eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga

Kupleráj a Nemzeti Galériában

November 18-ától nagy közönségsikerre és kemény bírálatokra számíthat London legtekintélyesebb képzőművészeti múzeuma, a National Gallery. Hagyományaitól eltérően, két amerikai kortárs művész installációs munkáját mutatja be, s ez nem más, mint az amszterdami vöröslámpás negyed azon híres-hírhedt utcájának egy részlete, ahol az örömlányok kirakatokban kínálják a bájaikat.

A kaliforniai művészházaspár, Ed Kienholz és Nancy Reddin 1983 és 1986 között készítette el az amszterdami Hoerengracht utca egy rövid szakaszának a mását, a kirakatfülkékkel, s bennük az álldogáló, vetkőző, piperézkedő prostikkal. Nem annyira csábosak, mint inkább melankolikusak és kiszolgáltatottak.

A néhai Ed Kienholz szobrász 1972-ben, egy Los Angeles-i partin ismerkedett meg a fotóművész Nancy Reddinnel, elvette feleségül, és attól kezdve együtt alkották installációkat. Kienholz akkor már közismert volt meglehetős botrányt keltett műveiről, például arról a kompozíciójáró, ami egymásba bonyolódott szerelmes párt ábrázol egy autó hátsó ülésén. Az életből merített témákat fotografikusan megjelenítő amerikai stílusiskola tagjai "funk artnak" nevezték el művészetüket.

A néhai Ed Kienholz és özvegye, Nancy Reddin legnagyobb méretű installációja az amszterdami örömlányok utcájának ábrázolt részlete. Miért mutatja be november 18-ától a tekintélyes brit National Gallery? Nicholas Perry igazgató célja egymás mellé helyezni olyan németalföldi klasszikus mesterek, mint Vermeer vagy De Hooch utcaképeit és a 20-ik század képzőművészetének e jellemző képviselőjét.

Az installáció részletesen mutatja be a helyszínt. A két művész modell-lányokról mintázta alakjait, és ott vannak mellettük a kirakat-fülkékben a tárgyak, amiket kezük ügyébe készítettek: a rúzsok, csipkés alsóneműk, kézitükrök, lavórok, törülközők. Mindent vastag, lecsorgó lakkréteg borít, az alakokat, a tárgyakat, a piszkos fűtőtesteket, a téglafalat, jelezve, hogy plasztik világ ez. Színes lámpák villognak, az egyik fülkéből zene szól. A másikban öleb hever az örömlány mellett.

Az 1980-as évek óta sokat változott a Hoerengracht, kevesebb a kirakat és nagyobb a tisztaság. De az amszterdami régi városnegyed hangulata még olyan, mint Vermeer idején volt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Muhari Eszter harmadik, megvan az első magyar érem Párizsban!

Muhari Eszter harmadik, megvan az első magyar érem Párizsban!

A 21 éves Muhari Eszter 15-14-re legyőzte az észt Nelli Differtet, s ezzel bronzérmes lett a párizsi olimpia női párbajtőr egyéni számában. A nap során öt asszójából négyet megnyert, élete eddigi legnagyobb sikerét érte el.

Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

A miniszterelnök-pártelnök a 33. Bálványosi Szabadegyetemen tartott előadást. Kifejtette, miért csak kívülről lehet békét kikényszeríteni Ukrajnában, miért folytat szemforgató és álságos politikát Lengyelország, miért elkerülhetetlen, hogy Ázsia legyen a világhatalom új központja. Orbán Viktor elmondta: elkészült egy 2030-nál hosszabb időtávra érő magyar nagystratégia.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×