eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga
Népszerű turistautak festett jelzései egy fa kérgén a Látó-hegyi Árpád-kilátó előtt, a tavaszi erdőben. A kék csík az Országos Kéktúra, a Magyarország északi tájain végighaladó turistaút jelzése. MTI/Bizományosi: Jászai Csaba  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: Jászai Csaba

Dráma Kőszegen: mérgező növénybe lépett egy kéktúrázó

Azt volt a szerencséje, hogy volt a csapatban egy orvos.

Július 19-én mérgező növénybe lépett egy túrázó nő az Országos Kéktúra Kőszeg-Tömörd szakaszán az 1699-es határkő környékén, 30 méterre az erdészeti úttól – értesült a vaol.hu.

A bőrrel érintkezés után hamarosan jelentkeztek a tünetek is: égési sérülésekhez hasonló súlyos bőrpír és piros, hólyagos kiütések. A nő szerencséje az volt, hogy orvossal túrázott, így az elsősegélyt még a helyszínen megkapta. Ezután a sürgősségi osztályra ment, ahonnan végül a bőrgyógyászatra irányították.

Valószínűleg kaukázusi medvetalp okozta a tüneteit. A nő bejelentette a gyomnövény vélhető jelenlétét a tömördi önkormányzatnál, az erdészetnél is, utóbbiak természetvédelmi őrt küldtek a területre, aki átfésülte a környéket és nem talált medvetalpat a területen, így egyelőre nem tisztázott, milyen növény okozhatta a tüneteit.

A nő a lap megkeresésére arról beszélt, a kijelölt túraösvény remekül karban volt tartva, neki nem kellett volna letérnie arról, illetve nem viselt a túrázáshoz ajánlott hosszúnadrágot sem, úgy fogalmazott: ezekkel elkerülhető lett volna a bőrsérülés. Majd két héttel az eset után is szemmel jól láthatóak a tünetek a bőrén, melyek napfény hatására nagyon hamar felerősödnek.

Az Őrségi Nemzeti Park szakembere az eset óta történt terepbejárás során megállapította, a kaukázusi medvetalp nem fordul elő a kiránduló által jelzett helyszínen. Vas vármegyében csak Vép és Bozzai térségében, a Kozár–Borzó-patak mentén élnek állományai, amelyeket rendszeresen igyekeznek visszaszorítani.

Egy bőrgyógyászb szakember szerint a túrázó lábán a bőrgyulladást valószínűleg a pasztinák (Pastinaca sativa) érintése és a napsütés együttes hatása idézhette elő, de hasonló gondokat okozhat például a kerti ruta (Ruta graveolens), a szobai kankalin (Primula obconica), vagy a szömörcefajok (Rhus spp.) érintése is . Ezek napfény hatására bomló furanokumarinokat tartalmaznak, a növény szőreinek érintése vagy kifolyó nedve – főleg, ha napfény is éri – komoly bőrgyulladást okozhat.

Iilyen esetekben rendkívül fontos, hogy a bőrfelületet azonnal szappannal lemossák és hűtsék, majd a bőr és a nyálkahártya gyógyulásának elősegítésére alkalmazható krémmel kezeljék, és haladéktalanul orvoshoz forduljanak. Kezelés hiányában a később létrejövő bíborszínű vagy fekete hegek évekig megmaradhatnak.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

A miniszterelnök-pártelnök a 33. Bálványosi Szabadegyetemen tart előadást. Kifejtette, miért csak kívülről lehet békét kikényszeríteni Ukrajnában, miért folytat szemforgató és álságos politikát Lengyelország, miért támogatja annyi ország Oroszországot, mi a nagyság titka, miért elkerülhetetlen, hogy Ázsia legyen a világhatalom új központja. Orbán Viktor elmondta: elkészült egy 2030-nál hosszabb időtávra érő magyar nagystratégia.

A női vízilabda-válogatott kétgólos vereséget szenvedett a hollandoktól

A magyar női vízilabda-válogatott, a torna első mérkőzésén, 10-8-as vereséget szenvedett a hollandoktól. Rosszul kezdődött a meccs, 3-0-ra vezettek a hollandok, de 4-4 után többször is lehetőség nyílt átvenni a vezetést. Nem sikerült, ráadásul az utolsó egy perc is az ellenfélnek sikerült jobban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×