eur:
394.45
usd:
365.3
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Az Ukrajna elleni orosz háborúban a közelmúltban elesett bajtársuk sírjára tesznek virágot ukrán katonák egy harkivi temetőben az ukrán honvédők napján, 2022. október 14-én.
Nyitókép: MTI/AP/Francisco Seco

Ukrán NATO-tagság: harmadik világháborúval fenyegetőzött egy orosz illetékes

Oroszország vélhetően a NATO-val egy időben tartja meg nukleáris hadgyakorlatát hamarosan.

Oroszország figyelmeztette Ukrajnát, hogy a NATO-hoz való esetleges csatlakozása kirobbanthatja a harmadik világháborút, miközben Kijev az elmúlt napok orosz bombázásai közepette újította fel kérelmét.

A négy ukrajnai terület Oroszországhoz csatolása után az ukrán vezetés ismét elővette a NATO-tagság kérdését. Ez volt az az egyik neuralgikus pont, amivel Moszkva egy időben magyarázni próbálta, miért támadta meg a szomszédot. Sőt, egy ideig – amíg a felek a háború közepette így vagy úgy tárgyaltak – lebegtették, hogy Ukrajna a semlegességet választhatja a békéért cserébe.

Jöttek azonban a Moszkvának tulajdonított háborús bűntettek, a zaporizzsjei atomerőmű körüli feszültség, a kiterjesztett orosz katonai célkitűzések, az ukrán ellentámadás, az elcsatolások és most az ukrán városok elleni rakétatámadások. Kijev szeptember végén ismét napirendre tűzte a csatlakozást, amire most egy magas rangú orosz tisztviselő úgy fogalmazott: Ukrajna tisztában van a potenciális súlyos következményekkel és világégéssel fenyegetőzött.

"Kijev jól tudja, hogy egy ilyen lépés garantáltan a harmadik világháborúhoz vezető eszkalációt jelentené"

– jelentette ki Alekszandr Venegyiktov, az orosz Biztonsági Tanács helyettes titkára a TASZSZ hírügynökség jelentése szerint.

"Úgy tűnik, erre számítanak – hogy információs zajt csapjanak és ismét felhívják magukra a figyelmet" – tette hozzá a kevéssé ismert illetékes, akinek egyik névrokona ironikus módon az egyik vezető orosz ellenzéki újságíró.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a múlt hónap végén meglepetésre országa gyorsított NATO-felvételét kérte, mivel Oroszország a széles körben bírált népszavazásokat követően illegálisan annektálta Ukrajna négy régióját.

Zelenszkij úgy fogalmazott, hogy Ukrajna már "de facto" tagja az Észak-Atlanti Szövetségnek. Hozzátette: országa

már "bebizonyította, megfelel a szövetségi normáknak", és "utat tört magának" a NATO-ba.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár azt mondta: minden európai demokráciának joga van pályázni – viszont hozzátette: a döntést a tagállamoknak kell jóváhagyniuk. A bolgár elnök például értésre is adta, hogy ellenzi a gyorsított ukrán tagságot. És, a valóságban Ukrajna felvételét akadályozza – a legalábbis eddig alkalmazott NATO-elv – hogy területi konfliktusban érintett országokat nem vesznek fel.

Venegyiktov akkor szólalt meg, amikor a NATO titkos nukleáris tervezési csoportja összeült, és a szövetség a jövő héten nukleáris hadgyakorlatot indít – bár Brüsszel szerint ez rutinszerű és már régen tervezték.

A felforrósodott retorika ellenére a NATO azt állítja, hogy nem tapasztalt változást Oroszország nukleáris magatartásában. További bizonytalanságot okoz azonban az a tény, hogy diplomaták szerint

Oroszország is hamarosan megtartja saját nukleáris gyakorlatát, valószínűleg a NATO-éval egy időben.

Közben Stoltenberg NATO-főtitkár kijelentette: ha Moszkva bármilyen atomfegyvert vet be Ukrajnában, annak súlyos következményei lesznek – bár a konkrét válaszról nem volt hajlandó beszélni.

Vlagyimir Putyin orosz elnök közben úgy fogalmazott: az ukrajnai „különleges művelet” nélkül is Oroszország előbb vagy utóbb a Nyugat agressziójával találta volna szembe magát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

A Fővárosi Főügyészség fellebbezést nyújtott be az ellen a bírósági döntés ellen, amely szerint az egy éve halálos balesetet okozó Árpád hídi autós Budapest közigazgatási határain belül szabadon mozoghat. Az InfoRádió Rab Ferencet, a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivőjét kérdezte az ügyben.

Seremet Sándor: fontos jelzést küldött Orbán Viktor a kijevi látogatásával

A miniszterelnök kijevi látogatása cáfolja azt a narratívát, amely szerint a magyar kormány ukránellenes lenne – erről beszélt az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója, a Neumann János Egyetem Eurázsia Központ kutatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×