eur:
392.34
usd:
362.35
bux:
72117.16
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Nyitókép: 123rf.com

Hogyan lehetünk fittek napi nyolc óra ülőmunka mellett is? (x)

A modern világ egyre többünktől követeli azt, hogy munkánk miatt naponta hosszú órákat töltsünk el a számítógép előtt ülve. Ez a helyzet számos kihívás elé állíthat minket, mivel az ülő életmód az elhízás mellett számos egyéb egészségügyi problémához is vezethet, következtében ugyanis megnő a szív- és érrendszeri betegségek, valamint az izom- és ízületi problémák kialakulásának veszélye. Szerencsére számos olyan apró trükk és módszer létezik, melyek segíthetnek fitten maradni akkor is, ha a napunk harmadát a munkahelyünkön, egy helyben ülve töltjük: lássuk, mik ezek!

Miért érdekes, hogy az ülő munkavégzés mellett odafigyeljünk magunkra?

Természetesen semmi szükség arra, hogy mindannyian egy testépítő fizikumával rendelkezzünk, az erőnlétünk, fittségünk megőrzése azonban mindig fontos – különösen akkor, ha ülőmunkát végzünk. Ez az életmód ugyanis nagyon könnyen elhízáshoz vezethet, ami számos káros hatással jár együtt, hiszen amellett, hogy megterheli az ízületeinket, növeli a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség és a pajzsmirigyproblémák kialakulásának esélyét, negatívan hat a hangulatunkra és veszélyezteti a mentális egészségünket is.

Az ülő munkavégzés a fentiek mellett emésztési panaszokhoz, a rossz tartás pedig különböző gerincproblémákhoz is vezethet, láthatjuk tehát, hogy nagyon fontos odafigyelni egészségünkre.

Hogyan lehetünk fittek az ülőmunka mellett is?

A veszélyekkel tehát már tisztában vagyunk, a munkánkat azonban valószínűleg nem szeretnénk feladni, szerencsére azonban nem kell kétségbe esni: számos módszer létezik, melyek segítségével rengeteget tehetünk az egészségi állapotunk megőrzése érdekében.

1. Alakítsunk ki egy kényelmes munkaállomást

Az ébren töltött időnk jelentős részét a számítógép előtt ülve töltjük, ezért kiemelt jelentősége van annak, hogy ehhez milyen bútordarabokat használunk. Ha otthonról dolgozunk, egyszerűbb dolgunk van, hiszen mi választjuk ki a szükséges eszközöket. Vásároljunk ergonomikus kialakítású, a gerincet megtámasztó széket, egy, a magasságunknak megfelelő asztalt és a csuklót megtámasztó egeret és billentyűzetet. Figyeljünk arra, hogy a monitort szemmagasságban helyezzük el, így munka közben a nyakunk végig egyenes marad. Választhatunk akár állítható magasságú asztalt is, így időnként akár állva is dolgozhatunk: gerincünk meg fogja hálálni ezt a törődést.

Ha a munkáltatónk székhelyén dolgozunk, általában nem választhatjuk meg a munkavégzés eszközeit, de vásárolhatunk olyan kiegészítőket – ülésmagasítót, a derekat megtámasztó párnát – melyek segítségével kényelmesebbé tehetjük az irodában töltött időt.

2. Tornáztassuk meg izmainkat

Munka közben persze nem iktathatunk be egy teljes edzést, az azonban nagyon fontos, hogy legalább óránként egyszer felálljunk és tegyünk pár lépést, törjük meg az ülés okozta folyamatos terhelést. Ha van néhány szabad percünk, végezzünk el néhány egyszerű nyújtógyakorlatot: karjainkkal nyújtózzunk felfelé, csináljunk néhány derékkörzést, álljunk lábujjhegyre vagy egyszerűen a fejünket forgassuk néhányszor körbe. Ezeket akár észrevétlenül is megtehetjük és meglátjuk, azonnal energikusabban folytatjuk majd a munkavégzést.

3. A testmozgás legyen a mindennapok része

A fizikai aktivitás mindenkinek fontos, különösen így van ez az inaktív életmódot folytatók tekintetében. Ahhoz, hogy egészségesek maradjunk, elengedhetetlen, hogy rendszeresen – heti két-három alkalommal – sportoljunk valamit. Ez lehet egy szórakoztató csapatsport a barátokkal, egy magányos futás a közeli parkban vagy egy tánctanfolyam, a lényeg az, hogy emeljük meg a pulzusunkat és egy kicsit fárasszuk ki magunkat: ha így teszünk, az alvásminőségünk is gyorsan javul, reggelente pedig sokkal energikusabbnak érezzük majd magunkat. Teljesítményünket fokozhatjuk jó minőségű táplálékkiegészítők, például glutamin, kreatin vagy elektrolitok fogyasztásával, így a fejlődést is gyorsabban észrevesszük majd.

4. Figyeljünk oda az étkezésre

Egészségünk érdekében elengedhetetlen az is, hogy válogassuk meg alaposan, milyen élelmiszereket viszünk be a szervezetünkbe. Ez nem jelenti azt, hogy időnként nem fogyaszthatunk el jóízűen egy pizzát vagy gyorséttermi menüt, de ne ez legyen az általános: együnk sok zöldséget és gyümölcsöt, csökkentsük a szénhidrát és a zsír mennyiségét, a fehérjebevitelt viszont növeljük.

Figyeljünk arra is, hogy pótoljuk a szervezetünkből hiányzó vitaminokat, ásványi anyagokat és aminosavakat: válasszunk jó minőségű multivitamin készítményeket, omega-3 zsírsavakat, az energiaszint növelésében és a méregtelenítésben pedig segítséget nyújthatnak a glutamin készítmények is.

5. Aludjunk eleget

Ahhoz, hogy energiával tele, fitten kezdjük a napot, elengedhetetlen az is, hogy előtte megfelelően kipihenjük magunkat. Figyeljünk arra, hogy minden este feküdjünk le hasonló időben és aludjunk 7-8 órát egyhuzamban, lehetőleg egy kényelmes, a gerincet megtámasztó matracon.

6. Ne feledkezzünk meg a rendszeres orvosi vizsgálatokról

Jó ha tisztában vagyunk azzal, hogy inaktív életmódunk számos veszélyt rejteget. Ezek elkerülésében a fenti szabályok megtartása nagyon sokat segíthet, az azonban így is elengedhetetlen, hogy rendszeresen vizsgáltassuk ki magunkat! Évente legalább egyszer keressük fel a háziorvosunkat, csináltassunk egy laborvizsgálatot és ha valami probléma merül fel, azt ne vegyük félvállról: bármi is az, a korai diagnózis óriási jelentőséggel bír.

Vigyázzunk magunkra!

Az, hogy napi nyolc (esetleg ennél is több) órában ülőmunkát végzünk, nem jelenti azt, hogy le kell mondanunk a fizikai erőnlétről. Persze egy kicsit nehezebb dolgunk van, de a megfelelő szokások és technikák, így a rendszeres testmozgás, az egészséges táplálkozás, a helyes testtartás és az elegendő alvás segítségével sikerülhet fenntartanunk egy egészséges életvitelt. Ezzel nemcsak a fizikai egészségünket őrizhetjük meg, hanem a mentális jólétünket is javíthatjuk, ami hozzájárul a jobb teljesítményhez mind a munkahelyen, mind a személyes életben, kezdjünk bele tehát már ma!

(x)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×