a támadás előtt visszavonultak, a nemzetközi közösség több tagja pedig még most is fegyvernyugvásra szólít fel. Hajnalban bejelentette Jeruzsálem, hogy betörtek Libanonba az izraeli katonák. Cikkünk folyamatosan frissül Izrael libanoni inváziójának legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×