eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga
A 2024-es labdarúgó-Európa-bajnokság szurkolói zónájának dekorációja Frankfurtban 2024. június 7-én. A tornát 2024. június 14. és július 14. között rendezik Németországban.
Nyitókép: MTI/AP/Michael Probst

Sajátos eredményhirdetés a labdarúgó Eb-n: több mint kilencezer jogosulatlan behatolás

Lassan feledésbe merül a labdarúgó-Európa-bajnokság, amelyet június 14. és július 14. között rendeztek Németországban, de még folyik a mérlegkészítés. Ezúttal a határok ellenőrzését értékelték az illetékesek.

A legfrissebb mérleg szerint jó bizonyítványt érdemel a rendőrség, illetve a határőrség is az Eb-n. Nancy Faeser belügyminiszter utasítására már napokkal az Eb előtt megerősítették az ellenőrzést a német határok mentén, a cél az illegális bevándorlás megfékezése, a terrorcselekmények megakadályozása és a potenciális bűnözők beszivárgásának megfékezése volt. Mindezt az is szükségessé tette, hogy az Eb előtti hónapokban Németországban is jelentősen megnőtt az iszlamista terrorcselekmények száma.

A német rendőrség potsdami főparancsnoksága most tette közzé a szigorított határellenőrzéssel kapcsolatos mérleget. A ZDF közszolgálati médium által ismertetett adatok szerint a szövetségi rendőrség, illetve a határőrség június 7. és július 19. között a határokon több mint 1,6 millió személyt ellenőrzött.

Közülük 9182 volt az illegálisnak, hivatalos megfogalmazás szerint jogosulatlannak minősített belépni akarók száma.

Az erről szóló közlemény szerint közülük 6401 személyt a határokon visszafordítottak, továbbá 1198 belépő ellen azonnali elfogatóparancsot adtak ki, míg 275 olyan személyt is őrizetbe vettek, akit embercsempészéssel gyanúsítottak.

A belügyminiszter néhány nappal az Eb után jelentette be, hogy a Dániából és a Benelux-országokból érkezők számára megszűnik a határellenőrzés, a cseh, a lengyel és a svájci határon december 15-ig továbbra is ideiglenes ellenőrzés lesz, az osztrák–német határon pedig november 11-ig.

Az Eb idejére elrendelt ideiglenes határellenőrzés a francia–német határon augusztus 11-ig, a párizsi olimpia végéig fennmarad.

A miniszter szerint az intézkedésre a francia hatóságokkal szoros együttműködésben az olimpiai játékok legmagasabb szintű biztonságának szavatolása érdekében kerül sor.

A német belügyminisztérium már napokkal ezelőtt arról tájékoztatott, hogy a tíz rendező városban mintegy 2,6 millióan vettek részt a mérkőzéseken, és további hatmillióan voltak jelen a kijelölt szurkolói zónákban. Az Eb ideje alatt 170 letartóztatásra és 320 őrizetbe vételre került sor. A rendőrség szerin közel 2300 bűncselekmény kapcsolódott a tornához. A miniszter akkor úgy értékelt, hogy sokkal kevesebb biztonsági incidens és szabálysértés történt, mint amennyire a hatóságok előzetesen számítottak.

Címlapról ajánljuk
Bánhidi Bence: a lecke fel van adva

Bánhidi Bence: a lecke fel van adva

A magyar férfi kézilabda-válogatott tagjai szerint a rossz kezdés volt az Egyiptom elleni vereség oka, de arra lehet építeni, hogy nyolcgólos hátrányból is felállt a csapat.

Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

A miniszterelnök-pártelnök a 33. Bálványosi Szabadegyetemen tart előadást. Kifejtette, miért csak kívülről lehet békét kikényszeríteni Ukrajnában, miért folytat szemforgató és álságos politikát Lengyelország, miért támogatja annyi ország Oroszországot, mi a nagyság titka, miért elkerülhetetlen, hogy Ázsia legyen a világhatalom új központja. Orbán Viktor elmondta: elkészült egy 2030-nál hosszabb időtávra érő magyar nagystratégia.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×