eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga
Nyitókép: Pixabay

Villogás vezetés közben? Lehúzott ablak? Máris repül a büntetés a sofőrnek!

Rengeteg magyar utazik Horvátországba tavasztól őszig, neki érdemes figyelniük néhány olyan szabályra is, amelyért itthon nem jár büntetés.

Horvátországban több olyasmiért is büntethet a rendőr, amire egy magyar az itthoni szabályok alapján tán nem is gondolna. A Vecernji List összeállítása alapján a vg.hu azt írta, az egyik ilyen, ha a magára hagyott autó ablakát leengedve hagyja a sofőr vagy az utasa. A horvát közúti közlekedés biztonságáról szóló törvény szerint ugyanis a sofőrnek a jármű elhagyása előtt gondoskodnia kell róla, hogy az autó magától ne mozdulhasson el, illetve mindent meg kell tennie, hogy a kocsit illetéktelen személy se indíthassa el. Ezért a szabálysértésért a horvát rendőrök 30 eurós bírságot szabnak ki.

Senki ne próbálkozzon a horvát autópályán azzal, hogy az előtte haladónak villogással jelezze, hogy szeretne nála gyorsabban haladni, ezért váltson sávot. A horvát jogszabályok szerint tilos az utakon a többi sofőrt fény- és hangjelzésekkel megzavarni a vezetésben, így aki ezt mégis megteszi, az

egy 260 eurós csekkre számíthat.

Ugyanekkora bírság jár azért is, ha valaki szlalomozva előzget az autópályán.

Horvátországban is tilos a leállósávban haladni, mindegy, mekkora a dugó. Aki ezt a tilalmat nem tartja be, az 260 eurós csekket kaphat a veszélyeztetésért.

A gyorshajtás mindenhol veszélyes és büntetik is. Horvátországban a települések közti országutakon is nagyon résen kell lenni, de településen belül sem érdemes jobban nyomni a pedált, mint amit a szabályok, táblák engednek.

  • Gyorshajtásért településen belül 30 euró a büntetés, ha legfeljebb 10 kilométer per órával lépi át valaki a megengedett határt. 10–20 kilométeres sebességtúllépésnél 60, 20–30 kilométer per óra esetén már 130 euró a bírság. 30–50 kilométer per óra között 290–920 euró közötti összeget vés a rendőr a csekkre. Aki 50 kilométer per óránál többel lépi át a megengedett legnagyobb sebességet településen belül, az akár 2650 eurós bírsággal vagy 60 napig terjedő szabadságvesztéssel nézhet szembe.
  • Az autópályákon és a gyorsforgalmi utakon valamivel enyhébbek a szankciók. A bírság mértéke ezeken az utakon 60 és 1990 euró között ingadozhat.

A biztonsági öv bekapcsolásának elmulasztása 130 euróba fájhat utasonként (a hátsó ülésekre is vonatkozik a kötelező övhasználat).

Ittas vezetésért is büntethetnek, bár zéró tolerancia nincs:

  • 0,5–1 ezrelék között 390–660 euró,
  • 1–1,5 ezrelék között 660–1990 euró,
  • 1,5 ezrelék felett 1320–2650 euró a bírság, vagy 60 nap szabadságvesztés.

A legmagasabb büntetési kategóriát alkalmazzák azoknál, akik kábítószer hatása alatt ülnek a volán mögé.

Akit telefonnal a kézben kap el a rendőr (mindegy, hogy telefonált vagy üzenetet írt vagy bármi mást csinált rajta), az 130 eurós csekkre számíthat.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

A miniszterelnök-pártelnök a 33. Bálványosi Szabadegyetemen tart előadást. Kifejtette, miért csak kívülről lehet békét kikényszeríteni Ukrajnában, miért folytat szemforgató és álságos politikát Lengyelország, miért támogatja annyi ország Oroszországot, mi a nagyság titka, miért elkerülhetetlen, hogy Ázsia legyen a világhatalom új központja. Orbán Viktor elmondta: elkészült egy 2030-nál hosszabb időtávra érő magyar nagystratégia.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 27. 07:40
2024. július 27. 07:00
×
×
×
×