eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (k) előadást tart a 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban az erdélyi Tusnádfürdőn 2024. július 27-én. Mellette Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke (b) és Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke (takarásban).
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Nem hagyták szó nélkül Orbán Viktor beszédét az ellenzéki pártok

Erdélyben, a bálványosi szabadegyetemen szombaton délelőtt mondott beszédet a miniszterelnök, aki egy "magyar nagystratégia" megalkotásának szükségességéről és folyamatáról is beszélt az általa vázolt világrendváltás kapcsán.

A nemzeti stratégiáról szóló hablaty nem takarja el Magyarország stratégiai meggyengülését, ami Orbán történelmi, poltikai ámokfutásának következménye – írta közleményében Kálmán Olga, a Demokratikus Koalíció frakciószóvivője.

"A politikai akarnokot vakká tette a háború, személyes és poltikai kiszolgáltatottsága az oroszoknak. Orbán a világ helyett csak szörnyű poltikai szövetségeseinek érdekeit látja, politikája nem építi, hanem elveszíti Magyarországot. Aki egyszerre állítja, hogy Európa, mint politikai projekt halott, de mint katonai, védelmi projektet építeni kell, az nemcsak hogy nem érti, közös politika nélkül nincs közös védelem, hanem egyenesen a magyar embereket veszélyezteti" – értékelt.

A párt szerint ha a miniszterelnök nem negyedosztályú nemzetközi stratéga szerepében tetszelegne és tenné a dolgát, akkor ma Magyarország nem lenne a régió és az EU legrosszabbul teljesítő országa a fizetések értékében, inflációban, az egészségügy állapotában.

"A magyar felemelkedés egyetlen lehetősége, hogy megszabaduljunk Orbántól és utat nyissunk a Demokratikus Koalíció által képviselt politikának" – fogalmaztak a közleményben.

Orbán Viktortól egy új magyar csodáról, a Magyar nagy stratégiáról hallhattunk előadást – értékelt az MSZP. Mint Molnár Zsolt országgyűlési képviselő írta, a miniszterelnök elfelejtett beszélni arról, hogy a kormány elhibázott gazdaságpolitikájának köszönhetően a közelmúltban egymilliárd eurónyi hitelt kellett felvennünk Kínától, miközben elbuktuk a hazánknak járó EU-s pénzeket. Arról is elfelejtett beszélni, hogy a magas infláció és a magas államadósság miatt ma a magyar állam többet költ az államadósságra, mint az egészségügyre (közel 3000 milliárd forint), illetve GDP-arányosan a magyar állam költi a legtöbb pénzt államadósságra az EU-ban – írták.

"Csak remélni tudjuk, hogy a mai – amerikai elnökválasztási kampányba is beillő – beszédében Orbán Viktor nem Magyarország kilépését készítette elő az Európai Unióból" – zárul a közlemény.

A Momentumtól Varsányi Áron szóvivő röviden reagált: "Miről szólt Orbán tusványosi beszéde? Trump, Trump és Trump. Miről kellett volna szólnia? Arról, hogyan lesznek klimatizált kórházak és hogyan lesz működő MÁV".

A Tisza Párt, a Párbeszéd-Zöldek, az LMP, a Jobbik és a Mi Hazánk egyelőre nem reagált.

A miniszterelnök beszédének tudósítását itt olvashatják, teljes terjedelmében pedig itt hallgathatják vissza.

Címlapról ajánljuk
Bánhidi Bence: a lecke fel van adva

Bánhidi Bence: a lecke fel van adva

A magyar férfi kézilabda-válogatott tagjai szerint a rossz kezdés volt az Egyiptom elleni vereség oka, de arra lehet építeni, hogy nyolcgólos hátrányból is felállt a csapat.

Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

A miniszterelnök-pártelnök a 33. Bálványosi Szabadegyetemen tart előadást. Kifejtette, miért csak kívülről lehet békét kikényszeríteni Ukrajnában, miért folytat szemforgató és álságos politikát Lengyelország, miért támogatja annyi ország Oroszországot, mi a nagyság titka, miért elkerülhetetlen, hogy Ázsia legyen a világhatalom új központja. Orbán Viktor elmondta: elkészült egy 2030-nál hosszabb időtávra érő magyar nagystratégia.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×