eur:
398.2
usd:
359.93
bux:
74189.72
2024. október 1. kedd Malvin

Ultimátum a menekülteknek: "Menjetek haza - vagy irány a börtön!"

Több ezer iraki menekültet fenyeget börtön Libanonban, ha nem hajlandóak hazatérni - figyelmeztettek emberjogi szervezetek.

Szíriából már egyre több iraki menekült tér haza a háború sújtotta országba - igaz, nem önszántából, hanem a szigorú vízumszabályok miatt, és azért, mert elfogyott a pénzük.

Libanonban 50 ezer iraki keresett menedéket - nyugalmat azonban nem találtak. "Egyre többeket tartóztatnak le közülük, akik a börtönben rohadnak egészen addig, amíg bele nem egyeznek, hogy hazatérnek" - figyelmeztetett Bill Frelick, a Human Rights Watch nemzetközi emberjogi szervezet menekültpolitikával foglalkozó igazgatója.

A szervezet azonban felhívta a figyelmet arra, hogy a nemzetközi normákkal ellenkezik, ha erőszakkal visszatérésre kényszerítik a menekülteket abba az országba, ahol az életük és a szabadságuk veszélyben van.

A szervezet jelentésében felszólítja a libanoni kormányt, hogy adjon az iraki menekülteknek ideiglenes jogi státuszt és munkavállalási jogot - eddig mindkettőt megtagadták tőlük.

"Az irakiakat a letartóztatás állandó réme fenyegeti Libanonban" - hangsúlyozta Frelick, aki szerint mindegyiküket menekültnek kell tekinteni az 1951-es ENSZ-konvenció alapján. Mivel azonban a dokumentumot Libanon nem írt alá, a menekülteket "illegális ellenségnek" tekintik, akikre letartóztatás, pénzbírság és fogvatartás vár.

A mindössze négymilliós Libanonnak azonban súlyos problémát jelentenek a menekültek. Az ország már befogadott háromszázezer palesztint, akik évtizedek óta menekülttáborokban élnek, a regionális háborúk pedig mindig újabb és újabb menekülthullámot hoznak.

Címlapról ajánljuk
Tárik Meszár: a Hezbollah meggyengült, nehéz lesz kilábalnia a szorult helyzetből

Tárik Meszár: a Hezbollah meggyengült, nehéz lesz kilábalnia a szorult helyzetből

A dél-libanoni offenzívával az lehet az izraeli hadsereg célja, hogy a 60 ezer evakuált embert vissza lehessen költöztetni Észak-Izraelbe, illetve a határ menti zónában lévő demarkációs vonalnál felszámolja a Hezbollah katonai infrastruktúráját – mondta az InfoRádióban a Migrációkutató Intézet vezető kutatója. Tárik Meszár hozzátette: a libanoni kormánynak is érdeke, hogy hosszabb távon demilitarizált övezet legyen a libanoni–izraeli határ.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×