eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga
Bullying, aggression and violence scene between two males, one young adult male punches his peer near a bricks wall
Nyitókép: mrohana/Getty Images

Durván megugrott a rablások száma a német nagyvárosokban

Egyre több az esti, illetve éjszakai rablások száma Németországban. A helyzet olyannyira aggasztó, hogy rendőrségi adatok alapján már lista is készült több város biztonsági helyzetéről.

A Bild szerint a rablásokban a listavezető Alsó-Szászország tartomány fővárosa, Hannover. Az 555 ezer lakosú városban a helyi rendőrség arról számolt be, hogy az utcákon, a tereken, valamint a parkokban elkövetett rablások száma a koronavírus-járvány előtti utolsó, 2019-es évről 2023 végéig 166 százalékkal növekedett. De nem sokkal jobb a helyzet az 569 ezer lakosú Brémában sem, ahol négy év alatt 108 százalékkal nőtt az utcai rablások száma. A lista harmadik helyén Észak-Rajna-Vesztfália tartomány fővárosa, Düsseldorf áll: a rablások száma három év alatt 74,2 százalékkal emelkedett.

A statisztika arról tanúskodik, hogy

nem sokkal jobb a helyzet a többi tartományi fővárosban, de a nagyvárosokban sem.

Ami pedig a három legnagyobb német várost illeti, szintén jelentős a növekedés. A 3,75 milliós Berlinben a 2019-es adatokhoz négy év alatt 29,5 százalékkal nőtt a bűncselekmények száma. Az 1,89 milliós Hamburgban 36,3 százalékos növekedést regisztráltak, míg az 1,5 millió lakosú Münchenben 82.5 százalékost.

Az adatok szerint a támadások túlnyomó többsége az esti, illetve késő esti órákban történik. Több áldozat halálfélelemről, teljes tehetetlenségről, illetve megaláztatásról számolt be. Többen voltak olyanok, akiknek még hónapokkal később is nehezükre esett, hogy felidézzék a történteket.

A rablók az adatok szerint mindenekelőtt a pénztárcákra és a mobiltelefonokra "hajtanak". Több ízben fordult elő, hogy az áldozatot már a metrón, illetve a vasúton kinézték, és leszállás után következett a tényleges támadás.

A Bild által ismertetett rendőrségi adatok szerint szinte

valamennyi városban jelentős többségben vannak a nem német származású, többnyire bevándorlói háttérrel rendelkező elkövetők.

A bűncselekmények túlnyomó többségét az elmúlt négy évben fiatalok, elsősorban férfiak követték el.

Címlapról ajánljuk
Bánhidi Bence: a lecke fel van adva

Bánhidi Bence: a lecke fel van adva

A magyar férfi kézilabda-válogatott tagjai szerint a rossz kezdés volt az Egyiptom elleni vereség oka, de arra lehet építeni, hogy nyolcgólos hátrányból is felállt a csapat.

Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

A miniszterelnök-pártelnök a 33. Bálványosi Szabadegyetemen tart előadást. Kifejtette, miért csak kívülről lehet békét kikényszeríteni Ukrajnában, miért folytat szemforgató és álságos politikát Lengyelország, miért támogatja annyi ország Oroszországot, mi a nagyság titka, miért elkerülhetetlen, hogy Ázsia legyen a világhatalom új központja. Orbán Viktor elmondta: elkészült egy 2030-nál hosszabb időtávra érő magyar nagystratégia.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×