eur:
397.62
usd:
358.4
bux:
74128.79
2024. október 1. kedd Malvin

Orosz választások: a megfigyelőknek nem tetszik, ami a Kremlnek természetes

Külföldi és a nem kormánypárti orosz megfigyelők is megkérdőjelezik a hétvégi választások tisztaságát. A voksolást az Egységes Oroszország párt nyerte, amelynek Vlagyimir Putyin elnök vezette a listáját. Bejutott a parlamentbe a kommunisták mellett a radikális nézeteket valló Liberális Demokrata Párt és az Igazságos Oroszország párt is.

Gennagyij Zjuganov, a 11 százalékot kapott kommunisták vezére felháborítónak nevezte az Egységes Oroszország elsöprő győzelmét, és azt állította, hogy elcsalták a pártjától a voksok 11 százalékát. A kommunisták ezért újraszámolják a szavazatokat.

Az EBESZ és az Európa Tanács megfigyelői szintén azt mondták, hogy a választások nem voltak tisztességesek. A külföldi illetékesek szerint a voksolás "a politikai vetélkedést erősen korlátozó" légkörben zajlott.

Összefonódott hatalmi ágak

A külföldieknek például nem tetszett, amit Borisz Grizlov, a győztes Egységes Oroszország párt vezetője természetesnek tart, azaz, hogy a szavazás valójában referendum volt Vlagyimi Putyin elnökről. Luc van den Brande, az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének delegációvezetője ezt úgy kommentálta, hogy "nincsenek szétválasztva a hatalmi ágak".

Az orosz központi választási bizottságnak viszont úgy tűnik, hogy a megfigyelők az irodájukban írták meg a jelentést, és nem voltak jelen a voksolásnál, mert akkor látták volna a szavazók lelkesedését. Vlagyimir Pligin, a Duma alkotmányügyi bizottságának vezetője szerint "az orosz nép legitimmé tette a szavazást".

A főnök világossá tette, kire kell szavazni

Arról, hogy mik voltak a választást befolyásoló módszerek, a Golosz nevű független orosz szervezet számolt be. Grigorij Mekonjantsz, a szervezet egyik illetékese elmondta: sok jelentést kaptak arról, hogy a szavazókat munkaadójuk arra kényszerítette, hogy a munkahelyükön szavazzanak - a főnök jelenlétében. A Golosz szerint sok helyen fizettek a szavazatokért, és több választót is egyszerre beengedtek a szavazófülkékbe.

Andrej Klicskov, a kormánypárt 306 helyével szemben 57 mandátumra számító kommunisták jogi képviselője szerint előfordult, hogy megfigyelőik nem mehettek be a szavazóirodákba. Erre panaszkodott a Jobboldali Erők Szövetsége is, amely nem jutott be a Dumába.

Vita a külföldi megfigyelőkkel

A választásokat több ezer, főleg pártaktivista figyelte meg - külföldről azonban csak 400-an érkeztek azt követően, hogy az orosz hatóságok vitába keveredetek a legnagyobb európai megfigyelő szervezettel. A Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok hivatala azért nem küldött megfigyelőket, mert szerinte az orosz hatóságok szándékosan húzták az időt a vízumok kiadásával. Putyin elnök viszont azzal vádolta meg a szervezetet, hogy az Egyesült Államok nyomására - Oroszországot befeketítendő - döntött a bojkott mellett.

Parlamenti képviselő lesz Andrej Lugovoj is, akit Nagy-Britanniában a Kremlt élesen bíráló egykori menedékjogot kapott titkos ügynök, Alekszandr Litvinyenko meggyilkolásával vádolnak. A Lugovojt listáján szerepeltető Liberális Demokrata part átlépte a 7 százalékos küszöböt, és 40 mandátumra számíthat. A megfigyelők által szintén a Kreml "alibi ellenzékének" kikiáltott Igazságos Oroszország part a várakozások szerint 38 helyet kap.

Címlapról ajánljuk

"Libanon az ország történetének egyik legveszélyesebb szakaszába ért"

Heves összecsapások folynak az izraeli hadsereg egyik hadosztálya és a Hezbollah között Dél-Libanonban. Megszólalt az országába való izraeli behatolásról Nadzsib Mikati kormányfő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
Betört Libanonba az izraeli hadsereg, dübörög az Északi Nyilak hadművelet - Híreink a közel-keleti konfliktusról kedden

Betört Libanonba az izraeli hadsereg, dübörög az Északi Nyilak hadművelet - Híreink a közel-keleti konfliktusról kedden

Magyar idő szerint este kilenckor elkezdte megdolgozni az izraeli tüzérség Libanon határ menti területeit. Az Egyesült Államokkal történő egyeztetést követően Jeruzsálem bejelentette, hogy a korábbi elvárásokkal ellentétben nem fogják megszállva tartani Libanon déli részét, "mindössze" a Hamász infrastruktúráját semmisítik meg. A libanoni reguláris erők már a támadás előtt visszavonultak, a nemzetközi közösség több tagja pedig még most is fegyvernyugvásra szólít fel. Hajnalban bejelentette Jeruzsálem, hogy betörtek Libanonba az izraeli katonák. Cikkünk folyamatosan frissül Izrael libanoni inváziójának legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×