eur:
392.49
usd:
361.36
bux:
72745.29
2024. július 25. csütörtök Jakab, Kristóf
Nyitókép: Unsplash.com

Hajtóvadászat Szlovákiában: ismét emberre támadt egy medve

Újabb medvetámadás történt Szlovákiában. Ezúttal egy kerékpárosra támadt rá a ragadozó szerda este a turócszentmártoni járásbeli Sutó egyik erdei útján. A férfi kórházba került. Az év eleje óta 41 olyan medvét pusztítottak el Szlovákiában, amelyet a hatóságok problémás vadállatnak minősítettek.

A medvetámadásról szerdán, a késő délutáni órákban érkezett bejelentés a 112-es segélyhívószámra. „A járőrök a helyszínre érkezésük után megállapították, hogy egy barnamedve támadott meg egy kerékpáron közlekedő férfit. Az alsó és felső végtagjain szenvedett sérüléseket. A mentősök, miután ellátták a férfit, nyílt sebekkel szállították a turócszentmártoni kórházba” – magyarázta Gabriela Kremeňová, a Zsolnai Kerületi Rendőr-főkapitányság szóvivője.

A barnamedve akciócsoport is kiszállt a helyszínre. „A rendőrség segítséget ajánlott az akciócsoportnak a medve megkeresésében. A ragadozót azonban nem sikerült megtalálni” – tette hozzá a szóvivő, s egyben óvatosságra intette a lakosokat, ha a természetben tartózkodnak.

Az Állami Természetvédelmi Hivatal az év elejétől július 1-jéig 793 bejelentést regisztrált a medve jelenlétével vagy emberrel való találkozásával kapcsolatban. Az év eleje óta 41 olyan medvét pusztítottak el Szlovákiában, amelyet a hatóságok problémás vadállatnak minősítettek. Ez négyszer több, mint amennyit tavaly ugyanebben az időszakban likvidáltak – tájékoztatott a szlovák környezetvédelmi minisztérium.

A tárca nemrégiben új irányelveket és intézkedési javaslatokat tett közzé arról, hogy pontosan hogyan szükséges eljárni a településeknek a medvékkel kapcsolatban esetlegesen fennálló rendkívüli helyzet esetén. A rendkívüli helyzet kihirdetése után a válságstábnak meg kell határoznia azt a területet, ahol a vadászat engedélyezhető. A vadászati tilalom alóli felmentést ezen a területen először a környezetvédelmi minisztériumnak kell engedélyeznie.

A kérvénynek tartalmaznia kell a problémás egyedekről és a veszélyesnek minősülő találkozások számáról szóló adatokat. A kérelmezőnek indokolnia kell a helyszín kiválasztását is, illetve azt is szükséges leírni, milyen megelőző intézkedéseket tettek a vadállat elhajtása érdekében. Egyes európai jelentőségű védett területek, sűrű erdőállományok és kukoricaföldek kikerültek azon területek közül, amelyekre a környezetvédelmi minisztériumtól felmentést lehet kérni. A medvék jelenlétét bejelentő vonal július 15. óta működik, veszély esetén a 112-es segélyhívószámra irányít át.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.26. péntek, 18:00
Sós Csaba
a magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×