eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga
Koch Máté, a Vasas SC vívója férfi párbajtőr kategóriában a felnőtt vívó egyéni magyar bajnokság döntőjében a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika Arénában 2024. május 25-én.
Nyitókép: MTI/Purger Tamás

Koch Máté: olimpiai bajnok akarok lenni, és a csapattal is a dobogó a cél

Bár nagyon fájt neki az Andrásfi Tibor elleni negyeddöntős vereség a bázeli Európa-bajnokságon, Koch Máté összességében elégedett volt a teljesítményével. A világ- és Európa-bajnok párbajtőröző reméli, hogy a párizsi olimpián egyéniben és csapatban is felállhat majd a dobogóra.

A férfi párbajtőrözők világranglistáját jelenleg Siklósi Gergely vezeti, míg a második helyen Koch Máté áll. A júniusi, bázeli Európa-bajnokságon Siklósi Gergely ezüst-, Andrásfi Tibor bronzérmet nyert, Koch Máté pedig az ötödik helyen végzett. Bár a párbajtőrcsapat elveszítette a spanyolok elleni negyeddöntőt, és végül csak ötödikként zárt a svájci kontinensbajnokságon, alapvetően jó előjelekkel és bizakodva várhatják a magyar férfi párbajtőrözők a párizsi olimpiát. Az egyéni versenyeket július 28-án, vasárnap rendezik, míg a csapatverseny augusztus 2-án lesz. A férfi párbajtőr-válogatottnak az említetteken kívül tartalékként még Nagy Dávid lesz a tagja az ötkarikás játékokon.

Koch Máté az InfoRádióban elmondta: „éremhajszoló” versenyzőnek tartja magát, és minden egyes alkalommal úgy lép pástra, hogy legalább dobogós helyen szeretne végezni, ha nem sikerül aranyat nyernie. Mint fogalmazott, nagyon fájdalmas volt számára, hogy a bázeli Eb-n egy tussal kikapott Andrásfi Tibortól a legjobb négy közé jutásért. Ugyanakkor hozzátette: válogatottbeli csapattársa jó napot fogott ki, és megérdemelten győzött, ráadásul már a korábbi edzőtáborokban is jól látszódott, hogy remek formában van. A Vasas vívója tudta, hogy nem vár rá „könnyű menet” Andrásfi Tibor ellen, így a vereség ellenére örült neki, hogy végig pariban volt vele szemben, így összességében elégedett az Európa-bajnokságon nyújtott teljesítményével.

„Erős ágon jutottam be a legjobb nyolcba, ami felnőtt Eb-n egyéniben először sikerült nekem. Azért emellett nem lehet elmenni szó nélkül, kicsit meg is veregettem a vállam.

Természetesen egy éremnek jobban örültem volna, de remélhetőleg az olimpián majd meglesz”

– jegyezte meg a világ- és Európa-bajnok.

A felkészülés utolsó napjait megnehezítette a nyári forróság, ugyanis a tatai és a pécsi edzőtábor helyszínén sem volt klíma, de Koch Máté szerint minden helyzethez alkalmazkodni kell, és még az is lehet, hogy a jövőben hasznosítani tudja, hogy ilyen körülmények között csinálta végig a felkészülést.

Tréfásan megjegyezte, hogy a téli időszakban jobban szeretnek vívni, nyáron a meleg vívóruhában sokkal nehezebb, viszont a nagy világversenyeket mindig nyáron rendezik. „Abból főzünk, ami van. Nem kizárt, hogy az olimpiai faluban és a versenyhelyszínen, a Grand Palais-ban sem működik majd mindig a klíma” – tette hozzá Boczkó Gábor tanítványa.

Koch Máté az olimpiai célokkal kapcsolatban azt mondta, a legfontosabb számára, hogy jól érezze magát a páston, illetve szeretné kihozná magából azt, amit az edzőjével elterveztek. „Nagyon szeretnék olimpiai bajnok lenni, és nagyszerű lenne, ha a csapattal is felállhatnánk a dobogóra Párizsban” – összegzett a világbajnok párbajtőröző.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

A miniszterelnök-pártelnök a 33. Bálványosi Szabadegyetemen tartott előadást. Kifejtette, miért csak kívülről lehet békét kikényszeríteni Ukrajnában, miért folytat szemforgató és álságos politikát Lengyelország, miért elkerülhetetlen, hogy Ázsia legyen a világhatalom új központja. Orbán Viktor elmondta: elkészült egy 2030-nál hosszabb időtávra érő magyar nagystratégia.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×