eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
Az Árpád híd látképe a Margitszigettel 2020. december 23-án.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Egy évvel az Árpád hídi tragédia után még mindig nem működnek a megígért traffipaxok

Karácsony Gergely főpolgármester egy éve több mint negyven traffipax kihelyezéséről beszélt, ebből mostanra mindössze egy működik. Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes az RTL-nek elmondta, valójában mik a tervek a sebességmérőkkel.

A fővárosi önkormányzat a tervezettnél jóval kevesebb traffipaxot telepít Budapest útjaira - írja az RTL Híradó riportja nyomán az Index.

Az egy évvel ezelőtt történt baleset során egy száguldó sofőr átszakította a híd szalagkorlátját egy illegális gyorsulási verseny közben, és halálra gázolt egy szabályosan közlekedő kerékpárost. Karácsony Gergely akkor azt mondta, hogy a városvezetés nem vár tovább, 48 kamerát készülnek kihelyezni saját forrásból. Azt is jelezte azonban, hogy a kamerakép alapján az önkormányzatok nem bírságolhatnak, az állami központi rendszerbe kell ezeket az adatokat feltölteni, és az állam bírságol. A számot később 45-re módosította.

A csatorna felidézte a főpolgármester akkori szavait:

"Tudjuk, melyek azok a pontok, ahol közlekedésbiztonsági szempontból indokolt és létezik az az optikai hálózati rendszer, tehát az infrastruktúra, hogy ezeket a kamerákat gyorsan be lehessen üzemelni."

Ez azonban pár kerület kivételével nem történt meg.

Mint az a BRFK által a csatornának adott válaszból kiderült, a II. kerületi traffipaxok mellett a III. kerületben már ezen a nyáron két helyen is elindul az állandó sebességmérés, a kerület által biztosított kamerákkal.

Azonban a Karácsony Gergely által beharangozott kamerákról kiderült, hogy jóval kevesebb lesz belőlük, mint ami az eredeti elképzelésben szerepel. Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes az RTL-nek azt mondta:

"Nem 45 kameráról van szó, hanem arról, hogy a kamerák 45 sávot fognak figyelni a városban".

A riportból kiderül, hogy az egy éve megígért kamerák közül mindeddig csak egy működik élesben, a Váci úton. A főpolgármester-helyettes tájékoztatása szerint a többi eszköz hivatalosan csak az ORFK tesztelése után mérheti az autók sebességét. A Híradó érdeklődésére a rendőrség azt a választ adta kedden, hogy „a beruházó Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatósága a mai napon küldte el a fejlesztés jelenlegi állapotáról szóló tájékoztató levelét a rendőrségre”.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Moszkvában: „azt akarta megtudni, merre van a békéhez vezető legrövidebb út”

Európának a béke a legfontosabb. A magyar EU-elnökség a következő félévet – az akkor végzendő munkát – békemissziónak tekinti - hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közös sajtótájékoztatóján pénteken Moszkvában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×