eur:
392.93
usd:
363.15
bux:
72157.74
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
A német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház oltópontján 2021. május 13-án. Ezen a napon 101 kórházi oltóponton megkezdődött azoknak a 16-18 éveseknek az oltása, akik már regisztráltak és időpontot is foglaltak.
Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba

Egy állam indított pert a Pfizer ellen a Covid-vakcina mellékhatásai miatt

Kansas állam főügyésze szerint a gyógyszergyártó elhallgatta a vakcina kockázatait és eltúlzott pozitivitással nyilatkozott a hatékonyságáról.

Kansas állam azzal vádolja a Pfizert, hogy Covid-19 vakcinájával kapcsolatosan félrevezette a nyilvánosságot az oltás kockázatait és hatékonyságát illetően. Mivel a gyártó ezzel megsértette a helyi fogyasztóvédelmi törvényeket, az állam kártérítést követel – írja a Pénzcentrum.

A Thomas megyei kerületi bíróságon benyújtott kereset szerint a Pfizer elhallgatta a vakcina kockázatait és eltúlzott pozitivitással nyilatkozott annak hatékonyságáról, amivel megsérttette a kansasi fogyasztóvédelmi törvényeket. Kris Kobach, Kansas főállamügyésze szerint a lakosságnak igazságra lett volna szüksége a járvány kritikus időszakában, ehelyett a Pfizer megtévesztette őket. A vádak között szerepel, hogy a Pfizer nem tájékoztatta a nyilvánosságot arról, hogy az oltás terhességi komplikációkhoz és szívproblémákhoz vezethet.

A Pfizer a vádakkal szemben állítja, hogy kommunikációs stratégiáját pontos és tudományosan alátámasztott alapokra helyezte. Az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság 2021 júniusában figyelmeztetést adott ki a vakcina ritkán előforduló mellékhatásaival kapcsolatban, amelyek leginkább fiatal férfiaknál jelentkeznek.

Egy 2023-as, összesen huszonegy tanulmányt értékelő felülvizsgálat során megállapították, hogy nincs egyértelmű összefüggés a vakcinák és a vetélés között. Kansas állam továbbra is azt állítja, hogy a Pfizer megtévesztő módon kommunikált a vakcina hatékonyságát illetően – például az eredeti vírustörzset követő mutációk elleni védelemről –, mindemellett a vádló szerint a gyártó hamisan állította azt is, hogy az oltás megakadályozza a vírus továbbterjesztését.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Megjött a hét legjobban várt adata, mutatjuk a tőzsdei reakciókat!

Megjött a hét legjobban várt adata, mutatjuk a tőzsdei reakciókat!

Igencsak felemás munkaerőpiaci adatok érkeztek Amerikából, hiszen amíg az új álláshelyek száma nőtt, addig a munkanélküliség emelkedett, ezeket az adatokat emésztik most a piacok: a közlést követően a dollár esetében láthattunk nagyobb kilengéseket, ezt követően azonban visszatértek az árfolyamok az adatközlés előtti szintre. Eközben az európai tőzsdéken kiváló a hangulat, és Amerikában is pluszos nyitásra van kilátás.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×